Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВАКАНЦИОННО

Правителството обяви, че няма да почива това лято. Но не и съдилищата. Магистратите и да искат, не могат да работят през лятото. Причината е, че според закона съдилищата са във ваканция от средата на юли чак до началото на септември. През този период не се планира разглеждане на делата. Тук-там се мярка някой дежурен съдия, който се произнася по исканията на обвинителите за определяне на постоянни мерки за неотклонение. Магистратите издават и разрешения за извършване на неотложни следствени действия като претърсване, изземване и обиск...
Всички знакови процеси обаче се отлагат за след края на този период, а тази година доста от тях бяха насрочени (поради крайна заетост на адвокатите) чак за началото на октомври.
Магистратите сега са хвърлили новите си топлоустойчиви тоги, облекли са банските костюми и са се слели по плажовете с подсъдимите, които също са във ваканция. Дори ако не искат...
Сега всеки ден, ако не и всеки час се говори настоятелно за промяна в законодателството. Някои дори искат да променят конституцията. Никой обаче не се сеща за този сякаш неуместен (в днешните смутни времена) комфорт на служителите на Темида, който им осигурява Законът за съдебната власт. Да кажем, че са се преуморили, но едва ли ще е вярно, като се имат предвид затлачените с години дела и тъпченето на едно място по най-важните процеси.
Така че не е зле покрай предстоящите ревизии на законите да се пипне и онзи параграф, който така щедро отрежда на съдилищата цели 45 безметежни ваканционни дни. Поне малко да се кръцне от тях. Поне докато се оправим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във