Параграф22 Daily

§22 Анализи

Ваканцувайте, ние ще се погрижим за Главния!

Официалното откриване на процедурата за избор на нов главен прокурор се очертава за 15 юли. Предложението до Висшия съдебен съвет е на сегашния шеф на държавното обвинение Сотир Цацаров. Дата като дата, с едно обаче уточнение - че е знакова за системата, защото тогава започва и съдебната ваканция.

Веднага, след като започне масовото ползване на летните отпуски, Пленумът на кадровия орган ще започне да приема кандидатурите и концепциите на номинираните. До средата на ноември, за когато са насрочени изслушването на кандидатите и решаващият вот, всичко ще улегне. И ще знаем кой стои зад приемника на Цацаров. Процедурата ще е толкова прозрачна, че магаре да вържат за главен прокурор, ще бъде избрано. 

Междувременно един от потенциалните кандидати - заместникът на Цацаров Иван Гешев подгря темата с очакванията изборната процедура да е съпроводена с купуване на магистрати, политици и журналисти. Тези процеси дори били вече започнали според правения от Гешев "анализ като гражданин". Дали анализира тези покупко-продажби като заместник-главен прокурор не стана ясно, но не е ли редно с това да започне?! 

Гешев черпи вдъхновение за тези мрачни мисли от показанията на основния прокурорски свидетел по делото "КТБ" Бисер Лазов, който дава показания вече трети месец срещу дългогодишния си шеф Цветан Василев. През 2012 г. двамата били в Париж на среща с някакъв френски лобист и назначения от ГЕРБ в проектната компания за газопровода "Набуко" Димитър Абаджиев. На срещата многократно било споменавано името на бившия заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба Бойко Найденов. Същият, който имаше голям мерак да поеме държавното обвинение след Борис Велчев, но внезапно се отказа и дори напусна системата без смислено обяснение, за да премине на работа в "Булгартабак" на... знаете КОЙ.  

Според Лазов Цветан Василев платил на французина 50 000 евро, за да проведе пиар и лобистки мероприятия в следващите три месеца. Сега обаче тези процеси щели да са "още по-брутални", а състезанието - "мръсно и кално", защото прокуратурата засегнала "доста сериозни олигархични интереси". Във всеки случай, който си мислел, че мандатът на Цацаров е вече свършил, щял да остане разочарован. Да му мислят лошите олигарси, понеже ако са добри, ще случат и на главен прокурор.

Междувременно някакъв нашенски "Европейски институт за стратегии и анализи" изчисли доверието в Цацаров на 45%, като целта на проучването била да се избистри профилът на неговия приемник. Не знаем какъв метод са ползвали, но стигнали до следните параметри: мъж, завършил право в Софийския университет с успех не по-малък от "Много добър 5", с голям стаж, доказан професионалист и да дойде от съдебната система. Ако добавим и ясните послания от различни номенклатурни фактори той да е и прокурор, картината се избистря, а периметърът се стеснява.  

Ще речете - къде е проблемът, такива брой нямат. Да, ама кой прокурор с голям стаж и доказан професионализъм ще скочи срещу системата, която му гласува доверие?!  Я питайте прокурори, ако познавате такива, как се оцелява и прави кариера - ще ви се изправят косите. В крайна сметка излиза, че в този профил се вмества най-добре Иван Гешев, понеже води четата по делото "КТБ" и громи ката ден лошите олигарсите без да обелва дума за добрите.

В резюме: Налице са всички условия за провал на мръсните и кални номера около вота за главен прокурор - пожелайте си весела ваканция, за бруталността на избора има кой да мисли!   


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във