Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Условно правосъдие за магистрати

Какъвто и зулум да направят, магистратите у нас се разминават със сериозните наказания. И това се случва независимо от всички критики на европейските институции, а и въпреки недоволството в обществото срещу тази безнаказаност. За пореден път това стана ясно миналата седмица, когато Темида погали с перо прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Ангел Дончев, като му даде три години затвор, с петгодишен изпитателен срок, задето е взел 20 000 евро подкуп от негов колега преди близо четири години.
Делото е можело да приключи с пълното оправдаване на Дончев, тъй като прокуратурата е повдигнала обвинение срещу него по текст от НК, който според специалистите по наказателно право е неприложим в практиката. В мотивите е записано също, че за постигане на целите на наказанието и за поправянето на подсъдимия не е задължително той да го изтърпи ефективно. Подсъдимият прокурор има чисто съдебно минало, добра характеристика, а освен това бил на 58 години и евентуалното му изолиране от обществото не намирало опора в буквата и духа на НК.
Още отсега може с голяма доза сигурност да се предвиди, че на втора инстанция присъдата няма да бъде ревизирана към по-висока, а нищо чудно да бъде намалена или даже отменена. Прокуратурата явно е доволна от това положение, тъй като въобще не протестира присъдата - жалба срещу нея е подал единствено Емил Милев - колегата на Дончев, изнудван с откупа. Така че случаят вече може да се смята за приключил.
Подобен на този случай беше и скандалът, избухнал през 2009 г. с колегата на Дончев от Плевен Георги Велков. През май тази година той бе осъден от Софийския градски съд на пет години и шест месеца ефективно лишаване от свобода заради приет от него подкуп от 23 хил. лева. Защо за два пъти по-голям рушвет един магистрат получава три години условно, а другия е осъден ефективно за много по-малък подкуп, не е ясно. Освен ако единият не е по-симпатичен на съда... Сега по този казус предстои да се произнесе Софийският апелативен съд, тъй че и тази присъда не е последна и тя може да бъде намалена до някакъв мижав срок, за да се следва традицията.
Куриозът беше, че в рамките на три дни по времето, когато бе закован Велков, с рушвет бяха хванати още двама магистрати. Членовете на ВСС тогава бяха толкова шокирани от това обстоятелство, че предложиха да се въведат по-строги наказания за магистрати, които са взели подкупи. Какъв смисъл има обаче в това, ако въобще не ги съдят ефективно? Между другото един от заловените тогава с подкуп от 24 000 лв. - съдия Юрий Маринов, през юни 2011 г. бе осъден от Софийския градски съд на три години затвор - условно, разбира се. Маринов бе съдия в окръжния съд в Кюстендил и беше прибрал парите, за да остави в сила разпореждане на районния съд в Дупница. Делото, което съдията гледал, засягаше ревизионен акт на пернишка строителна фирма на стойност над 1 млн. лева. Тя именно е подала жалба срещу Маринов в ГДБОП. При организираната спецакция част от парите бяха открити в дома на съдията, друга част - в посредника, който бе граничен полицай - Чавдар Борназски. Той получи същата присъда.
Пак по това време най-сетне бе осъден - макар и само на една година условно, бившият шеф на Районната прокуратура в София Славчо Кържев. Години наред Темида го преследва за това, че през отдавнашната 2002 г. е притиснал свой колега прокурор да наруши служебните си задължения. Той беше оправдан по другото обвинение, че през 2004 г. е превишил властта си и опитал да изземе функциите на съда с цел да облагодетелства частна фирма. Интересна бе реакцията на колежката на Кържев, прокурор Ана Малиганова, за която очевидно наказанието изглежда сериозно, едва ли не инквизиция: Една година лишаване от свобода - никак не е малко, възкликна тя, по-радостна от самия Кържев.
