Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Вадим по 100 бона месечно за бавно правосъдие

Когато става дума за пари, финансовият министър Владислав Горанов и правосъдният му колега Христо Иванов се гледат толкова "влюбено"вероятно само ако наоколо има камери.

Средно по 100 000 лв. на месец плаща държавата като обезщетения на граждани заради бавното си правосъдие по наказателни, граждански и административни производства. Новината излезе от доклада на правосъдния министър Христо Иванов, с който той поиска бюджетът да му отпусне допълнително 276 320 лв, за да покрие с тях масрафа, натрупан само от януари до март 2015 година. А почти като виц звучи фактът, че с исканата сума ще се увеличат разходите в едно от перата на бюджета на правосъдното министерство, което носи наименованието: "Политика в областта на правосъдието".

Всъщност тази процедура за обезщетяване заради бавно правосъдие, която се очаква да бъде "осребрена" сега от данъкоплатеца, бе въведена в Закона за съдебната власт в края на 2012 година. Това се случи под натиска на Европейския съд в Страсбург, който в един момент се видя буквално залят с камара дела на българи срещу държавата им. И в крайна сметка на България бе наложено да създаде вътрешен законов механизъм, по който да осигури обезщетяване на гражданите си.

По "новата" процедура от потърпевшите се иска да подадат заявление в Инспектората към ВСС и да чакат да се направи проверка на случая им, а после да подпишат споразумение с правосъдния министър за размера на обезщетението си. Максималната сума, която могат да получат като обезщетение, обаче не може да надхвърля 10 000 лв., а и тя се дава изключително рядко - когато нарушенията на принципа за осигуряване на справедлив съдебен процес в "разумен" срок са наистина фрапиращи. За всички, които не склонят да се спазарят за по-ниски суми, остава възможността да заведат дело в съда. И да чакат той да определи "по справедливост" друго обезщетение.

Въпросните 276 320 лв. обаче са само част от масрафа на държавата за пострадалите от нейното "правосъдие". Сумата не включва обезщетенията за другите нарушения на закона, допускани от разследващите органи, прокуратурата или съдилищата, за които граждани и фирми все по-често печелят съдебни дела както у нас, така и пред съда в Страсбург. Най-често става дума за обезщетения заради незаконни обвинения по наказателни дела, приключили с оправдателни присъди - в последните години прокуратурата чупи рекорди както по броя на делата, които се водят срещу нея, така и по отношение на сумите на дължимите обезщетения за тях. Според някои данни годишно се плащат между 2 млн. и 5 млн. лв. на пострадали от действията на държавното обвинение. 

Знае се също, че само за миналата година осъдителните решения на съда в Страсбург срещу България са ни стрували 281 300 лв., а общо за последните 14 години по такива решения сме платили над 13 милиона. Но "Параграф 22" вече писа, че обща сметка за това с колко пари месечно или годишно олеква бюджетът заради незаконните действия на органите на съдебната власт много трудно може да бъде направена.

Всички разходи по изплатените обезщетения остават на гърба на данъкоплатеца, защото магистратите се ползват с т. нар. "функционален имунитет", който е уреден в конституцията. Според основния закон в България дори и да са допуснали фрапантно груби нарушения на закона, съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна или гражданска отговорност за действията си по служба или за постановените от тях актове. Стига все пак те да не става дума за откровено престъпление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във