Параграф22 Weekly

§22 Анализи

В ПАЗАРДЖИК ОПУКАХА ШОФЬОР, ИЗТОЧИЛ 4. 2 МЛН. ЛВ. ДДС

За разлика от колегите си във Велико Търново, пазарджишките магистрати изобщо не се церемонят с т.нар. дедесари и бизнесмените, които умишлено не изпълняват задълженията си към бюджета. На 20 април Пазарджишкият окръжен съд изпрати в затвора за по четири и половина години Ангел Атанасов и Величко Денков, които в периода август 2000-а - март 2002 г., чрез фиктивни сделки, са укрили от държавата приходи в размер на 530 821 лева. Месец по-късно - на 18 май тази година, пазарджишките магистрати пратиха за четири години зад решетките и един от най-оборотните местни мошеници - 31-годишния Чавдар Цеков, източил от държавната хазна 4.22 млн. лв. ДДС само за седем месеца - от 1 септември 2000 г. до 31 март 2001 година.
Според обвинителния акт, Чавдар Цеков е дългогодишен шофьор във видинската фирма Бугати ЕООД, а по съвместителство е собственик и управител на две велинградски дружества - ЕТ Чавдар Цеков и Антик интернешънъл 2000 ЕООД. Първата фирма е регистрирана през 1999 г. и се занимава с транспортни услуги. Втората фирма е регистрирана през 2000 г., а основният й предмет на дейност е далеч по-престижен - търговско посредничество с мебели, стоки за домакинството, железария и метални изделия.
През 2001 г. Чавдар Цеков вече е бизнесмен с широк размах, който сключва по 60-70 сделки на месец, върти бизнес с над 50 фирми от цялата страна и пръска хилядарките с такава лекота, сякаш е наследник на арабски шейх. През 2002 г. обаче всичко приключва изведнъж. При рутинна проверка служители на Териториалната данъчна дирекция в Пазарджик остават като гръмнати в буквалния смисъл на думата. Въпреки че предишната година Цеков е изтеглил 4.22 млн. ДДС, в неговия офис не са открити нито първични счетоводни документи, нито счетоводни регистри.
В хода на предварителното разследване е установено, че Чавдар Цеков не е извършил нито една реална сделка, защото 50-те дружества, фигуриращи във фактурите на ЕТ Чавдар Цеков и Антик интернешънъл 2000 ЕООД за покупки и продажби, са фирми фантоми. А резултатите от съдебно-графическата експертиза по делото са категорични: абсолютно всички фактури са попълвани от шофьора бизнесмен, но са подписвани от неграмотни роми.
Процесът срещу Чавдар Цеков започна в началото на март 2007 г. и още по време на първото заседание неграмотният и безимотен Георги П. от Видин разби версията на защитата. Пред съда той разказа, че преди време е дал личната си карта на Цеков, срещу което редовно е трябвало да получава пари за храна. Всеки месец обаче Цеков му давал по една шепа жълти стотинки, срещу които Георги П. трябвало да подписва по едно тесте фактури. Същата е била и съдбата на десетки цигани от София, Плевен, Видин, Монтана и Велинград, работили за шофьора предприемач Чавдар Цеков...

Facebook logo
Бъдете с нас и във