Параграф22 Weekly

§22 Анализи

В КЮСТЕНДИЛ ПАК РАЗБИВАТ БАНДАТА НА ПСИХОТО?

В типичен за столицата стил ръководството на Областната дирекция на полицията в Кюстендил също реши да даде своя принос във всенародната борба за присъединяването на България към ЕС. Вярно, антимафиотският успех, с който се похвалиха ченгетата от града на Владимир Димитров-Майстора и ВИС-2, на пръв поглед изглежда скромен на фона на епохалните победи над организираната престъпност, които МВР-шефовете непрекъснато инкасират в София. За сметка на това обаче кюстендилци толкова старателно спазиха порочното правило Първо хвалбите, а после работата, че не след дълго горчиво ще съжаляват. Защото в системата на МВР безнаказано могат да се хвалят без нужда само най-високите началници.
Според официално разпространената информация от Областната дирекция на полицията (ОДП) в Кюстендил на 8 срещу 9 септември през нощта от картофена нива край с. Неделкова Гращица (община Невестино) са изкоренени 470 килограма канабис. Височината на повечето опиатни растения беше над 2.5 метра, което означава, че за тях са полагани специални грижи, споделиха за Параграф 22 ченгета, участвали в прибирането на другата реколта от картофената нива.
Нивата, от която е наскубан канабисът, е взета под аренда от трима кюстендилци - 31-годишния Павел Емилов-Мравката, Павел Даволийски и Милен Порожанов. А техен чест гост на полето сред картофите (според жителите на с. Неделкова Гращица) е братът на Павел Емилов - Йордан, който е служител в областното звено на съдебната полиция и се занимава с охрана на следствения арест в Кюстендил.
За разлика от съдружниците си Даволийски и Порожанов, които са с чисти криминални досиета, Павел Емилов-Мравката е стар познайник на полицията.
На 21 април 2002 г., след атрактивно преследване по пътя Кюстендил - София, в сърцето на Конявската планина местни полицаи задържат два леки автомобила - Фолксваген Пасат и Алфа Ромео, с петима криминално проявени в тях. Минути след задържането им става ясно, че едната кола е открадната от сръбски гражданин - гост на традиционния международен панаир Краище, провеждан в Кюстендил.
Зад волана на фолксвагена е 24-годишният Тони Василев, прочул се с това, че преди няколко години успя да открадне от вилата на известен местен митничар над 60 000 г. марки, скрити в буркани. От алфа ромеото са изведени с белезници на ръцете Павел Емилов-Мравката, Васил Тошев-Дългия, Виктор Тренев и Асен Китанов-Психото, който - по данни на тогавашната РДВР-Кюстендил (днес ОДП) - е всепризнат тартор на бандата.
Според кюстендилски криминалисти групата на Психото е автор на всички 15 кражби на коли, регистрирани в региона в периода 1 януари - 21 април 2002 година. В хода на предварителното разследване е установено, че Психото и хората му са връщали колите срещу такса, равна на половината от пазарната им стойност. Сред изнудваните е имало бизнесмени, музиканти и дори един кюстендилски съдия, като нито един от откраднатите автомобили не е бил застрахован.
По време на обиските, последвали залавянето на престъпната група, в жилището на Психото са открити 10 дози хероин, а в специално наети гаражи са намерени още две чисто нови откраднати лимузини - Ауди А4 и Ауди А6, подготвени за връщане на собствениците им, плюс един разфасован Фолксваген Пасат.
Веднага след успешния удар от кюстендилския офис на бившата ВИС-2 категорично отрекоха, че шестимата задържани са техни хора.
Бандата на Психото не работи за нас. Ако искате да стигнете до мозъците на аферата, търсете други местни бизнесмени. За никого не е тайна, че братя Гаминчеви и синовете на Мърлата са кукловодите на автоджамбазите напоследък, така че трябва да питате тях, заяви за Параграф 22 преди четири години и половина високопоставен член на бившата ВИС.
Според осведомени източници на Параграф 22 по онова време Васил и Росен Гаминчеви притежават кафе-аперитив Амадеус в центъра на Кюстендил и верига хранителни магазини. Двамата наистина започват трудовите си кариери си като момчета за всичко в местните структури на бившата ВИС. След скандал с боса на ВИС - Георги Илиев (вече покойник), те започват самостоятелен застрахователен бизнес (под шапката на ЗК Юпитер), а около парламентарните избори през 2001 г. дори се завъртат около голямата политика: осигуряват офис и средства за регионалната кампания на движението Гергьовден, като в знак на благодарност Любен Дилов-син прави Росен Гаминчев водач на кюстендилската листа на Гергьовден.
Не по-малко известни са и другите двама братя, посочени преди четири години от висшия висаджия като покровители на Психото и бандата му - Светослав и Георги Иванови. Те са известни като Голямата и Малката Мърла, защото са наследили прякора на баща си - Иван Иванов-Мърлата, бивш треньор по самбо.
По данни на ченгетата в периода 1998-2002 г. двете Мърли са били замесени във всички по-едри кражби, грабежи, побои и изнудвания на територията на Кюстендилска област, но до момента няма данни някой от тях да е лежал в килия за повече от две-три денонощия.
