Параграф22 Weekly

§22 Анализи

В Благоевград дисциплинират съдиите

Председателят на Районния съд в Благоевград Екатерина Николова е намерила начин да поозапти порива на колегите си да ходят по семинари или да преподават през работно време в местния университет. Направила е нещо много простичко: въвела е регистър, в който всеки съдия е длъжен да записва от колко до колко часа ходи на обучение или участва в научна или академична дейност. И ако съдията го няма повече от половин работен ден на работното му място в съда, му се пуска платен годишен отпуск.

Мярката очевидно има за цел да дисциплинира магистратите. Публична тайна е, че съдиите, заети с "извънщатни" занимания, имат проблем със спазването на сроковете за написване на дела и мотивите към тях. Но дори и да няма такива закъснения, пак изглежда адски нелогично един магистрат да получава едновременно заплата и отделно възнаграждение за това, че е работил на две места по едно и също време  - нещо, което очевидно не е възможно. Освен ако учените в България не са започнали тайничко да се клонират.

Пък и в крайна сметка в най-масовия случай и двете възнаграждения излизат все от държавния бюджет - независимо дали под формата на субсидия за съдебната власт, или за университетите. Така че ограничаването на самоотлъчките от работа на всичко отгоре изглежда и съвсем справедливо.

Оказва се обаче, че новата дисциплинираща мярка, въведена  в Благоевградския съд, съвсем не е приета лесно от съдиите - те очаквано не останали доволни от затягането на контрола  върху спазването на работното им време. И понеже все пак става дума за слуги на закона, реакцията, която последвала, е повече от логична: стигнало се до дело. Един от съдиите оспорил  заповедта за въвеждането на регистъра за извънслужебните занимания на магистратите първо пред Административния съд в Благоевград, а после и пред

Върховния административен съд.  

Делото се претърколи през две съдебни инстанции и в крайна сметка ВАС бе категоричен, че заповедта на председателя на съда е напълно законосъобразна и не нарушава никакви права на съдиите. Заповедта е издадена в пределите на правомощията му да осъществява административно ръководство в повереното му ведомство. Организацията на работата в съда е прерогатив на председателя, а въведените задължения "се отнасят до работното време на съдиите, които те трябва да спазват, а не до техни права, свободи или законни интереси в качеството им на граждани", заключи висшият съд.

Именно покрай това решение на ВАС се разчу за регистъра от Благоевград, който засега явно съществува само там, но има всички шансове да бъде възприет и в другите съдилища в страната, особено в големите градове и университетските центрове, където има такъв проблем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във