В този случай ключови за сериозното осъждане на Кържев бяха показанията на Петьо Петров, който в момента е следовател и основен свидетел по друго знаково дело - за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. И в него надали ще има сериозни последствия за забъркания в него магистрат. Причината е, че използваните СРС за подслушване на съдията, освен че са некачествени, може да се окажат и незаконни. Прокуратурата отрича това да е вярно, но депутатът Христо Бисеров, който е шеф на подкомисията за контрол на СРС, твърди, че нареждането за подслушването е трябвало да бъде подписано от вътрешния министър Цветан Цветанов, а не от прокурора Роман Василев и затова е нелегитимно. Така че при това положение и съдията Петър Сантиров може да мине между капките, независимо от твърденията на обвинението, че играел активна роля в предаването на рушвета.
Развитието и на това, и на другите изброени дела предстои да видим през есента, когато приключва съдебната ваканция и магистратите - със златист тен и добре отпочинали - ще нахлуят в съдебните зали. Със загар се очаква да бъдат и подсъдимите съдии и прокурори, защото са си на свобода.
Една от първите, които ще се срещнат с колегите си по неприятен повод, е Анелия Цветкова. Нейното дело е насрочено за 3 октомври. Ако не последва обичайното за процеса отлагане, тази дата би трябвало да бъдат разпитани последните двама свидетели, поискани от защитата по това брадато магистратско дело. Очаква се още през октомври да приключи и съдебното следствие и да се четат пледоариите по делото.
В момента по данни на прокуратурата се водят около 30 дела (във фаза на досъдебно производство) срещу хора с имунитет - следователи, прокурори, съдии. В градската прокуратура е създаден специален отдел, който проверява и магистрати. Вероятно трябва да съжаляваме, че през новия сезон делата срещу тях все още се водят в обикновения съд, а не в съда Антимафия, каквото предложения имаше. Може би по този начин би се стигнало до по-строги присъди, но така или иначе тази идея отпадна при окончателното гласуване на закона за спецсъда.

Не само съдът гали с перо магистратите, които са подсъдими по наказателните дела. Снизходителен е и кадровият орган на Темида - ВСС, и съдебните началници, когато налагат административни наказания и дисциплинарни санкции. Това личи и от регистъра на Висшия съдебен съвет.
Според него най-масовото наказание, което са налагали административните ръководства за първите шест месеца на тази година, е обръщане на внимание. С него са санкционирани 16 съдии, прокурори и следователи от около 40 наказани, сочи регистърът на Висшия съдебен съвет.
Градският прокурор на София Николай Кокинов бил на първо място в този списък. На второ място е районният прокурор на столицата Александър Налбантов.
От регистъра става ясно, че само двама магистрати - следовател от Варна и прокурор от Плевен, са предложени за уволнение, но техните дисциплинарни производства все още не са приключени. Имена в регистъра няма, защото в закона е забранено изнасянето на факти и обстоятелства, докато наказанието не влезе в сила.
По пет забележки и порицания са наложили административните ръководители на съдилища и прокуратури. Общо пет предложения за налагане на наказания на магистрати е направил Инспекторатът към ВСС. Четири от тях са за четиримата съдии от Софийския градски съд, за които беше установено, че имат най-много забавени дела. Това са новият председател на СГС Владимира Янева, председателят на съюза на съдиите Мирослава Тодорова и съдиите Владимир Астарджиев и Иван Коев.
Наказанията остават в досието на магистрата до една година. Възможно е те да бъдат заличени предсрочно шест месеца след тяхното налагане. Наложените санкции може да попречат на магистратите да се кандидатират за административни ръководители и да получат премии. Заради скандала с евтините имоти край морето с намаляване на заплатата беше санкционирани съдиите от ВАС Николай Урумов, Панайот Генков и Андрей Икономов. През месец март ВСС уволни младшия съдия от Благоевградския окръжен съд Деница Урумова (дъщеря на Николай Урумов), защото е получила право на строеж в Приморско, тъй като била бездомна. Тя обаче обжалва присъдата си. Веселин Пенгезов пък беше свален от председателския пост в Софийския апелативен съд, но бе възстановен на поста от ВАС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във