Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Уволниха следовател, следил жена си

На последното си заседание в четвъртък(25 февруари) Висшият съдебен(ВСС) съвет уволни варненският следовател Михаил Желев, защото незаконно е подслушвал разговори, водени от жена му. Правителството на съдебната власт му наложи най-тежката дисциплинарна мярка с мотива, че е използвал неправомерно служебното си положение.
Гафът на следователя е следствие от провала на брака му. В тежка съдебна битка със съпругата си Желев решил да наклони везните на бракоразводния процес в своя полза, като я дискредитира чрез разпечатки от мобилния й телефон. За целта в качеството си на следовател изискал от М-тел справка за проведени от нея разговори, но обосновал искането си към мобилния оператор с досъдебно производство, по което работи. Съпругата му, естествено, узнала, че е престъпил закона, оплакала се на неговия началник, а той поискал от ВСС дисциплинарното му уволнение. Същевременно прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу Желев за злоупотреба със служебно положение.
Станалото е тотален крах в кариерното развитие на следователя. През 2008 и 2009 г. вече е наказван с Обръщане на внимание заради лоша организация на работата. Това явно го амбицира, но не за да я подобри, а да стане началник. Миналата година той събра очите на ВСС и на цялата съдебна система, като се самопредложи за председател на 22 районни съдилища в цялата страна, но успя да се добере до никое от тях. За уволнението му сега гласуваха 16 от членовете на ВСС, четирима се въздържаха, а един гласува против. Не се знае само дали снизхождението на последните петима не се дължи на сходни семейни проблеми.
Невероятно, но факт - на същото заседание се стигна и до първото уволнение на магистрат, замесен в мегаскандала с търговеца на влияние Красьо Черния. Бившият председател на Окръжния съд във Велико Търново Даниел Минов изхвърча от съдебната система с гласовете на 18 членове на ВСС, двама гласуваха против, а един се въздържа. Минов изтегли Черния Петър в тази афера, тъй като досега за контакти със съдебния лобист бяха наказани негови колеги, но санкциите срещу тях се ограничиха до понижаване в ранг.
Не се разбра много добре защо контактите на Минов с Красьо са по-тежка простъпка от тази на другите, но в медиите се появиха версии, че ВСС му е друснал най-тежкото наказание, защото не е бил достатъчно самокритичен. Минов обяснил, че търсил лобиста, за да узнае кой е посегнал на колата му миналата година и добавил, че не вижда нищо лошо в това. Уволненият съдия кандидатства за втори шефски мандат във Великотърновския окръжен съд, но не беше избран. За разлика от Желев, досието му било без петна, но освен 14 телефонни разговора със съдебния лобист провел с него и лична среща, и то точно преди гласуването за кандидатурата му в съвета.
Най-леко се отърва военният съдия Генко Драгиев, който беше понижен в ранг пак заради раздумки с Красьо. С оглед поведението на Минов Драгиев вероятно си е посипал с пепел главата, за да отърве уволнението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във