Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Условни присъди за фараонки, прибрали милиард

Варненските магистрати учудиха света със своята упоритост да преследват до дупка финансовите измамници. Районният съд в морската столица наложи на 8 септември (сряда) условни присъди на Кармен Саркисян (55 г.) и Иванка Кьосева (57 г.), които бяха осъдени за измама, извършена преди повече от 14 години чрез т.нар. финансови пирамиди.
Двете жени получиха по три години лишаване от свобода условно, при пет годишен изпитателен срок. Ако в рамките на срока те отново започнат да строят финансови пирамиди, присъдите ще станат ефективни.
Саркисян е била управител на ЕТ Кармен 55, а Кьосева - управител на ЕТ Виктор Мартини - Ив. Кьосева в периода между 1996 и 1998 г., когато са заблудили много хора. Съдът прие, че двете са действали след предварителен сговор. Бизнесменките ужилили общо 45 човека, които успели да убедят, че като търговци са в състояние да изплащат 2, 3, 4 и 5% месечни лихви по договори за заем на парични суми в левове, в германски марки и в американски долари. Съдът оцени измамата като особено голяма: 1 027 654 979 неденоминирани (стари) лева или 1 027 655 деноминирани (нови) лева. Двете подсъдими заявиха, че са измамили хората несъзнателно.
Подсъдимата Саркисян заяви, че през всичките 15 години, откакто фирмата й е фалирала, е понасяла загуби. За да върне на част от хората загубените пари, тя била принудена да продаде жилището си и семейството й останало на улицата. Саркисян разказа също, че в това време тя и детето й са били обект на постоянен тормоз и заплахи. Експертиза е установила, че нейният тогава непълнолетен син вследствие на стреса е развил Базедова болест. Тя заяви, че чувства вина, защото заради сътресенията е загубила баща си, а майка й е получила два удара. С основание Саркисян отбеляза, че съдебният процес е бил твърде продължителен и мъчителен. Фараонката заяви, че никога не би сключила тези договори с потърпевшите, ако е допускала, че ще се стигне до невъзможност да бъдат върнати парите.
Другата подсъдима - Иванка Кьосева, обяви пред съда, че не смята, че е извършила престъпление. Тя също разказа пред съда, че тя и семейството й са останали без дом и са били обект на тормоз и заплахи.
Двете жени са осъдени да платят на гражданските ищци загубените от тях суми и лихвите, както и всички държавни такси за уважените граждански искове.
Наказателното дело срещу Саркисян и Кьосева бе разгледано във Варненския районен съд за втори път от нов съдебен състав. В началото на миналата година то бе върнато от горната съдебна инстанция за ново разглеждане поради констатирани процесуални пропуски.
В съда по време на делото бяха част от жертвите на финансовата пирамида. Един от потърпевшите заяви, че е внесъл навремето 3000 долара във фирмата на Кьосева, но до момента е дал повече пари сума за адвокати и е търсил справедлива присъда заради моралното удовлетворение.
Бумът на финансовите пирамиди в България преди години, който разори много хора, не завърши с адекватни присъди за повечето от т. нар. фараони. Част от тях избягаха зад граница с парите, прибрани от наивните вложители, а малцина от тези, които останаха тук, бяха осъдени условно, както и в гореописания случай. А няма да е чудно някоя от по-горните инстанции и да оправдае... двете фараонки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във