Параграф22 Weekly

§22 Анализи

В КЮСТЕНДИЛСКО НЯМА ОСЪДЕН ЗА ВАРЕНЕ НА ДРОГА

Малко след пресконференцията на антимафиот № 1 Кирил Георгиев пресцентърът на МВР побърза да се похвали, че за година и половина това е четвъртият подобен успех в борбата срещу наркомафията.
Само преди два месеца служителите на Сектор Борба с организираната престъпност към ОДП-Кюстендил откриха и иззеха други 20 килограма прахообразен амфетамин. А преди година кюстендилските антимафиоти нанесоха тежък удар на наркопроизводителите и пласьорите, след като разкриха цех за производство и таблетиране на дрога в с. Четирци. При огледа бяха намерени 150 кг амфетамин-база, два килограма амфетамин на таблетки и 220 кг прекурсори. Иззетото количество бе оценено от експертите на 13.5 млн. евро, възвестява лаконично радостната дописка, публикувана в ИНТЕРНЕТ страницата на МВР миналия петък (10 август).
Първата операция, за която става дума, се разигра в два последователни дни. На 30 май 2007 г. кюстендилските антимафиоти обискираха къща в с. Катрище, в която откриха 20 килограма амфетамин, 100 килограма прекурсори и голямо количество стъклени и метални съдове, предназначени за синтезиране на дрога. Къщата е обитавана години наред от 56-годишна жена, но нейното име бе опазено в тайна, тъй като разследването продължавало и тя щяла да отведе МВР и прокуратурата до организаторите на нарколабораторията.
Втората операция бе на 31 май в близкото с. Коняво, където бе ударен домът на 49-годишния Н. Н. По време на обиска ченгетата иззеха 17 грама амфетамин, боеприпаси и няколко туби с прозрачна течност с остра миризма на ацетон, грижливо скрити в гаража и на тавана в къщата. По време на разпитите Н. Н. категорично заяви, че няма никаква представа кой и кога е скрил тия работи в дома му, а антимафиотите и обвинителите в Кюстендил взеха, че му... повярваха.
По време на брифинга, последвал двудневната акция, МВР и прокуратурата се похвалиха, че мафията е загубила 1.8 млн. евро. Никой обаче не спомена, че лицето Н. Н. от Коняво се казва Недялко Несторов, че е кметски наместник на съседното с. Буново по линия на ВМРО, а пък 56-годишната анонимна жена от Катрище му е близка роднина.
Другото, което и до днес остава в тайна, е, че макар и да става дума за нарколаборатория (в с. Катрище) и за неин помощен склад (в с. Коняво), по случая са образувани две дознания срещу неизвестен извършител, работата по които все още е много далеч от приключване.
Горе-долу същата е съдбата и на третия случай, с който пресцентърът на МВР се похвали в края на миналата седмица.
На 28 март 2006 г. през нощта, при операция на НСБОП в кюстендилското с. Четирци, бе разбита лаборатория за производство на каптагон. По време на акцията антимафиотите откриха таблетираща машина,150 килограма амфетамин-база и два килограма готови таблетки. Намерени бяха още 220 килограма прекурсори, предпазни маски и защитни облекла за работа в киселинна среда.
По данни на НСБОП и РДВР-Кюстендил разработката е продължила няколко месеца и в нейния ход категорично е било установено, че собственикът на къщата и на нарколабораторията е 39-годишният (тогава) Борис Карпузов-Боби Кратунката.
Той е роден в друго кюстендилско село - Радловци, но се е изнесъл да живее в столицата още в средата на 90-те години на миналия век. През юни 2002 г. Борис Карпузов внезапно се е върнал в родния си край, вдигнал в с. Четирци голяма къща, а край нея построил ферма с 30-40 щрауса.
Само за година и половина Боби Кратунката се замогнал дотолкова, че изкупил над 200 декара обработваема земя и се превърнал не само в най-едрия производител на овес и слънчоглед в района, но в един от най-големите български износители на кожа и месо от щрауси в Западна Европа.
Според антимафиоти, участвали в операцията, обаче връщането на Боби Кратунката в родното гнездо, както и неговият икономически просперитет, по странен начин съвпаднали с друга, отдавна вече погребана операция на НСБОП.
На 22 май 2002 г. (само месец преди Карпузов да се сети за родния си Кюстендилски край) антимафиотите разбиха мощна нарколаборатория, разположена в две пернишки села - Дивотино и Люлин. Като неин собственик бе огласено името на сръбския мафиот Бранимир Куйович-Куйо, с когото Боби Кратунката открай време е имал няколко общи бизнеса: наркотици, кражби на коли и международен трафик на крадени коли.
По време на акцията в Дивотино и Люлин Бранимир Куйович успя да изчезне и бе арестуван чак на 2 срещу 3 януари 2005 година. И то по една случайност, защото навръх Нова година тогава в Бургас бяха задържани четири килограма кокаин, а сърбинът се оказа замесен в пиянска разправия във Варна.
След дълги перипетии, по време на които се оказа, че е влязъл в България с фалшива самоличност и никой не знае дали е сърбин и дали се казва Бранимир Куйович, в началото на март 2006 г. наркобаронът все пак бе екстрадиран в западната ни съседка. А три седмици по-късно - на 28 март, само няколко часа преди операцията на НСБОП в с. Четирци бащата на кюстендилския щраус - Боби Кратунката, също изчезна. Толкова внезапно, че когато антимафиотите влезли в къщата му, заварили там включена електронна везна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във