Параграф22 Weekly

§22 Анализи

УСЛОВНИ ПРИСЪДИ ЗА ТРОЙНА СМЪРТ В ЦЕХ ЗА БОЗА

Собственик на цех за боза и двама негови работници, подсъдими за причиняване на смърт по непредпазливост, се отърваха с условни присъди. Апелативният съд във Велико Търново произнесе присъдата си малко повече от година след трагичния инцидент. На 27 февруари 2007 г в русенското село Божичен внезапно гръмнал парен котел отне живота на Диана Георгиева (33 г.), на Атанаска Бонева (64 г. ) и на Кольо Колев (62 г.). От взрива в импровизирания цех, разположен в паянтова кирпичена постройка в селото тогава остават само отломки.
След трагичния инцидент първоначално беше образувано наказателно производство по чл.123 от НК за причиняване на смърт на повече от едно лице поради немарливо изпълнение на служебните задължения, при дейност, представляваща повишен източник на опасност. В крайна сметка като обвиняеми за причинената тройна гибел под отговорност са привлечени двама от работниците - зареждачът Данаил Георгиев и опаковчикът Метин Рамадан, както и собственикът на цеха Димитър Данчев.
Изготвеният от прокуратурата обвинителен акт обаче се разминава с първоначалните констатации на Областната инспекция по труда в Русе, която на 27 март 2007 г. съобщи, че е установила сериозни нарушения в цеха. Трудовите експерти обявиха, че експлозията се дължи на примитивно преустройство на автоклава като грубо са нарушени изискванията на производителя му и нормативните документи за безопасен труд.
Изяснено е, че в предприятието не е имало система, която да контролира безопасността на труда. Установено е също, че ръководството на фирмата не е осигурило провеждането на необходимите прегледи, обслужвания, ремонти и надстройки на съоръжението. Автоклавът е бил без досие, отразяващо периодичните изпитания и проверки след извършени ремонти. Работодателят не е осигурявал технически надзор на автоклава от лицензирани лица. Предпазните клапани не са проверявани, а в момента на инцидента са били подпрени с дървени трупчета. Манометрите на автоклава не са подлагани на метрологичен контрол, не е осъществен технически преглед на устройството, показващо нивото на водата в парната риза на автоклава, не са въведени дневници за периодично документиране на техническото състояние на използваното съоръжение. Освен това работодателят не е разработил писмени инструкции за безопасното поддържане и обслужване на автоклава. Липсвал е и необходимият квалифициран обслужващ и поддържащ персонал, не е правено периодично обучение. Работниците не са били застраховани за риск трудова злополука, сочат резултатите от проверката на Областната инспекция на труда.
На 25 септември 2007 г. Русенският окръжен съд осъди Данаил Георгиев и Метин Рамадан на по две години условно с четиригодишен изпитателен период. Третият подсъдим Димитър Данчев, който е собственик на фирмата, получи тогава от съда две години и 11 месеца условно с петгодишен изпитателен период. Той беше лишен и от правото да управлява търговско дружество за срок от три години.
След подадените жалби в началото на март тази година Апелативният съд във Велико Търново намали присъдите на двамата работници от две на една година условно. Данаил Георгиев и Метин Рамадан заедно с третия подсъдим Димитър Данчев ще трябва да заплатят солидарно и обезщетение за нанесени неимуществени вреди на близките на загиналите в размер на 195 хил. лева. Решението на Апелативния съд може да бъде протестирано и обжалвано от прокуратурата и страните пред Върховния касационен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във