Параграф22 Weekly

§22 Анализи

В. ДИМ СТАВА ВСЕ ПО-КАПРИЗЕН

Докато съдебната система се тресе от тихи скандали и истерии, ВИП-арестантът Валентин Димитров-Вальо Топлото не спря със своите претенции.
Параграф 22 вече писа за оплакванията му, че зад решетките е студено. Написахме и как в ареста се грижат за фризурата му, как му е уреден телевизор, на който да гледа новините. Освен това продължава сам да се разполага в килия, докато останалите обикновени арестанти са поне по двама в помещение.
Но с това неговите капризи не се изчерпаха. Параграф 22 научи, че наскоро бившият шеф на столичната Топлофикация е поискал да отиде на стоматолог. Но никой да не си мисли, че го мъчи зъбобол. Той нито се е превивал от болежки, нито пък е имал оток на лицето, причинен от някой кътник например.
Валентин Димитров искал да му направят някои козметични процедури или по-точно... да му изчистят зъбния камък. Не е ясно дали зъбите на Вальо Топлото са пожълтели от храната в ареста, или това наистина е поредният каприз от негова страна. Но е факт - даже и зад решетките той усилено се опитва да се грижи за външния си вид. Източници на Параграф 22 се пошегуваха, че явно бившият шеф на парното иска да има ослепителна 24 каратова усмивка за пред камерите, когато се яви в Софийския районен съд по делото му за валутно престъпление (чл. 251 от Наказателния кодекс), чието разследване вече приключва и предстои внасяне на обвинителен акт.
Като стана дума за делата срещу Димитров, Параграф 22 научи още, че до две седмици австрийските власти ще изпратят и последните документи, които хората на Борис Велчев са поискали от тях.
Както вече е известно, срещу Вальо Топлото са повдигнати общо четири обвинения. Едното вече го споменахме, другите са за присвояване (чл. 203 от Наказателния кодекс), за пране на пари (чл. 253 от НК) и за данъчни престъпления (чл. 256 от НК).
Последните две обвинения са свързани. Тезата на прокуратурата е, че Димитров е осъществил престъплението пране на пари, след като незаконно е укрил данъци в големи размери (до момента по различни негови сметки в България и чужбина са открити около 12 млн. евро). Тоест предикатното престъпление в случая се явява укриването на данъците.
Софийската градска прокуратура обаче е намислила да отдели материалите за налозите от прането на пари и да внесе обвинителен акт в Софийския градски съд само за данъчните престъпления. Въпрос на време е да се внесе акта в съда, само трябва да пристигнат последните материали от Австрия, казаха за Параграф 22 източници от Съдебната палата. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във