Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВАЛЬО ТОПЛОТО ИЗЯДЕ ПЪРВИЯ ПРОФИЛАКТИЧЕН БОЙ

Колкото повече сметки в чужбина открива прокуратурата на името на Валентин Димитров-Вальо Топлото, толкова повече случаят с бившия шеф на столичната Топлофикация придобива комичен характер.
Първите признаци за това се появиха преди около два месеца. В пощенската кутия на репортер на Параграф 22 бе пъхната рекламна брошурка за дограма с уникален текст: Вальо Топлото е на топло. За да ви е топло и на вас, си поръчайте PVC дограма на фирма....
Подигравките на бизнеса никак не са случайни. Защото повечето българи все още не могат да повярват, че Валентин Димитров може да бъде осъден за корупция. Досега нито един висш държавен служител, действащ политик или депутат не е излизал от храмовете на Темида с осъдителна присъда. Първият сериозен случай, който е разкрит, е именно този срещу Вальо Топлото, но и той все още чака да влезе в съдебната зала.
И дано да дочака. Защото се оказа, че даже в ареста бившия шеф на парното не е на сигурно място. В ранния следобед на 22 ноември той е бил нападнат и натупан от съкилийника си в Националната следствена служба (НСлС).
Двамата се сдърпали за една... пластмасова чиния. Между тях се развихрил скандал, типичен за децата от детските градини. Единият искал да ползва чинията, но другият твърдял, че е негова, и не я давал. Накрая се стигнало до ръкопашна схватка, в която победил съкилийникът на Валентин Димитров. Но бившия шеф на парното все пак се е разминало леко, получил е само хематом на лицето. Намесили се надзирателите и предотвратили по-сериозните последици.
Веднага след инцидента Вальо Топлото е освидетелстван и е настанен в самостоятелна килия, каза в четвъртък (30 ноември) заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов, който наблюдава делото срещу Димитров. Лекарят, който го е прегледал, е казал, че не е необходимо да бъде местен в болница, защото освен нараняването по лицето по Димитров няма други следи от бой.
След инцидента се видях с Валентин Димитров и той ми каза, че случаят е от битов характер. На няколко пъти той е искал да бъде местен в различни килии, защото чувствал дискомфорт. Всичките му желания се удовлетворяват. Оказа се, че Димитров е доста капризен арестант, каза в четвъртък Божидар Джамбазов.
Както вече е известно, бившият директор на столичната Топлофикация бе задържан на 4 юли тази година, след като австрийските власти съобщиха на Агенцията за финансово разузнаване за банкови сметки на Валентин Димитров, в които има 1.64 млн. евро.
Прокуратурата повдигна две обвинения срещу шефа на парното - за пране на пари (чл.253 от Наказателния кодекс) и за укриване на данъци (чл.256 от НК).
По време на разследването стана ясно, че в Австрия има и друга сметка - съдържаща 1.5 млн. евро, която е на името на майката на Димитров - 82-годишната Цеца Димитрова. В сметките са превеждани и пари от офшорни фирми. Предполага се, че това са комисиони от сделки.
Според експерти Вальо Топлото е сключвал договори за доставка на горива или на техника за топлофикационното дружество, а цените невинаги са отговаряли на стойността на продуктите. Разликата между реалната и обявената цена е превеждана по сметките на Димитров посредством представители на офшорни компании в Кипър, Лихтенщайн и Панама.
На 19 август прокуратурата повдигна обвинение за пране на пари и срещу Цеца Димитрова. Същевременно Софийският градски съд наложи запор на общо 16 сметки в пет български банки на Валентин Димитров и майка му. Известната баба имала шест в ДЗИ Банк, в ДСК и Ейч Ви Би. Синът й пък разполагал с 10 сметки в ОББ, ДСК, ЦКБ и ДЗИ Банк. Съдът наложи и запор на три имота на семейството - в Банкя, в кв. Белите брези в София и в землището на Бели Искър.
На 24 август Софийската градска прокуратура (СГП) откри огромни суми пари в банкови касетки на името на Димитров. Преброяването на парите приключи в средата на октомври. Общата сума възлиза на 3.7 млн. лева. А през седмицата стана ясно, че Вальо Топлото е имал и сметки във Великобритания. Прокуратурата тепърва ще проверява дали в тях има някаква наличност и каква евентуално е сумата.
На 29 август покрай далаверите на бившия шеф на парното изгоря и неговият адвокат Гроздан Добрев. Прокуратурата му повдигна обвинение за помагачество за пране на пари (чл.253 във вр. с чл.20, ал.4 от НК). От СГП тогава съобщиха, че адвокатът е давал е съвети и разяснения на Валентин Димитров как да изпере парите.
През септември бяха открити още няколко сметки на Димитров в Австрия. Българските власти са поискали да се наложи запор на парите, очаква се отговор от колегите им от Австрия.
Държавното обвинение е образувало и дело срещу виновни длъжностни лица от управителния съвет на Топлофикация - София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във