Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Уволниха дисциплинарно Вечната Амбър от Митница Кюстендил

Времето около изборите е време за откровения, а по-наблюдателните лесно могат да разберат кой на кого е човек и кой дърпа конците в политическата игра. Размисли в тази посока предизвика навръх 1 юни - Международния ден на детето, дисциплинарното уволнение на шефа на кюстендилската митница Кирил Калфин. Заповедта му е подписана от митничар №1 на България Христо Кулишев и връчена официално срещу подпис.
Мъничката подробност, която смущава в случая, е, че цялата патардия около един от най-дългогодишните митнически началници на България, преседял в това кресло цели 12 години, се случва, докато той е в дългосрочен болничен отпуск, почти от началото на годината.
Уволнението ми е политическо и става, защото съм поставен под №3 в кандидатдепутатската листа на ГЕРБ, каза малко след като получи документите за отстраняването си бившият вече митнически началник.
Официално в документа, подписан от шефа на ИА Митници Христо Кулишев, пише, че причината за отстраняването ми е, че няколко пъти съм ходил до София без командировъчно, което е смешно и юридически неиздържано, каза за Параграф 22 Кирил Калфин. В закона, в чл.8 ал.4, е записано, че на ръководители на ведомства и предприятия не се издава писмена командировъчна заповед, тъй като на практика те сами трябва да се командироват.
Ще обжалвам заповедта за дисциплинарното ми отстраняване, каза Кирил Калфин. Не се съмнявам, че съдът ще ме възстанови на работа, тъй като тази заповед е в явно нарушение както на материалния, така и на процесуалния закон, заяви вече бившият митнически шеф. Той обяви обаче, че повече няма да се върне на работа в системата на митниците.
Според него при дисциплинарно уволнение трябва да се спазят няколко задължителни изисквания - уволнението да бъде обсъдено на дисциплинарен съвет, да бъдат събрани устни и писмени обяснения от нарочения за уволнение и други служители. В моя случай това не е спазено, заяви Калфин.
Той обясни, че докато бил в болнични, получил писмо от шефа на Инспектората на ИА Митници за заведена преписка срещу него, но в писмото липсвали обяснения за вида и целта на преписката.
Дисциплинарно уволненият митнически шеф Кирил Калфин е на този пост от 1997 година. Преди това е бил съдия в Кюстендилски окръжен съд, а през 1994 г., преди да седне в стола на митнически шеф, ВСС е одобрил назначаването му за шеф на Окръжен съд - Кюстендил.
За предстоящите рокади в Митница Кюстендил се заговори още в края на миналата година, когато на два пъти неизвестни разпънаха транспаранти на мостове и виадукти на входа на областния град, приканващи Калфин да освободи мястото на митнически началник.
След като усети накъде духа вятърът, в средата на януари 2009-а Кирил Калфин излезе в продължителен отпуск по болест заради сърдечни проблеми. А преди около месец усилено се заговори, че митничар №1 на региона се готви да става депутат от името на партия ГЕРБ.
В крайна сметка преди 20 дни, при обявяването на официалните номинации на хората на столичния кмет в Кюстендил стана ясно, че партийното строителство е отредило трета позиция за Кирил Калфин. Това обаче не означава, че ексмитничарят ще се бори действително за третото място. Истина е, че записаните на първите две позиции - областният координатор Валентин Микев и неуспелият кандидат за кмет на Кюстендил Валентин Анчев - са събрали най-много гласове в региона. Според запознати обаче те едва ли ще останат в челото на листата на герберите.
Кирил Калфин сякаш падна от небето в иначе сплотената групичка на спортистите гербаджии в областния център. Каквото и да се говори за него, изглежда, той е най-качественото местно попълнение на партията и е със силен гръб. Докато гласувахме и обсъждахме имената на кандидат-депутатите, на един от ръководството му звънна мобилният телефон, той се обади и след не повече от минута разговор стана и предложи Кирил Калфин за кандидат от ГЕРБ, разказаха присъствали на събитието.
Въпреки големите очаквания и предварителните прогнози много вероятно е ГЕРБ в десети многомандатен избирателен район, където има пет депутатски места, да остане само с един представител в законодателната власт. Вещи наблюдатели на политическите игри в региона твърдят, че ако партията столетница се стегне и заработи, като нищо ще вземе три мандата. А мажоритарният вот ще изкара на голямата сцена най-вероятно брат Пламен Галев.
Иначе апетитът на Калфин към депутатското място е леснообясним. Коментарите още преди месеци поразбулиха тайната на поредното му шестмесечно боледуване. Дългогодишният митнически шеф, наричан на шега Вечната Амбър, обикновено се разболява, когато има опасност да се раздели с директорския си стол.
Това не е първото боледуване на Калфин, който вече е изпробвал метода. Този път обаче папката с прегрешения на митническия началник наистина е била дебела. Така че Калфин е избрал единствения възможен изход - кандидатдепутатски, с надеждата за депутатски имунитет поне за следващите четири години. Време, достатъчно за замитане на следи и оправяне на стари далавери...

Facebook logo
Бъдете с нас и във