Параграф22 Weekly

§22 Анализи

В ГЛАВНАТА РОЛЯ - РОСЕН ЖИВОТНОТО

Има един човек в милата ни родина, за когото хем се твърди, че владее около една пета от наркомрежата в столицата, хем няма никакви данни името му да е попадало в списъка на оперативно интересните лица в прокуратурата, следствието или дознанието.
На този човек дори малцина богоизбрани знаят и трите имена, а за всички останали той просто е Росен Животното. Прякорът, съвсем естествено, идва от свирепия му характер. Когато уличните дилъри под негов контрол послъгват при отчитането на продажбите или стават т.нар.шанаджии (които продават дрога за себе си и не се отчитат на никого), ги очаква близка среща с наказателната бригада на Животното. Най-страшното е, когато свиждането е лично с него, споделят наши достоверни източници.
И за да не остават думите им голословни, дават следните два ужасяващи примера.
Убийствата в Редута
Според осведомени източници наказателната бригада на Росен Животното стои зад две убийства в столичния квартал Редута в разстояние само на няколко дни. Първото е това на диджея Емил Кушев и на македонката Биляна Наумова. Двамата бяха разстреляни в края на юли миналата година в апартамент в споменатия столичен квартал Редута. В жилището полицията намери наркотици.
Премахването им е било поръчано от Животното, защото отказали да се отчитат пред него и започнали да работя самостоятелно.
Бригадата на митичния Росен според полицията е била отговорна и за убийството на 15-годишния Ивайло Христов-Пифчо, който беше открит в бункер в квартала на 29 юли 2007 година. Момчето всяка вечер си лягало гладно и... било високо не повече от метър и петдесет. Живеело само с баба си, която била парализирана. Рядко се прибирало вкъщи, скитало по цели дни и нощи. Баща му изчезнал преди десетина години, а след него и майка му си хванала багажа и забягнала нанякъде.
Според ченгета мотивът за убийството били 700 лв. и една торба амфетамини. Парите трябвало да се наберат сред улични дилъри, а впоследствие да преминат у хората на Росен Животното, разказват източници на Параграф 22.
Официално обаче името на Росен не е споменато за нито едно от двете убийства. Сигурно няма и да бъде. Така че може би и Животното влиза в категорията на недосегаемите.
Псевдонимът
Прозвището си той получава покрай фанатичната си привързаност към... футбола. Той демонстрира свирепия си характер при уредените боеве между ултрасите на ЦСКА от неговата групировка Animals (от англ.- Животни) и различни фенорганизации на противникови отбори. По признания на очевидци дребничкият, но набит мъжага винаги е в първите редици на биткаджиите и с жестока агресия налага противниците с боксове, тръби, винкели.
Когато го видиш, никога няма да кажеш, че е такъв изверг, но гледай какво става, когато му се изпречи някой дразнител. Разяри ли се, става много страшно за човека срещу него, с оживление коментират нашите източници.
В ръководената от него групировка Animals членуват около стотина червени фенове и почти всички са регистрирани за хулиганство. Обличат се с черни анцузи, на които стои емблемата им - бебе с шапчица на главата, което е хванало в лявата си ръка бокс и гледа заплашително.
Една от последната прояви на тартора на групировката е била на 12 април - минути преди началото на мача ЦСКА - Локомотив (Пловдив). Към хората на Животното се присъединили и хулигани от други червени фенклубове и групировки. Армията нападнала черно-белите фенове, дошли от Града на тепетата.
Пловдивчаните били около 200 човека, но мнозина вече били влезли в сектора за гостуващи привърженици. Навън все още били петдесетина от тях и те изяли шамарите. Кютекът е станал пред очите на ченгетата, охраняващи двубоя, разказаха фенове. Въпреки това нито един червен запалянко не бил арестуван, а вместо това били задържани четирима фенове на Локо.
Докладът на ЦИД
Името на Росен Животното пропълзя в медийното пространство още през 2003 г., когато се появи в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, който имаше за цел да покаже кой и как контролира наркопазара в столицата.
Според документа София се дели на девет наркорайона, като всеки един от тях съвпада с територията на съответния номер полицейско управление. Шеф на първия бил Росен Животното. Втори район е под ръководството на Андровците.
Трети район бил в ръцете на Коста и Боби, четвърти­ на Бобъра. Сигмата пък стопанисвал пети район, а Калоян Макса­ шести. Той бил наследник на Илиян Версанов. Седми и осми район били под опеката пак на Росен Животното. Става дума най-вече за кварталите Дружба, Студентски град, Редута. Шеф на последния, девети район, който обхваща Люлин, бил Блажо.
Запознати довериха пред Параграф 22, че Животното е пуснал от известно време в продажба дрога в пакетчета с надпис original. Дали обаче наркотикът е оригинален и е с по-голяма чистота - никой не може да каже.
Къде е полицията?
Уместен е въпросът къде са ченгетата в цялата тази история и след като за Росен Животното съществуват подобни легенди, проучвала ли е полицията дейността му ако не заради мръсния му бизнес, поне защото пред очите на полицаите млати фенове на врага. Изглежда, хулиганските му изцепки не правят впечатление на органите на реда. Факт е, че никой не го и потърси след побоя над пловдивските фенове - човекът съвсем спокойно си влязъл в сектор Г и си изгледал мача.
Единствената информация за някакво напрежение между полицията и Животното датира отпреди четири години. През октомври 2004 г. МВР оповести, че двама мъже са арестувани при акция на антимафиоти в столичния квартал Дружба (в който, както твърди ЦИД, пласирането на наркотици било под контрола на Росен Животното) .
При обиск в жилището на единия са били намерени цели осем килограма амфетамин, хероин и марихуана. Белезниците щракнали върху китките на 21-годишния Е.Р. от София и 26-годишния К.П. от Луковит, който живеел под наем в същото жилище. Почти сигурно било, че дрогата е произведена в нарколаборатория някъде в страната. Антимафиотите открили също около 100 гр хашиш и две електронни везни за измерване на дозите. Атакуваният апартамент служел като база, от която се зареждали улични дилъри и снабдители на по-високо ниво.
Още тогава източници от МВР потвърдиха, че задържаните са работили за известния наркодилър Росен Животното. Навремето той беше в групировката на Клюна, но след затварянето му в ареста, бил преминал към друга софийска наркоорганизация.
От тогава до днес обаче наркобригадирът с красноречив прякор продължава да се разхожда необезпокояван и върти пазара на дрога в три столични квартала. Без особено да му пука от ченгета, от доклади на експерти и врагове от противникови футболни агитки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във