Параграф22 Weekly

§22 Анализи

В ДОБРИЧ ПАК ОТВОРИ ВРАТИ ЦИРК... ГАИЧ

Липсата на преводач на сръбски език бе причината Добричкият районен съд да отложи за 4 юни 2007 г. делото срещу собственика на обявеното в несъстоятелност Югоагент - Вложение АД - сръбския бизнесмен Миролюб Гаич.
След 12-годишно подмятане на случая между следствието, прокуратурата и съда на 2 май 2007 г. (сряда) добричките районни магистрати най-сетне успяха да дадат ход на делото, по което срещу Гаич е повдигнато обвинение по чл.210, ал.1, т.5 от Наказателния кодекс - измама в особено големи размери. Според обвинителния акт от февруари до май 1995 г. Миролюб Гаич е държал в заблуждение седмина от своите вложители с цел да набави за себе си имотна облага. Всеки от тях е претърпял различна щета - от 17 000 до 1 млн. неденоминирани лв., като общата сума, с която сърбинът е завлякъл жертвите си, е закована на 2 693 660 стари лева.
Въпреки че съвсем скоро делото ще навърши тийнейджърска възраст, пред съда ще застанат само 10-има свидетели. Трима от тях са идентифицирани едва след като през ноември 2006 г. делото за пореден път бе върнато от съда на прокуратурата за отстраняване на процесуалните нарушения. А последният от тях - добричлията Кольо Атанасов, бе конституиран като граждански ищец чак в сряда (2 май), при това - само няколко минути преди съдът да стартира процеса срещу Гаич.
Наказателно дело от общ характер № 295/2007 г. по описа на Районен съд - гр. Добрич, тръгна въпреки съпротивата на Миролюб Гаич и защитата му, които отново настояха обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата за отстраняване на процесуалните нарушения. Адвокат Орлин Симеонов от Варненската адвокатска колегия аргументира това искане така: наказателното производство отдавна е извън всякакви процесуални норми, а доказателствата са събирани дори след изтичането и на най-абсурдните процесуални срокове.
В сряда защитата поиска пълен достъп до архивираното следствено дело срещу Гаич от декември 1995 година. Според Орлин Симеонов два от томовете по това дело - № 8 и и № 10, липсвали, защото прокуратурата по свое усмотрение ги е извадила от архивите и ги е пришила към сегашното наказателно производство.
(Само за справка: Миролюб Гаич бе арестуван за първи път през декември 1995 г. - за измама и присвояване в особено големи размери, а прокуратурата нарече фирмената му структура, добила популярност под общото наименование Югоагент, пирамида. През пролетта на 1999 г. Добричката окръжна прокуратура прекрати делото срещу сърбина с мотива, че събирането на доказателства за престъпната му дейност е невъзможно. През юли 2003 г. обаче наказателното преследване срещу Миролюб Гаич бе възобновено, но само в частта му за измама на вложителите. А съгласно измененията на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) от 2 юни 2003 г. компетентни да се занимават с подобен тип престъпления се оказаха Добричката районна прокуратура и Добричкият районен съд.)
На 2 май 2007-а защитата настоя още за отвод на всички прокурори и съдии от Добричкия съдебен район, защото през годините всеки от тях се е докоснал по някакъв начин до делата, водени тенденциозно срещу Миролюб Гаич.
А накрая, сякаш за капак, адвокат Симеонов извади и най-силния си коз. Безпрецедентно е прокуратурата да се разпорежда с банкова сметка, в която има пари на вложители, заяви той. И, след неколкосекундна драматична пауза, припомни, че сред вложителите в Югоагент, чиито пари Добричката районна прокуратура върна през 1999 г., е имало и доста... местни следователи и служители на МВР.
Съвсем логично съдебният състав отхвърли всички претенции на защитата, а адвокат Орлин Симеонов направи друг ход: поиска отвод на председателя на състава - съдия Веселин Николов, с мотива, че той лично е възпрепятствал процеса. След като и тази претенция на защитата не мина, адвокатът обяви, че млъква до края на съдебния процес, независимо от това колко дълго ще продължи той.
Шоуто стигна своята кулминация, когато представителят на Добричката районна прокуратура Наталия Станчева спази законовата процедура и помоли съда да попита сръбския гражданин Миролюб Гаич дали, след като говори на развален българи език, разбира добре в какво е обвинен.
Защитата светкавично видя в езиковата бариера нов повод за протакане на нещата. Адвокат Орлин Симеонов веднага поиска съдебният процес да бъде отложен. Заради специфичната съдебна терминология той (подсъдимият - бел. ред.) трябва да има преводач от сърбохърватски, защото в противен случай не е в състояние да участва пълноценно в процеса, обяви адвокат Симеонов.
За да онагледи искането си, той забрави, че Миролюб Гаич се е установил в България през 1989 г. и е женен за българка. А през последните 15-16 години е сключил няколко хиляди сделки, дал е безброй интервюта и е бил разпитван най-малко стотина пъти от слугите на Темида съвсем сам, без някой да му превежда на ушенце за какво точно иде реч.
В досъдебното производство Миролюб Гаич нееднократно е заявявал, че говори и разбира български език, направи опит да контраатакува прокурор Наталия Станчева. На съда обаче явно вече му беше омръзнало от всичко и от всички и затова даде ход на делото, като насрочи следващото заседание за 4 юни 2007 година.
След края на заседанието Параграф 22 научи, че преди няколко месеца прокуратурата в Добрич е била залята от нова вълна жалби на измамени вложители в Югоагент, заради които Икономическа полиция към ОДП-Добрич е започнала нова проверка.
Доколкото е свежа народната памет, вдигането на тази вълна съвпадна с делото, образувано срещу Окръжната следствена служба в Добрич по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани. Дело, по което скандалния бизнесмен претендира за обезщетение в размер на 16. 340 млн. нови лв., защото на толкова е оценил моралните и материалните си щети, претърпени от проточилото се разследване.
Така че макар епохалният двубой Държавата срещу Миролюб Гаич да е започнал още през декември 1995 г., явно най-интересното тепърва предстои. За радост на българоскептиците в Европейския съюз и за най-голям ужас на Темида. Колкото до ограбените пациенти на сърбина, те отдавна са се примирили с наивността си и само от едното любопитство чакат да видят каква точно случка ще му се случи на Гаич в крайна сметка - ефективна, условна или оправдателна присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във