Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Усмивки на райета

Счетоводител ще връща два века дълг на община
Бивш счетоводител беше осъден да връща неправомерно раздадени общински пари в продължение на цели 177 години. В периода от 2004 до 2006 г. Николай Бакалов е главен счетоводител в общинското предприятие Инвестрой-92. През това време мъжът редовно подпомагал свои приятели общински служители, като им раздавал ордери без оправдателни документи. Част от парите отишли за закупуване на лекарства, други - на хладилници и телевизори. Самият Бакалов също скромно ощипал общинския бюджет със 120 хил. лв., които проиграл в хазартни залагания.
След проведеното разследване срещу Николай Бакалов беше образувано наказателно производство и той беше осъден условно. Съдия-изпълнителят направил необходимите изчисления на базата на сегашната му работна заплата и постановил, че бившият счетоводител трябва да внася максимум по 56 лв. на месец, за да покрие щетите, без да бъде нарушен жизненият му финансов минимум. Това, което съдията обаче не съобразил, бил големият размер на дължимата сума. При така определената месечна вноска, за да се издължи изцяло, осъденият ще трябва да внася пари в продължение на цели 2124 месеца, или точно 177 години. Търновски съдия-изпълнители обясниха, че ситуацията с бившия главен счетоводител е доста сложна и деликатна. Според законовите разпоредби при смърт на длъжник борчът преминава върху неговите наследници. А те могат да се спасят единствено като се откажат доброволно от наследството и то премине в разпореждане на кредиторите.

Отново осъдиха екссъдебен шеф за пиянство
Бившият председател на Великотърновския окръжен съд Теодор Милев беше осъден на пробация за втори път в рамките на по-малко от една година за шофиране в нетрезво състояние. Присъдата е произнесена от Районния съд във Варна. Първата присъда е през март тази година. Освен пробацията тогава на съдия Милев бяха наложени задължителни срещи с пробационен служител в продължение на една година и два месеца, както и лишаване от правото да шофира за една година. Той трябваше да положи и осем месеца поправителен труд и да му се отнеме 25% от месечното трудово възнаграждение. Последва обжалване на присъдата и делото беше върнато за ново разглеждане. Новият състав на районния съд в морската столица обаче за втори път потвърди изцяло първата присъда.
През 2007 г. бившият председател на Великотърновския окръжен съд беше хванат от полицаи в Горна Оряховица да кара личния си автомобил с нетрезво състояние. Направената тогава проба показа, че в кръвта му има 1.7 промила алкохол. Магистратът обаче категорично отричаше да е шофирал. Обясненията му бяха, че е слязъл до автомобила си, за да вземе някаква папка, и е бил изненадан от служителите на МВР. Той дори се усъмни, че срещу него е била проведена поръчкова акция, за да бъде злепоставен. Срещу него беше образувано бързо производство и той беше предаден на съд. Делото обаче дълго време не можа да стартира, тъй като колегите му в региона си дадоха отводи. Поради тази причина то беше разпределено на съда във Варна. Със свое решение от 15 април 2009 г. Висшият съдебен съвет отстрани съдия Милев от длъжност. Но причината беше друга - разследване в Софийската градска прокуратура срещу магистрата за неизгодно сключен от него договор за наем.

Опит за обир в черно-бяло
Странен набор за маскиране избраха четирима пишман-обирджии, които наскоро се опитаха да ударят клона на Първа инвестиционна банка в магазин Техномаркет на главен път Е-79, близо до санданското село Ново Делчево. Неочакван свидетел на набега им забелязал, че четиримата били с черни маски на главите и с... бели ръкавици. Бандитите успели да проникнат в банковото помещение, но при опита им да отворят касата, в която имало около 50 хил. лв., се задействала аларма, която те забравили да обезвредят. Охранител от Техномаркет незабавно повикал полиция. За секунди обирджиите напуснали банковия офис, без да успят да вземат нито лев, качили се на бял микробус Форд Транзит и потеглили. На около 50 метра от магазина обаче шофьорът изтървал кормилото и буса яхнал крайпътната мантинела. Изпадналите в шок бандити изскочили от форда и хукнали да бягат в тъмнината, размахвайки ръце в бели ръкавици. Охранител на близкия хипермаркет видял комичната сцена и разказал всичко на полицаите. Няколко патрулни автомобила веднага се отправили по дирите на бандитите, които все пак успели да вземат преднина и да изчезнат. Полицаите намерили в банковия офис само един кози крак, с който обирджиите разбили входната врата. Начинът, по който е направен взломът, предполага, че те не са непрофесионалисти.

Из съвети за безопасно движение, разпространени от ОДП-Враца:
Ако при скорост 40 км/ч автомобилът се удари в дебело дърво, на практика той спира само на разстояние, равно на смачкването на купето - около 50 см. Водачът и пътниците в този момент биват отхвърляни от инерцията напред със сила, 12 пъти по-голяма от собствената им маса. Тя не може да бъде неутрализирана с подпиране на ръцете върху волана или арматурното табло. При такъв удар, ако е без поставен предпазен колан, водачът счупва волана и кормилната колонка с гръдния си кош, пътникът до него бива изхвърлен с голяма сила към предното стъкло и рамката над него, където си разбива черепа.

Из бюлетин на ОДП-Монтана
Хулиганство:
На 25.11.09 г. около 19.15 ч. в гр. Лом при извършване на проверка от служители на РУ МВР-Лом с цел изясняване на съпричастност към реализирано птп от 35-годишния Ц.М. от гр. Лом същият е доведен в РУ МВР Лом и изпробван за употреба на алкохол. Впоследствие е съпроводен до МБАЛ Лом за даване на кръвна проба. При излизането от РУ МВР Лом върху 35-годишния Ц.М. се нахвърля 41-годишният Й.А. от гр. София и му нанася удар в областта на главата. Последният е задържан за 24 ч. в РУ МВР Лом, като ще бъде представен пред Районен съд гр. Лом.

Facebook logo
Бъдете с нас и във