Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВАЛЬО ТОПЛОТО ИСКАЛ ДА СЕ ПРОСВЕТИ ЗА ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

Битката между обвинение и защита по казуса Вальо Топлото се очертава да бъде дълга, безмилостна и ожесточена. Откакто на 4 юли 2006 г. бившият шеф на Топлофикация - София Валентин Димитров бе задържан, прокуратурата се опитва всячески да докаже неговата престъпна дейност, с която е придобил над 12 млн. лв., разхвърляни в различни банки у нас и по цял свят. Адвокатите на Вальо Топлото пък с различни законови средства (до момента няма данни за незаконни дейности), се опитват да го изкарат невинен и чист като момина сълза.
Последният рунд от битката се състоя в четвъртък (8 март). Тогава Софийският градски съд (СГС) трябваше да разгледа искането на адвокатите на Димитров за промяна на мярката му за неотклонение от задържане под стража в по-лека. Но вместо съдия Алексей Трифонов да се произнесе по същество, той бе принуден да отложи заседанието за 21 март.
Причината е, че ден по-рано (в сряда, 7 март) Димитров пратил молба до съда, в която иска да му се даде възможност да се запознае с абсолютно всички материали, събрани от прокуратурата по отношение на обвинението му за прането на пари и укриване на данъци.
Магистратът Трифонов е решил да не рискува да бъде обвинен в нарушаване на правото на защита на обвиняемия и е задължил прокуратурата да предостави всички доказателства на Вальо Топлото.
Досега Димитров многократно искаше да се запознае с материалите, но всеки път разследващите органи му отказваха, каза след заседанието Марин Марковски, един от адвокатите на бившия шеф на парното.
Наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов заяви, че Валентин Димитров ще получи всички документи по него. Според обвинителя правото на защита на Вальо Топлото не е нарушено. До момента той не е искал да прегледа материалите. За мен е малко странно това искане на Димитров. Според Наказателнопроцесуалния кодекс разследващите органи преценяват какви доказателства да бъдат предоставени на обвиняемия. Ако всеки обвиняем знае с какви доказателства разполага, разследването би било доста трудно, каза Джамбазов.
Според него прокуратурата има право да преценява дали има риск от възпрепятстване на разследването, ако обвиняемият види документите. Джамбазов заяви още, че не е щастлив от факта, че Вальо Топлото ще се запознае с доказателствата. И смята, че това може да му отвори допълнителна работа.
Магистрати предполагат, че ако Валентин Димитров види каква сума е открила прокуратурата по различните му сметки до момента, може изневиделица да се появят договори за заеми с фирми и частни лица, които са имали взимане-даване с Топлофикация. Ако това стане, то наблюдаващият прокурор ще трябва да назначава допълнителни експертизи като например - колко е износена хартията, на която е написан договорът, нова ли е, стара ли е т. н.
На Джамбазов може да му се наложи да разпитва и лицата, които са сключили договорите, и да им обясни, че могат да бъдат подведени под отговорност по няколко текста от Наказателния кодекс - за подправяне на документ, за лъжесвидетелстване, за укриване на данъци и други. И така, работата по делото за прането на пари ще се затрудни още повече.
Междувременно Параграф 22 научи, че прокуратурата е готова да повдигне четвърто обвинение срещу Валентин Димитров. До момента срещу него има дела за пране на пари, укриване на данъци и за подбудителство към длъжностно присвояване.
В близките дни се очаква срещу Валентин Димитров да бъде повдигнато обвинение по чл. 251 от Наказателния кодекс, който гласи: Който наруши разпоредба на закон, на акт на Министерския съвет или на обнародван акт на Българската народна банка относно режима на сделките, вноса, износа или други действия с валутни ценности или задълженията за тяхното деклариране и стойността на предмета на престъпление е в особено големи размери, се наказва с лишаване от свобода до шест години или глоба в размер на двойната сума на предмета на престъплението. Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, а когато липсва или е отчужден, присъжда се неговата равностойност. Тоест Вальо Топлото ще бъде обвинен, че е скрил сметките си в чужбина, а не ги е декларирал пред БНБ.
Прокуратурата била почти готова със събирането на доказателства. Очаква се само да бъде повдигнато обвинението и да бъде внесен обвинителен акт в Софийския районен съд.
Параграф 22 научи през седмицата още една новина, свързана с Топлофикация. На 1 март в столичен всекидневник излезе интервю със следователя от Националната следствена служба (НСлС) Иван Тороманов, който също е ангажиран с делото за парното. В него той казва, че в сейф в банка в Австрия е открит списък с имена на публични личности и бизнесмени, които са превеждали различни суми на Валентин Димитров.
Източниците на Параграф 22 заявиха, че става дума за четири имена, но са само собствените - в списъка нямало фамилии. Срещу всяко име била написана и определена сума. Едно от изброените имена било на някой си Йохан, който имал договори с Топлофикация за доставка на машини. Параграф 22 успя да разбере, че става дума за 54-годишния бизнесмен Йохан Нанков Петков.
Според информационната система ДАКСИ Йохан Петков участва в управлението на четири фирми - Китка 1, Сдружение Балкански чеда, Тултехник системс и Фесто-България. Предметът на дейност на последното дружество е търговия на едро с обработващи машини и части за тях.
Петков участва като собственик в други две фирми - Еквиглаз и Консорциум Грууп интернешенъл трейдинг. Според ДАКСИ основната дейност на дружествата е производство на други метални изделия, некласифицирани другаде и търговия на едро с други електронни елементи и оборудване.
И последната новина, която изплува около Топлофикация, е, че има вероятност скоро прокуратурата да внесе обвинителен акт в съда по делото за присвояване на 1.5 млн. лв. от дружеството. Обвиняеми са бившият шеф на „Топлофикация Георги Рогачев, заместникът му Емил Антонов, бившият началник на отдел „Материално-техническо осигуряване в дружеството Лина Абланска, собственичката на фирма „Шибър Мая Стоилова и пак Валентин Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във