Параграф22 Weekly

§22 Анализи

В СГС СЕ ИЗГАВРИХА СЪС ЗАКОНА

Всички съдии от Софийския градски съд (СГС) трябва да бъдат пратени на поправителен в юридическия факултет на СУ Св. Климент Охридски! Повод за предложението на Параграф 22 е случка, разиграла се тези дни по едно от шумните дела в СГС. Става дума за процеса срещу депутатския съпруг Цанко Дренски и още четирима души.
Оказа се, че близо 18 месеца СГС се опитва да даде ход на процес, който по принцип е от компетенцията на Софийския районен съд (СРС). Така две съдийки изразходваха пари, време и енергия за нещо, което трябваше да бъде решено още през декември 2005 година.
Истината за невежеството на СГС лъсна на 31 май. За тази дата бе насрочено поредното заседание по делото срещу Дренски, Тодор Тодоров, Ангел Маргаров, Васил Василев и Камен Банков. Срещу съпруга на депутатката от НДСВ Теодора Дренска е повдигнато обвинение по чл.212, ал.4 от Наказателния кодекс - за измама в особено големи размери. А останалите четирима са обвинени по чл.311, ал.1 от НК - съставяне на документи с невярно съдържание.
Обвинителният акт бе внесен в СГС на 23 декември 2005 година. Делото е поето от съдия Лада Паунова. На няколко пъти тя насрочва процеса, но по различни причини - болни подсъдими или адвокати, не успява да му даде ход. През май 2006 г. Паунова е повишена в Софийския апелативен съд. Така процесът срещу Дренски и компания попада в ръцете на колежката й Владимира Янева. И тя се опитва на няколко пъти да стартира процеса, но среща същите трудности като предшественичката си.
На 22 май, на поредното заседание по делото, адвокат Илиян Василев най-изненадващо поиска то да се прехвърли на Софийския районен съд (СРС), защото той бил компетентен да гледа делото за измама. Чудно защо ли до този момент нито адвокатът, нито прокурорът, най-вече хората с черни тоги, не се бяха сетили да проверят кой съд трябва да изгледа процеса.
Съдия Янева обяви, че ще се произнесе по искането на 31 май. На тази дата чудото наистина се случи. Още с влизането си в съдебната зала председателят на състава заяви, че делото не е от компетенцията на СГС, прекратява го и го прехвърля за разглеждане на СРС.
Според разпоредбата на чл.35, ал.2 от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) подсъдни на окръжен съд като първа инстанция са множество престъпления, касаещи документни измами, длъжностни престъпления, посегателства против мира и човечеството и много други. В случая с Цанко Дренски окръжните магистрати се явяват компетентни по дела, по които обвинението за измама е също в големи размери, но представлява особено опасен случай (чл.212, ал. 5 от НК). А обвинението срещу Дренски е по чл.212, ал.4, по което е компетентен Софийският районен съд. Заради това производството трябва да бъде прекратено и препратено на районните магистрати, обяви съдия Янева.
Тя се позова и на чл. 42, ал. 2 от НПК, който гласи: Когато съдът намери, че делото е подсъдно на друг, равен по степен съд, прекратява съдебното производство и изпраща делото на този съд, а когато намери, че делото е подсъдно на по-горен или на военен съд - прекратява съдебното производство и изпраща делото на съответния прокурор.
Така най-накрая материалите срещу Дренски ще бъдат отделени от доказателствата срещу неговите хора и ще бъдат пратени в СРС. А делото срещу останалите четирима ще продължи в Софийския градски съд, защото той е органът, който разглежда дела за фалшифициране на документи.
И докато районните магистрати гледат делото срещу депутатския съпруг по същество, колегите им в СГС могат да минат през няколко опреснителни курса по наказателно право в Софийския университет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във