Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВАЛЬО ТОПЛОТО ПРОДЪЛЖАВА ДА ПИПА И В АРЕСТА

Прокуратурата не излъга, като каза миналата седмица, че по аферата Топлофикация ще изскачат все по-интересни неща. Увеличава се не само броят на задържаните и обвинените, но и все по-интересни свидетели се явяват на разпит.
В понеделник (18 декември) главният прокурор Борис Велчев заяви, че политик е давал обяснения по делото за софийското парно. Велчев отказа да каже кой е той. Наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов също спести името на високопоставения свидетел. Единственото, което изпусна Джамбазов, е, че името на въпросния човек е било върху плик с 30 000 евро, намерен в един от сейфовете на бившия шеф на Топлофикация - София Валентин Димитров в Пощенска банка.
На 24 август Софийската градска прокуратура (СГП) откри цяла камара пари, разпределени в няколко касетки в един от гражданските трезори на банката, наети от Вальо Топлото. Преброяването на парите приключи в средата на октомври, а общата им сума възлиза на 3.7 млн. лева. В една от касетките е открит и пликът с името на политика.
Още тогава Параграф 22 научи, че става дума за бившия председател на Столичния общински съвет (СОС) Антоан Николов (1999-2003 г.). Наши източници твърдят, че именно той е мистериозният политик, който е бил разпитан. Пред следствените органи бившият шеф на СОС е казал, че няма никаква представа защо в сейфа на Вальо Топлото има плик с пари с неговото име. Източниците ни твърдят, че на този етап нямало данни Николов да е свързан с престъпленията, за които е обвинен Димитров.
И докато разследването напредва бавно, Вальо Топлото все повече започнал да дразни служителите от Националната следствена служба (НСлС), които отговарят за арестите. Той бил толкова капризен гост, че понякога охраната едва се сдържала да не го понатупа, та накрая високопоставеният арестант да миряса.
Параграф 22 вече описа инцидента с пластмасовата чинийка, заради която Димитров отнесе няколко шамара и заради която бе настанен в самостоятелна килия. Но това не е единственият случай, в който бившият шеф на парното проявява своя характер.
Откакто времето захладня, Димитров постоянно се оплаквал на охраната на ареста, че му е студено. Хората му казали, че подаването от Топлофикация било много слабо. Заради това ВИП-арестантът трябвало да си трае, да търпи студа и да изпита на собствения си гръб какво им е било на всички арестанти и служители - да мръзнат цяла зима, докато той се потапял блажено в джакузито си, разказваха наши източници в понеделник.
Вальо Топлото обаче възразил на служителите в ареста, че проблемът не бил в подаването на топлото, а в абонатната станция на Националното следствие. Димитров стигнал до този извод, след като обиколил няколко радиатора в сградата и пипнал всеки един от тях. Оказало се, че част от калориферите били направо горещи, а друга част пък хладни. Заради това спецът по парно посъветвал следствието да си провери абонатната станция. Ако тя бъде поправена, щяло да бъде топло на всички - и служители, и арестанти.
Валентин Димитров бе арестуван в разгара на лятото - на 4 юли, след като австрийските власти съобщиха на Агенцията за финансово разузнаване за банкови сметки на негово име, в които има 1.64 млн. евро. Тогава срещу Димитров бяха повдигнати обвинения по два текста от Наказателния кодекс: чл. 253 - пране на пари, и чл. 256 - укриване на данъци.
На 19 август Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение за пране на пари и срещу 82-годишната Цеца Димитрова, майка на Вальо Топлото. По време на разследването стана ясно, че в Австрия има и друга сметка с 1.5 млн. евро, която е на името на баба Цеца. В сметките са превеждани и пари от офшорни фирми. Предполага се, че това са комисиони от сделки.
Десет дни по-късно прокуратурата привлече като обвиняем и адвоката на Димитров - Гроздан Добрев. Срещу него бе образувано дело за помагачество за пране на пари (чл. 253 във вр. с чл. 20, ал. 4 от Наказателния кодекс).
А на 13 декември заради източване на средства от Топлофикация в ареста се озоваха още четирима души - изпълнителният директор на дружеството Георги Рогачев, заместникът му Емил Антонов, бившата служителка Лина Абланска и бизнес дамата Мая Стоилова.
Срещу представителите на силния пол в карето са повдигнати обвинения по чл. 203, ал.1 от Наказателния кодекс - за длъжностно присвояване в особено големи размери, което се санкционира със затвор от 10 до 20 години. А двете дами са обвинени в помагачество на това длъжностно присвояване (чл. 203, ал.1 от НК във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК), което също се наказва със затвор от 10 до 20 години.
Въпреки че името и подписът на Валентин Димитров липсват под документите, с които са оправдани операциите, ощетили дружеството, тези дни прокуратурата ще му повдигне още едно обвинение - за подбудителство към извършване на присвояването (чл. 203 от НК във вр. с чл. 20, ал. 3 от НК).

Facebook logo
Бъдете с нас и във