Параграф22 Weekly

§22 Анализи

В БУРГАС ОЦЕНИХА ПОБОЙ НАД ПОЛИЦАИ НА 14 ГОДИНИ ЗАТВОР

София не е България, гласи една съвременна българска поговорка. И наистина, докато столичните съдии продължават да смятат, че софийските цигани имат право да бият и пребиват всеки полицай, който се мерне пред очите им, бургаските магистрати хич не си поплюват щом стане дума за насилие над униформен. На 16 декември (миналия петък) състав на Бургаския окръжен съд, начело със съдия Захарин Захариев, призна братята Зафир Коларов и Мариян Йорданов за виновни по всички обвинения, повдигнати срещу тях, и ги осъди, съответно - на седем и четири години лишаване от свобода. Месец по-рано зад решетките се озоваха и другите двама подсъдими по делото - Атанас Атанасов и Светозар Йорданов, които получиха по една година затвор след споразумение между обвинението и защитата.
Четиримата бяха арестувани преди 11 месеца заради кървавия сблъсък между роми и полицаи, разиграл се в сунгурларското с. Славянци. Поводът е банален - на 14 февруари главен сержант Ганчо Ганев и колегата му Димитър Гангалов от РПУ-Сунгурларе пристигнали в селото по сигнал за погром в магазин за хранителни стоки. Докато те записвали показанията на свидетелите, група пияни цигани ги атакувала в гръб. В завързалата се неравна ръкопашна схватка мургавите успели да отнемат пистолета на единия полицай, а на другия взели палката и започнали да го бият с нея по главата.
За щастие на униформените главен сержант Ганев успял да се измъкне от мелето, добрал се до служебния автомобил и уведомил дежурния в РПУ-Сунгурларе за инцидента. Към Славянци веднага потеглили няколко патрулки, но щом чули сирените, нападателите се разбягали.
Полицаите бяха целите в кръв, а нападателите им толкова бяха освирепели, че цялото село кънтеше от крясъците им, гласят свидетелските показания, снети от пристигналите полицейски служители. Според очевидци на инцидента, които идентифицираха част от нападателите, главен сержант Димитър Гангалов направил опит да овладее ситуацията и извадил служебния Макаров от кобура. В същия миг обаче Мариян Йорданов се нахвърлил върху него и му отнел оръжието.
Полицейските служители се насочили към къщата на Зафир и Мариян, за да ги отведат в РПУ-то. В двора обаче ги посрещнало цялото семейство на подсъдимите, начело с Йорданов, който държал брадва в ръцете си. До него стоял Коларов - със сап (дръжка за лопата или кирка) в ръка, който стоварил върху главата на първия полицай, посегнал да измъкне брадвата от Мариян Йорданов.
В крайна сметка двамата са арестувани и са откарани в РПУ-Сунгурларе, а малко по-късно са задържани и най-дейните им помощници в боя - Атанас Атанасов и Светлозар Йорданов. Главен сержант Ганчо Ганев излиза от схватката с множество контузии по главата и тялото, но се отървава само с десетина-дванайсет шева по лицето. Далеч по-тежко е състоянието на главен сержант Димитър Гангалов, който е приет в болницата със седем рани на главата, със счупен нос и с няколко избити зъба, с множество отоци по лицето и няколко счупени лицево-черепни кости. Най-леко се отървава главен сержант Георги Кръстев, който се разминава само с контузия на главата, получена след удара със сапа в двора на братята.
По случая е образувано дело в Бургаското окръжно следствие, което през юни приключи с мнение за съд на четиримата. През юли Бургаската окръжна прокуратура внесе обвинителния акт срещу Зафир Коларов, Мариян Йорданов, Атанас Атанасов и Светлозар Йорданов в съда, който успя да приключи работа само в четири заседания.
В средата на ноември обвинението и защитата постигнаха споразумение за наказанията на Атанас Атанасов и Светлозар Йорданов. Двамата се признаха за виновни, а Бургаският окръжен съд одобри предложението на прокурора по делото те да бъдат наказани само с по една година лишаване от свобода.
Жена ми беше бременна, а те бяха с пистолети. Тя припадна. Пръчката (т. е. сапът - бел. ред.) беше в ръцете ми и не зная как съм ударил полицая с нея, заяви Зафир Коларов в началото на процеса. Миналия петък (16 декември) обаче той направи неуспешен опит да умилостиви магистратите, като сподели с тях, че тогава е бил много пиян и искрено съжалява за поведението си.
От събраните по делото доказателства не се установи по безспорен начин обвинението. Доказателствата са противоречиви, а разминаванията в тях не бяха изяснени в хода на съдебното следствие. В инцидента са участвали 5-6 човека, но кой от тях и по какъв начин е нанесъл побой на полицейските служители не е изяснено, заявиха в пледоариите си на 16 декември адвокатите на двамата побойници. Според защитата Зафир Коларов е инвалид трета степен, пръстите на дясната му ръка са отрязани от машина преди години и той по никакъв начин не би могъл да нанесе юмручен удар.
Обвинението срещу Коларов и Йорданов бе доказано по безспорен начин. В случая става въпрос за грубо и цинично нарушение на обществения ред. Действията на подсъдимите представляват безпрецедентна и безпардонна демонстрация на тотално незачитане на служителите на реда, повикани да озаптят нападателите. Такова е и поведението на майка им, позволила си да заплашва полицай, свидетел по делото, категоричен бе прокурорът по делото Весела Пеева.
По време на пледоарията си тя заяви още, че действията на подсъдимите не са прецедент, а тяхна характеристика и в съдебната зала тяхното поведение е било ярка демонстрация на чувството им за безнаказаност и недосегаемост. Прокурор Весела Пеева поиска от съда да наложи на Зафир Коларов и Мариян Йорданов максималните наказания, предвидени в чл.131, ал.2, т.2 от Наказателния кодекс: 10 години затвор за причиняване на средна телесна повреда на длъжностни лица от МВР по време на служба.
За съжаление на прокурор Пеева обаче съдът реши да прояви снизходителност и по случай Коледа и Нова година осъди братята общо на 11 години лишаване от свобода - за съпротива на органите на реда, за хулиганство и за нанасяне на леки и средни телесни повреди. С това присъдите на Зефир Коларов стават общо 14 на брой, докато Мариян Йорданов продължава да е на светлинни години от брат си, защото е осъждан само четири пъти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във