Параграф22 Weekly

§22 Анализи

В РУСЕ ПРОЧЕТОХА ПЪРВАТА ПРИСЪДА ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ

Първата присъда за пране на пари в България вече е факт. В понеделник (9 октомври) Окръжният съд в Русе наложи 11 месеца условно - с три години изпитателен срок на 47-годишния Джафер Ибишев за това, че е получил пари от чужбина, за които е знаел, че са придобити от престъпление. Срещу него е повдигнато обвинение по чл.253 от Наказателния кодекс - за пране на пари.
По искане на подсъдимия делото срещу него се проведе по съкратената процедура. Ибишев, който е шофьор и легално превозвал хора зад граница, се призна за виновен и прие всички представени от прокуратурата доказателства.
Според обвинителния акт през април 2004 г. от ирландска банка по сметката на Джафер Ибишев в българска банка (не се уточнява коя е тя) са преведени 350 000 евро. Същия месец по сметката му на няколко пъти са постъпили по 1000 евро, но в продължение на четири месеца нито едно евро не било изтеглено.
През септември 2004 г. Агенцията за финансово разузнаване получава сигнал от ирландските си колеги за съмнителна финансова операция.
Двете страни започват разследване, което установява, че финансовият трансфер е извършен от здравен фонд в Ирландия. За прехвърлянето на парите някой от фонда е използвал фалшив документ. Самата организация си нямала и понятие за трансфера.
На 13 октомври 2004 г. Джафер Ибришев отишъл в банката и се опитал да изтегли 20 000 евро от сметката си. Но още в салона й бил арестуван. Оказало се, че полицията наблюдава финансовото учреждение, за да разбере кой ще поиска да дръпне от сумата. Националната следствена служба е поела изясняването на случая.
Пред съда Джафер не можа да обясни как парите са се озовали точно в неговата сметка. Не каза и кой го е информирал, че има толкова пари. Той допълни, че с 20 000 евро е искал да си купи по-модерен микробус, с който да работи.
Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд във Велико Търново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във