Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ

До г-жа Бистра Георгиева, главен редактор на в. БАНКЕРЪ
Уважаема г-жо Георгиева,
С учудване прочетох статията Частен охранител и владика наплюха полицията в приложението Параграф 22 на брой 9 на вестник БАНКЕРЪ от 3 март тази година. Само за Ваша информация бих искал да уточня, че аз не съм охранител, а собственик на Международна агенция за сигурност и детективски услуги и генерален представител на Евросекюрити груп за Република България. А негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски Митрополит Кирил говори на Форума от името на Негово Светейшество Патриарх Максим, който не успя да присъства по здравословни причини.
Останах учуден, защото за мен и моите колеги БАНКЕРЪ винаги е бил образец на етична и задълбочена журналистика. Ето защо най-отговорно и искрено заявявам, че целта на тази конференция беше да се направи диалогът между полицията и охранителния бизнес още по-ефективен и полезен. Нито аз, нито който и да е друг участник в конференцията би си позволил да каже лоша дума, дори и да намекне нещо за полицаите - наши бивши колеги, които ние уважаваме, подкрепяме и с които работим заедно всеки ден.
Цитатите в публикацията са само част от мненията, които бяха изказани по време на форума, а смятам, че целта на подобно мероприятие е именно да се дават различни гледни точки и по този начин да се стигне до същността на проблемите и до техните решения. Посочените изказвания обаче не дават пълна представа за цялостната атмосфера на конференцията и за обсъжданите теми.
Наистина съжаляваме, че министър Румен Петков не можа да присъства на тази интересна и първа по рода си конференция, но той бе служебно ангажиран на съвещание извън София, както и кметът Бойко Борисов. Възнамерявам в близките дни да ги информирам за резултатите от конференцията, както и за професионалното мнение на международните участници в нея.
Надявам се това мое мнение да намери място на страниците на вестника.
Още веднъж поднасям своите почитания към вестник БАНКЕРЪ и пожелания към целия екип все така да отстоява истината, да помага на бизнеса и винаги навреме да информира своите читатели.
С уважение,
Димитър Куцаров, Президент на Bodyguard-Fire-К

ОЩЕ ПО-ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ
Като благодарим на г-н Куцаров за искрените пожелания и прекрасното мнение, което той и неговите колеги имат за в. БАНКЕРЪ, длъжни сме да направим следните няколко вметки:
1. Фирмата, на която г-н Куцаров е президент, се казва Бодигард-Файър-К. Според английските речници, с чиято помощ стотици хиляди българи свободно живеят и работят по цял свят, бодигард (bodyguard) означава лична охрана, телохранител, а файър (fire) - огън. Колкото до буквата К във фирменото наименование, то би трябвало да е първата буква от фамилното име на г-н президента - Куцаров. Това означава, че в по-свободен превод наименованието на фирмата би трябвало да означава Куцаров - огън телохранител, а в още по-свободен превод - Куцаров - телохранител мечта.
И още - телохранител (бодигард) означава човек, който защитава друг човек (или хора) от посегателства. А охранител е по-общото понятие, в което са включени всички разновидности на тази професия. Ето защо г-н Куцаров по никакъв не би трябвало да се чувства обиден, задето сме употребили думата частен охранител. Така, както лъвовете не бива да се обиждат, задето зоолозите са ги зачислили в семейство Котки.
2. Пред форума Варненският и Великопреславски митрополит Кирил заяви, че Светият синод няма пари да се грижи за храмовете, а полицията знае кои люде обират църквите, но нищо не прави по въпроса с тяхното арестуване и осъждане. В тази теза има един умело премълчан факт и една неточност. Става дума за това, че изпълнителната власт (в лицето на МВР) по никакъв начин не е длъжна да пази храмовете, защото църквата е отделена от държавата по конституция и закон. А Светият синод може да има колкото си пари поиска (образно казано), защото притежава десетки хиляди декари златна земя, плюс десетки хиляди квадратни метри апартаменти, къщи и т. н.
Какво например пречи на Светия синод да продаде 200 декара църковна земя край морето и в София по 200 евро квадрата? И със спечелените 40 милиона евро да ремонтира най-малко 100 български храма, като едновременно с това обезпечи и тяхната сигурност? Абсолютно нищо, гласи най-краткият отговор. Явно обаче някаква по-висша сила от интересите на българската църква непрекъснато връзва ръцете на синодалните старци около патриарх Максим и не им разрешава да извършат подобно богоугодно дело.
3. Не е съвсем вярно, че по време на форума никой не е казал нищо лошо за полицията. По принцип това е добре, защото органите на МВР имат не трески за дялане, а цели клонаци за сечене и рязане. По време на мероприятието обаче не бе забелязан нито един шеф на национално и регионално равнище, който да изслуша критиките по адрес на министерството, а след това да отговори какво се прави за отстраняването на проблемите.
И накрая, наистина цитатите в публикацията на Параграф 22 са само част от мненията, изказани по време на форума. Право обаче на всяка медия е сама да преценява дали едно такова мероприятие е постигнало целта си, или всичко е останало на ниво опит за PR чрез дебат по сложната и необятна тема за сигурността и борбата с престъпността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във