На 28 август 2002 г. през нощта Светослав Иванов издъхна в кюстендилската болница, след като бе прострелян от неизвестен килър в стомаха и в лявата ръка. А в региона плъзна слухът, че двете Мърли и... бандата на Психото са работели за... небезизвестния пернишки автоджамбазин от международна величина Васил Борчев.
Неговото име нашумя също през 2002 г., но три месеца след арестуването на Психото, Мравката и Дългия, а поводът е повече от пикантен.
На 29 юли, около 4 часа сутринта, четирима от хората на Борчев открадват чисто новия джип Мицубиши Паджеро на Кирил Добрев - син на покойния ексвътрешен министър Николай Добрев и настоящ депутат от БСП. Две седмици по-късно Борчев бе арестуван от македонските власти и екстрадиран в България, защото продал возилото на Добрев-младши в Албания за 5000 евро.
До ден днешен делото срещу Васил Борчев, образувано за джипа на Добрев-младши, все още не е приключило. На 11 февруари 2004 г. обаче възмездието все пак се стовари върху главата на автоджамбазина, защото Пернишкият окръжен съд го прати в затвора за две години и осем месеца по друго сходно дело - кражба на лека кола срещу откуп.
За разлика от недоказаните му (по принцип) покровители - Светослав Иванов-Голямата Мърла и Васил Борчев, щастието се усмихва толкова щедро на Асен Китанов-Психото и хората му, че чак не е за вярване.
Въпреки всички доказателства, събрани от полицията и следствието в периода 21-23 април 2002 г. - общо пет откраднати коли и 10 дози хероин, намерени в жилището на Психото, на 14 септември в Кюстендилския окръжен съд започва дело, по което подсъдими са само Асен Китанов-Психото, Васил Тошев-Дългия и Павел Емилов-Мравката.
Колкото и да звучи невероятно, от обвинителния акт на Кюстендилската окръжна прокуратура изпаднаха не само другите ортаци на Психото - Тони Василев и Виктор Тренев, но и три четвърти от веществените доказатества, събрани по време на хайката: двата Фолксваген Пасат-а, Алфа Ромео-то, едното Ауди и... дрогата, намерена в жилището на Асен Китанов.
На всичко отгоре, тримата не трябваше да отговарят пред закона за кражби и изнудвания, извършени от организирана престъпна група, а за далеч по-невинно престъпление по чл.346, ал.2 от Наказателния кодекс: противозаконно отнемане на чужда движима собственост, извършено от две и повече лица, в предварителен сговор и т. н., за което е предвидено разтегливото наказание затвор от една до десет години.
Но и това не е всичко. На 14 септември 2002 г. тричленен състав на Кюстендилския районен съд, начело с тогавашния председател на съда - Андрей Радев, просто претупа делото срещу Психото, Дългия и Мравката за по-малко от час. Асен Китанов и Васил Тошев бяха осъдени на по пет години лишаване от свобода ефективно, а Павел Емилов се отърва с четиригодишна условна присъда.
През пролетта на 2003 г. обаче Кюстендилският окръжен съд реши, че наказанията на Психото, Дългия и Мравката са прекалено сурови за някаква си лека кола, след което осъди Асен Китанов на една година лишаване от свобода ефективно, а Васил Тошев и Павел Емилов - на по 6 месеца затвор условно. Тримата, естествено, не обжалваха решението на окръжните магистрати пред Върховния касационен съд, Кюстендилската окръжна прокуратура не пожела да го протестира и... присъдите на тримата влязоха в сила.
Къде и с какво си вади хляба днес Асен Китанов-Психото най-вероятно знаят само т. нар. компетентни органи. От две години той е на свобода, защото през 2004 г. изтърпя наказанието си за аудито, но другата му присъда - седем и половина години за изнасилване от началото на ХХI в., все още не е влязла в сила.
Не по-малко загадъчна е съдбата и на Васил Тошев-Дългия. След като през 2003 г. отърва решетките по волята на Кюстендилския окръжен съд, той си събра багажа и... завинаги напусна милата ни татковина.
Колкото до Павел Емилов - неговата работа вече е ясна. Явно след разстрела на некоронования цар на картофите в България - Косьо Самоковеца (на 6 декември 2003 г. в Амстердам), Мравката е... решил, че бизнесът с кафявото злато на България - досущ като природата и голямата политика - не търпи никакъв вакуум, след което е взел под аренда няколко декара край кюстендилското с. Неделкова Гращица...
По какъв начин ще приключи операцията на кюстендилската полиция, при която на 8 срещу 9 септември от картофената нива на Мравката беше ожънат около половин тон марихуана, е повече от ясно. По никому неизвестна логика ченгетата са прибрали реколтата късно през нощта, когато нито могат да заснемат трудовия си подвиг, нито пък да си доведат необходимите свидетели. Което, да не дава Господ, може да се окаже и не толкова случайно.
Тоест - ако все някога се стигне до съдебен процес, държавното обвинение изобщо не може да докаже, че от нивата на Мравката е откъснато дори един лист марихуана, камо ли половин самосвал с двуметров канабис. А в паметта на народа и на евроекспертите ще остане единствено светлият спомен, че дори в навечерието на празници като Девети септември българската полиция е на своя пост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във