Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВАЛЬО ТОПЛОТО БИЛ С НОВА ФРИЗУРА

Кой е разпространил в медиите писмото на бившия шеф на Топлофикация София Валентин Димитров и кой е нанесъл допълненията в него? Вече няколко месеца обществото си задава тези въпроси, но няма кой да отговори. Освен ако самият автор не си признае.
Защото се оказа, че прокуратурата не може да установи, нито пък да разбере кой е манипулирал писмото на Вальо Топлото. Във вторник (20 февруари) наблюдаващият делото прокурор Божидар Джамбазов призна безсилието на държавното обвинение по този казус.
Направена е проверка и няма данни информацията до медиите да е изтекла от МВР. Не е дадена и от човека, който е намерил писмото, заяви Божидар Джамбазов.
Той се опита с минимален брой думи да обясни на журналистите как въобще се е появило на бял свят писанието. Писмото е намерено от случаен гражданин, който го е предал в ГДБОП. Този човек, който ще остане анонимен заради неговата сигурност, си е изпълнил гражданския дълг. Писмото е било в бял, отворен плик. На плика е нямало адресат, бил е чист. Няма да ви кажа къде е намерено писмото, защото така може да се сетите и кой е човекът, каза Джамбазов.
За първи път за писмото на Валентин Димитров се чу на 22 декември 2006 г., когато столичен седмичник публикува негово факсимиле. В писанията на два пъти се срещат инициалите на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Първият път Вальо Топлото пита: Какво става с помощта от страна на Р.Овч.? Той прави точно обратното?? Досега съм му помагал!!!.
За втори път инициалите на министъра се срещат в друг въпрос, отправен от Валентин Димитров: Могат ли да стигнат до истинските собственици, т.е. ако излязат, че зад фирма Х, Y и Z стоят - Р.Ов., К.Г., Кол. В. Какво става?.
На 27 декември 2006 г. наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов призна, че от два-три месеца държавното обвинение разполага с писмото, което получили от ГДБОП. Тогава Джамбазов заяви, че има съществени разминавания между писмото, което се намира в доказателствата по делото, и варианта, публикуван в медиите.
През декември се появиха няколко версии за появата на писмото. Първата беше, че е било изпуснато от адвокат на Вальо Топлото в ареста и надзирател го е предал на полицията. Според друг слух то е било нарочно подхвърлено, за да се заблуди разследването. А третата версия гласи, че е било забравено от защитник на Валентин Димитров в кафене в центъра на София.
Веднага след като в медиите излезе информация за писмото, Божидар Джамбазов разпореди да се извършат графологични експертизи на двата варианта. Резултатите показаха следното - писмото, което се намира в материалите по делото, е оригинал и е изцяло написано от Валентин Димитров. Другата версия - медийната - е била дописвана, но не от бившия шеф на парното, а от друг човек, който съчинявал отделни фрази в свободните полета. Така например анонимният писател добавил три имена в писмото - Р.Ов., К.Г. и Кол. В. Прокуратурата обаче не може да установи кой е авторът на манипулацията.
Във вторник Божидар Джамбазов каза, че за разследването е било важно да се изяснят кои факти от писмото са манипулирани, защото така щяло да се даде и още една насока за работа. Тоест да се разбере дали Валентин Димитров иска да манипулира процеса и да отклони вниманието в посока Румен Овчаров.
Междувременно Параграф 22 успя да разбере, че Вальо Топлото стриктно следи всички изказвания на наблюдаващия делото му прокурор. Оказа се, че бившият шеф на столичното парно има малко телевизорче в килията си. То се захранвало с батерии. Но никой да не се заблуждава, че Димитров седи по цял ден пред него и гледа всички сапунки. Напротив, той се оплаквал постоянно на надзирателите, че батериите му стигали само колкото да гледа новините по ефирните телевизии. Затова пък Валентин Димитров редовно бил снабдяван с пресата. След като се запознаел със съдържанието на вестниците, той прилежно си ги подреждал.
Източниците ни разкриха, че от няколко дни бившият шеф на столичното парно е с нова прическа. Дълго време той отказвал да ползва услугите на фризьора на следствието. Димитров не харесвал работата на коафьора. Но тъй като накрая косата му придобила ужасен вид - рошава и дълга до раменете, Вальо Топлото бил принуден да се остави в ръцете на фризьора, за да има поне малко приличен вид.
Другата клюка, която ни снесоха нашите източници, е за здравословното състояние както на Димитров, така и на неговия наследник на поста шеф на столичното парно - Георги Рогачев (който вече също е обвиняем и е в ареста на Националната следствена служба на бул. Г.М. Димитров, където е и бившият му началник).
Вальо Топлото споделил, че преди 30 години имал епилепсия, която сега отново се пробуждала. За да няма спекулации за здравословното му състояние, той щял да бъде прегледан от лекар, казаха източниците ни.
Рогачев също се оплакал от здравословни проблеми. Миналата седмица му дали лист хартия, на който да опише болежките си. Когато ръководството на ареста погледнало после резултатите, направо онемяло. Оказало се, че Рогачев е изброил почти всичките органи на човешкото тяло. Но за да не стане някой гаф, още миналата седмица той е настанен в болница, където му се правят пълни изследвания - всичко, което той искал.
Но най-тежко било здравословното състояние на друг арестант, който няма нищо общо с аферата Топлофикация. Става дума за небезизвестния Боян Петракиев-Барона.
Както е известно, той бе задържан в началото на юни 2006 г. и обвинен в участие в организираната престъпна група и разпространение на фалшиви банкови карти.
Та, тия дни Барона също се жалвал от най-различни заболявания. Но най-интересното му оплакване е, че откакто е в ареста, не получавал... ерекция. Как Боян Петракиев е установил, че има сексуални проблеми, така и не става ясно. Източниците ни не казаха и дали ще се предприемат действия за подобряване на половата активност на известния арестант.

Facebook logo
Бъдете с нас и във