Параграф22 Weekly

§22 Анализи

В очакване на 17 мига от ВСС-пролетта

Неправителствените организации странно омекнаха и не зададоха въпроси към кандидатите

В първия ден след лятната ваканция правната комисия в Народното събрание се зае с тежката задача да прегледа документите на кандидатите за новия Висш съдебен съвет от парламентарната квота. От тях и от колегите им от професионалния списък обществото ни очаква истинско пролетно раздвижване в скования досегашен формат на ВСС.


Депутатите ще трябва да изберат 11 свои представители във ВСС, които ще изслуша на 11 септември от 10 ч. в пленарната зала. Народните избраници от правната комисия решиха, че до участие в този акт могат да бъдат допуснати всички 17 кандидати за членове на ВСС от квотата на Народното събрание. Депутатите приеха единодушно това решение, след като прецениха, че всички кандидати са представили всички необходими документи в срок. Няма и кандидати, които не отговарят на изискванията на закона, включително и за задължителния 15-годишен стаж.


Всичките 17 мераклии за висши магистрати ще бъдат изслушани в продължение на около 8 часа. На препитването ще присъстват и дипломати. За препитването трябваше да изпратят въпроси и заинтересованите неправителствени организации. Срокът, с който разполагаха юридическите лица с нестопанска цел, желаещи да представят свои становища и питания към кандидатите, изтече в понеделник (3 септември). Нито един въпрос обаче не е формулиран в изпратените от НПО-тата становища, разкри председателят на правната комисия Искра Фидосова. Въпреки заканите на неправителствените организации да разпънат на кръст кандидатите за правителството на съдебната власт, в комисията не е дошъл нито един въпрос. Фидосова нарече този факт странен, тъй като очаквала лавина от питания. Тя допусна, че такива може да има сред материалите на Българския Хелзинкски комитет, но документите на БХК все още не били разгледани от комисията, защото са пристигнали в последния момент.


Както е известно, неправителственият сектор също организира препитване на кандидатите за нов ВСС, но само за предложените в професионалната квота. Засега за изслушване са се записали едва девет от тях: Аделина Ковачева (Върховен административен съд), Владимир Вълков (Софийски районен съд), Георги Асенов (Окръжна прокуратура - Плевен), Денчо Стоянов (Окръжен съд - Бургас), Емилия Нашева (Апелативен съд - Бургас), Ерик Василев (Софийски градски съд), Калин Калпакчиев (Апелативен съд - София), Огнян Басарболиев (Окръжна прокуратура - Русе) и Юлия Ковачева (Върховен административен съд). От професионалната квота се явяват 19 кандидати от съдилищата, 13 от държавното обвинение и двама следователи.


Както вече е известно, препитването им ще става онлайн на 10 и 12 септември чрез сайта на Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Изслушванията на кандидатите ще бъдат предавани в реално време в интернет, а впоследствие ще бъде достъпен и архив с техни записи. Хората от БИПИ са ограничили желаещите да задават въпроси - питания ще отправят колеги на кандидатите, представители на съдебната власт. Мераклиите трябва първо да се регистрират, удостоверявайки самоличността и професионалното си качество. Изслушването ще трае 60 минути, с възможност да бъде удължено с още 30 минути.

Facebook logo
Бъдете с нас и във