Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВАЛЬО ТОПЛОТО НЯМАЛ ПАРИ ЗА ПАРНОТО СИ

Първият опит на прокуратурата да изправи пред съда бившия шеф на Топлофикация-София Валентин Димитров, известен повече като Вальо Топлото, претърпя пълен провал. Димитров бе призован да отговаря за валутно престъпление (чл. 251 от Наказателния кодекс).
Както вече е известно, миналата година властите в Австрия откриха банкова сметка на Димитров, в която има 1.64 млн. евро. Австрийците веднага уведомиха Агенцията за финансово разузнаване. На 4 юли 2006 г. спестовникът бе арестуван. Няколко месеца по-късно, след активна кореспонденция между София и Виена, разследващите се добраха и до втора банкова сметка на Топлото в Австрия. В нея бяха надиплени около 2.5 млн. евро.
Според действащото законодателство българските граждани открай време са длъжни да декларират пред БНБ в кои задгранични банки имат собствени или фирмени сметки и какви пари държат в тях. Нещо, което Валентин Димитров е забравил да стори и заради което на 10 април 2007 г. прокуратурата му повдигна обвинение за валутно престъпление.
Във вторник (28 август) обаче Софийският районен съд (СРС) прекрати делото срещу Валентин Димитров и върна обвинителния акт на Софийската районна прокуратура, за да отстрани процесуални нарушения. Така че засега Вальо Топлото и защитниците му водят с една точка пред държавното обвинение.
През последните месеци Параграф 22 неведнъж писа, че обвиненията срещу шефа на столичното парно изглеждат като въздух под налягане и едва ли ще издържат пред съда, ако не се съберат солидни доказателства. За съжаление и този път прогнозите ни се сбъднаха. Прокуратурата не успя ясно да формулира едно доста елементарно обвинение, каквото е валутното престъпление. На този фон е съмнително дали ще успее и с останалите три. (Димитров трябва да отговаря още за пране на пари - чл.253 от НК, за длъжностно присвояване - чл.203 от НК и за укриване на данъци - чл.257 от НК).
Иначе във вторник всичко тръгна добре. Рано сутринта съдебните репортери се събраха пред зала 13Б на Софийския районен съд, известна още като киносалона. Залата бе ремонтирана наскоро, тя е единствената в СРС, в която има звукозаписна техника. Така присъстващите бяха спокойни, че няма да изпуснат първите думи на Вальо Топлото в ролята му на подсъдим.
Към 9.20 ч. всички оператори и репортери бяха пуснати да се настанят на седалките и да изчакат пристигането на ВИП-персоната Димитров, защитата, адвокатите и съда. Направи впечатление, че заедно с прокурора от СРП Петър Джунов по делото ще се явява и заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов. От около година той е наблюдаващ по другите дела срещу Димитров.
Десет минути по-късно всички участници в процеса заеха местата си и процесът трябваше да започне. Но още с първите си думи четиримата присъстващи адвокати на Вальо Топлото (петият отсъстваше) дадоха да се разбере, че няма да оставят нещата да текат гладко, а напротив - ще се борят със зъби и нокти за победата си в съдебна зала.
Пръв думата взе адвокат Лъчезар Таков. Той поиска делото да се прекрати и обвинителният акт да се върне на прокуратурата за отстраняване на груби процесуални нарушения, които, според него, нарушават правото на защита на шефа на парното.
Има неясноти по повод подсъдността на делото срещу Валентин Димитров. Престъплението, в което е обвинен, е извършено на територията на Австрия и България, като последните действия са на наша територия. Заради това смятаме, че разследването е трябвало да бъде извършено от дознател, а не от следовател от Националната следствена служба. Освен това от обвинителния акт не става ясно какъв е предметът на престъплението и мястото, на което е извършено, каза адвокат Таков.
Колегата му Владимир Манолов пък посочи няколко разминавания в числата, изброени в обвинителния акт, а адвокат хаджи Иван Дончев преповтори в общи линии това, което каза Таков.
Последната дума бе дадена на адвокат Марин Марковски. Той се съсредоточи върху това да иска отвода на прокурор Божидар Джамбазов от процеса, защото през последните месеци е давал многократни изявления за медиите. В тях той оповестявал предварителни становища за вината на Димитров, т.е. Джамбазов е убеден във вината на Вальо Топлото, без още съдът да е постановил някаква присъда.
Набеденият прокурор веднага реагира на последната реплика. Нашата работа е да събираме доказателства в подкрепа на вината на едно или друго лице и да внасяме обвинителен акт в съда. Аз съм този, който преценява какво да кажа пред медиите и кое да спестя, отсече Джамбазов.
Само една минута беше необходима на съдия Станчо Димов да се произнесе по искането за отвода. Той го отхвърли като несъстоятелно и даде думата на прокуратурата да защити обвинителния акт.
Петър Джунов и Божидар Джамбазов сбито казаха, че подробно са обяснили в обвинителния акт действията на Валентин Димитров, с които той е нарушил чл. 251 от Наказателния кодекс. Накрая заявиха, че престъплението все пак е извършено в чужбина и заради това го е разследвало следствието (според Наказателнопроцесуалния кодекс престъпните деяния зад граница се разследват от Националната следствена служба).
Повече от час съдия Станчо Димов и двамата съдебни заседатели обсъждаха възраженията на защитата и искането им делото да се върне на прокуратурата за отстраняване на процесуалните нарушения.
Малко след 12.30 ч. съдът се събра и каза тежката си дума. Магистратът Станчо Димов отхвърли всички възражения на адвокатите, с мотива че не са съществени и че могат да се отстранят по време на разглеждане на делото по същество. Изненадата дойде след това. Оказа се, че съдът сам е открил противоречия между обвинителния акт и постановлението за привличането на Валентин Димитров като обвиняем. Имало разминаване в датите на извършване на престъплението и във визираните суми, които Вальо Топлото не е обявил пред БНБ. Тук вече съдия Станчо Димов видя достатъчно основания и върна прокуратурата на поправителен.
След края на заседанието Божидар Джамбазов обяви, че в най-кратки срокове нередностите ще бъдат отстранени и делото отново ще бъде внесено в съда.
Съвсем естествено медиите не обърнаха толкова внимание на представителя на държавното обвинение, колкото на бившия шеф на Топлофикация. Той каза, че от дружеството не е откраднат нито лев и допълни, че обвиненията срещу него са пълна глупост. Може би с идеята да събуди съжаление, Димитров заяви, че в момента нямал пари да си плаща парното, защото сметките му били блокирани. Той не уточни тогава на чий гръб живее и кой му плаща издръжката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във