Параграф22 Weekly

§22 Анализи

В Италия ще съдят заловените в акцията Шок

Истински шок сполетя десетки престъпници у нас и по света, след като в средата на седмицата едновременно в няколко държави се проведе безпрецедентна по мащабите си полицейска операция под кодовото название Шок.
Мащабната операция трябваше да разкрие финансови престъпления и най-вече източване на чужди банкови сметки от граждани и фирми в няколко държави в Европейския съюз и САЩ. По груби изчисления на Интерпол за последните шест години мафиотската структура е нанесла щети между 60 и 80 млн. евро. При операцията бяха задържани общо 57 души, 45 от които бяха арестувани в районите на София, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Стара Загора, Шумен, Варна и Бургас, 10 са закопчани в държави от ЕС, а двама са прибрани в САЩ по същото време.
Акцията бе координирана от Европол и американската Сикрет сървиз. Тя се извършва по искане на италианските власти във връзка с организирана престъпна група, затова и италианската прокуратура е водеща в разследването.
По последни данни става дума за престъпна организация, разполагала с офиси в няколко страни, откъдето ръководела прането на пари от трафик на наркотици и крадени от ЕС коли и др. Очаква се официалната информация за мащабната кампания да бъде предоставена на специална пресконференция на 12 юли в италианския град Бари.
При акцията бяха атакувани десетки адреси в София и в областите Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Стара Загора, Шумен, Варна и Бургас. Само в столицата били задържани 26 издирвани. Според информацията от местата, където са извършени арестите, всички те имат европейски заповеди за арест заради подправяне и източване на дебитни и кредитни карти.
В началото на акцията някои наши полицейски шефове дадоха лаконични обяснения, че акцията е за търсене на лица и автомобили, обявени за издирване по Шенгенската информационна система. В медиите пък се появиха информации, че операцията Шок е срещу търговията с оръжие, наркотици и пране на пари. В края на краищата ще се окаже, че са верни всички обяснения, но в дъното са финансовите престъпления, в резултат на които се източват баснословни средства от банкови сметки.
Мащабният холдинг за финансови престъпления е имал на разположение многобройни офиси в няколко страни и е финансирал дейността си с парите, откраднати от сметките на десетки граждани по света, като извършвал операции по изпирането им. Повсеместната операция Шок съвпадна с посещението на нашия вътрешен министър Цветан Цветанов в Берлин. Там той се срещна с видни германски депутати, с които обсъди въпроси около Шенген. Но това не му попречи да даде изчерпателна информация за акцията. По думите му операцията е проведена в името на общата сигурност на европейските държави и е показала, че за организираната престъпност няма граница. От изявлението на Цветанов се разбра, че подробностите около началото и провеждането на Шок са били уточнени между него и шефа на Европол Роб Уейнрайт седмица преди акцията.
Вицепремиерът използва международната операция, за да настъпи отново по мазола българската Темида. Той обясни, че при планирането на Шок съвместно с чуждите служби той лично настоял разследването да се провежда извън България, защото в страната ни няма работеща съдебна система. Министърът уточни, че давал оценките си за нашата съдебна система с болка. По всяка вероятност това е причина водещата роля в акцията да бъде отредена на италианската прокуратура, още повече че досъдебното производство е образувано в Италия.
Веднага започна и гледането на мерките за неотклонение на заловените престъпници. В четвъртък (7 юли) Софийският градски съд реши петима от задържаните при операцията да останат постоянно в ареста. Това са Хамид Хамид, Димитър Славчев, Александър Владимиров, Александър Мирчев и Християн Хаджиев, които могат да обжалват задържането си на 12 юли. Те са обвинени в участие в източване на банкови карти и фалшифициране на пари в България, Испания и Италия.
В петък Кюстендилският окръжен съд също разгледа мерките за неотклонение на други петима задържани в същата операция. Съдът там реши да остави в килията Николай Орозов, който има европейска заповед за арест от италианския град Трани. Адвокатът на друг задържан, 42- годишния Асен Асенов, поиска от съда домашен арест заради здравословното състояние на престъпника, който е със счупен крак и ходи с патерици, но съдът не уважи това искане. Предстои гледането на мерките и на други бандити. В скоро време престъпниците ще бъдат екстрадирани в Италия, където ще застанат пред съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във