Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Вакантните места за шефове магистрати излизат в Интернет

В първия работен ден след националния празник на 3 март, в сряда (4 март) в ИНТЕРНЕТ ще бъде публикуван списъкът с освобождаващи се места на ръководители на апелативните прокуратури в страната. Това реши на редовното си заседание Висшият съдебен съвет (ВСС) в сряда (25 февруари). Кандидатурите ще се приемат в 14 дневен срок от датата на публикуването, след което ще бъде проведено и гласуването. На предишното си заседание висшите магистрати решиха то да е тайно. Номинации за магистратски шефове могат да бъдат давани от най-малко 1/5 от членовете на ВСС, от главния прокурор на републиката, от съответния административен ръководител, и от самия кандидат за поста.
Впоследствие на страницата на ВСС в ИНТЕРНЕТ по график, който вече е изготвен, ще бъдат огласявани и овакантяващите се места в окръжните и районните прокуратури и съдилища според това кога изтича мандатът на съответния началник. От ВСС уточниха, че председателите на апелативните съдилища ще се сменят от средата на май до началото на юли.
Съгласно Закона за съдебната власт (ЗСВ) началниците в правосъдните структури имат мандат от пет години с право на повторно назначаване, напомни председателят на Комисията по предложения и атестиране към ВСС Георги Шопов. Тази година изтича мандатът на тези, които са поели ръководните си постове през 2004 година. По закон най-напред трябва да бъдат избрани ръководствата на апелативно ниво, които след това ще имат възможност да направят свои номинации за шефове на следващите нива - окръжни и районни структури, обясни Шопов. Това се правело с цел създаване на екипност. При пресяването на кандидатите освен професионалната им биография ще се преценяват и организаторските им качества. Предстои да бъдат сменени около 150 шефове в различните звена. Административните ръководители, които вече са изкарали разрешените от закона два последователни мандата (10 години), ще могат да кандидатстват за ръководен пост, но в друг район, решиха на предишното си заседание висшите магистрати.
Ръководителите на апелативните прокуратури в Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново ще бъдат избрани първи, тъй като техният мандат изтича в края на април 2009 година. На 30 април изтича и мандатът на заместник главния прокурор Христо Манчев, който изкара 10 години на този пост.
От ВСС увериха, че няма да се поддадат на политически натиск, ако има такива опити по време на процедурите.
В края на заседанието на ВСС Инспекторатът предложи да бъде наказан следователят от Районната прокуратура в Разлог Боян Аршинков, който разследвал дело за митнически измами, датиращо от 1997 година. От девет години делото е спряно, въпреки че детективът многократно е получавал от наблюдаващия прокурор постановления за продължаване на разследването, той не благоволявал да се занимава с него. Като капак Аршинков затрил документи по делото, но кой знае защо висшите магистрати не сметнаха неговите нарушения за сериозни и го наказаха само със... забележка. Явно в разложкия въздух има нещо деструктивно, тъй като се оказа, че не действа добре и на работата на местния прокурор Валентин Михов. Както вече Параграф 22 писа, той беше предложен за дисциплинарно уволнение от ВСС заради това, че вместо да ходи на работа, се успивал в автобуса или пък обядвал продължително време...
Остава надеждата, че критериите на ВСС за предстоящия избор на началници в съдебната система ще се окажат сериозна пречка за мистериозния разложки бацил сред магистратите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във