Параграф22 Daily

§22 Анализи

В похвално слово за Гешев Валери Димитров се нахвърли върху Цветан Василев

Нов връх в пороя от становища до Висшия съдебен съвет в подкрепа на единствения кандидат за следващ главен прокурор Иван Гешев. Банковият експерт, царски депутат и председател на Сметната палата проф. Валери Димитров надмина всички със страстно слово, в което съчета възхвалата за Гешев по делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) с яростна реч срещу мажоритарния й собственик Цветан Василев. И в тон с версията на властта го посочи за единствен гробокопач на финансовата институция, срината с ключовото участие на... прокуратурата. 

Становището на Валери Димитров до съдебните кадровици започва с "анализ" на представената от Гешев стратегическа управленска концепция за държавното обвинение. След като се запознал с нея, Димитров се убедил че единственият кандидат притежава всички необходими професионални и морални качества, за да заеме поста, а концепцията е изключително професионално изготвен документ с безспорни достойнства. За такива професърът е посочил пунктовете, които всеки кандидат за съдебен началник преписва от предишните - законодателство, оптимизиране на съдебната карта, подобряване организацията на работа, отчетност и публичност, мерки за борба с организираните престъпни групи, корупцията и битовата престъпност.

Дежурните хвалби са последвани от атака срещу всички "самозвани експерти по конституционно право" и "претенциозни високоучени самозванци", които обвинили Иван Гешев в медиите, "че видите ли, имал погрешни представи за принципа на разделение на властите и неизбежно щял да погази Конституцията". Става въпрос за репликата на Гешев, че не споделя виждането "на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени".

Пъпът на похвалното слово са обаче личните впечатления на Валери Димитров от Гешев, с когото се запознал преди няколко години във връзка с казуса "ТБ". "Той поиска контакт с мен, като ме помоли, в качеството ми на преподавател и специалист по банково право, да дам разяснения по действащото банково законодателство. Имахме няколко срещи, подробно обсъждахме въпроси по тълкуването и прилагането на банковата законова и подзаконова уредба, относима към казуса с КТБ. Направи ми впечатление че г-н Гешев има остър и аналитичен ум и веднага схвана специфичните характеристики на нормативната уредба на търговското банкерство, както и определени нейни недостатъци, които обективно са създали предпоставки за развихрянето на измамата "КТБ", пише Валери Димитров.

В резултат двамата стигнали до "общото убеждение, че българското общество е изправено пред безпрецедентна по своите мащаби банкова измама, измама организирана и осъществявана в продължение на години от лицето, което е основен акционер в банката и председател на нейния надзорен съвет". И въпреки дългия си професионален опит като следовател и прокурор "Иван Гешев, просто по човешки, не криеше възмущението си от действията на човека, злоупотребил с доверието и с парите на хиляди вложители". Следва яростна филипика срещу Цветан Василев като едноличен виновник за погрома над КТБ без да бъде спомената дори ключовата роля на задкулисието в управленската върхушка:

"Впоследствие всички данни и доказателства, събрани от прокуратурата в хода на наказателното производство, както и докладите на авторитетните одиторски компании, назначени от БНБ, инспекционните доклади на управление "Банков надзор", доклада на разследващата консултантска компания "Аликс партнърс" очертаха еднозначно картината на банковата измама. Измама при която паричният ресурс, осигурен от вложителите на банката бе разграбен и присвоен от основния акционер чрез специално изградена от него мрежа от подставени лица - фалшиви кредитополучатели, които нямат бизнес, нямат кредитна история и не предоставят обезпечения по кредитите. Тази картина изцяло се потвърждава и от данните, които станаха достояние на синдиците на банката и на контролиращия ги Фонд за гарантиране на влоговете в банките в последвалото производство по несъстоятелност. Потвърждение за това е и актуалната информация за отхвърлянето на иска на Оманския фонд - акционер в КТБ срещу българската държава от инвестиционния арбитраж във Вашингтон. Не може акционер в банката, която е превърната в инструмент за измамване и ограбване на своите вложители, да иска обезщетение при положение, че този акционер е имал свои представители в надзорния съвет на банката, които са работели в тясно сътрудничество с организатора на измамата, който е и председател на този съвет. Това са очевидни факти, изводите, които произтичат от тези факти също са очевидни и безспорни и никой арбитражен и съдебен орган не може да ги пренебрегне.

Именно г-н Гешев, като ръководител на разследващия екип, се нагърби с огромното предизвикателство да доведе докрай предварителното производство за това уникално престъпление. И с това ясно показа, че е смел, отговорен и морален човек. Не му е лесно и сега, при продължаващата мръсна кампания срещу него, в която активно участие имат лакеите и клакьорите на човека, ограбил банката и благополучно приютил се в Белград. Тези персонажи усърдно насаждат в обществото малоумната теза, че видите ли, банката е ограбена от други, а не от белградския беглец. Този човек е просто иновативен банкер и благородна жертва на зловещ заговор под формата корпоративно рейдърство! Просто да се разплачеш от умиление! Но авторите на тази маймунска логика не могат да отговорят на простите въпроси, които всеки нормален човек би задал: Митичните други ли управляваха банката? Незнайни злодеи ли раздаваха престъпно кредитния й ресурс? Естествено, че няма никакви други, а просто основният акционер нагло и безскрупулно в продължение на години е управлявал банката по престъпен начин, като в крайна сметка е подарил милиарди левове на подставени, приближени нему лица, възползвайки се и от обстоятелството, че тези сделки се извършват при законовия режим на банкова тайна и поради това остават скрити за обществото.

Разбира се, отстояващите подобни глупави до идиотизъм твърдения не са глупаци. Тези твърдения са просто долнопробна пропаганда и нейните автори преследват очевидно користни цели, които нямат нещо общо декларираните от тях високоморални подбуди за истина и справедливост. Избирането на Иван Гешев за главен прокурор за мен ще означава и това, че ще бъдат положени максимални усилия за измамата КТБ да има справедливо възмездие. Това повеляват принципът на върховенството на закона и интересите на ограбените вложители".

Остава да се запитаме каква ли ще е оценката на бившия съветник и юридически секретар на ексуправителя на БНБ Тодор Вълчев от началото на 90-те години за капитала на външнотърговски дружества, за раздаването на банкови лицензии и за кредитната експанзия, предизвикала безнаказано тоталния крах на цялата система. Там имена на виновни няма ли?!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във