Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВАЛЬО ТОПЛОТО ВЗЕ ТЕМИДА НА МЕЗЕ

Бившият директор на столичната Топлофикация София Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, напоследък само дето не спи в Съдебната палата в София.
През последните две седмици той се яви на три пъти пред Темида по две дела. Последните му срещи с представителите на Софийския градски съд бяха на 19 и 20 ноември (сряда и четвъртък), когато се гледа делото за длъжностно присвояване срещу него и срещу четирима бивши служители на дружеството. В групата освен Димитров са неговият наследник на поста Георги Рогачев, бившият му заместник Емил Антонов, собственичката на фирма Шибър Мая Стоилова и бившата служителка на Топлофикация Лина Абланска. Всички те са подведени под отговорност за източването на 5 936 032. 49 лева.
Според обвинителния акт тези пари са присвоени чрез неправомерни доставки на машини и арматура за нуждите на Топлофикация-София. Прокуратурата твърди, че въпросната сума се е получила от разликата между реалната стойност на закупените машини и парите, които дружеството платило на частни фирми. Част от тези средства били източени посредством фирма Шибър. По време на разследването е установено, че фирмата е снабдявала дружеството с техника, използвайки около десет фирми посредници.
По време на заседанията тази седмица бяха изслушани ключови свидетели. Пред съда управителката на счетоводна къща Компас Теодора Тренева обясни, че е имала комисионни договори с Шибър за доставяне на оборудване на Топлофикация. Къщата получавала плащания от Топлофикация- София, които след това превеждала на Шибър срещу комисионата от 20 процента. Толкова получавали и фирмите посредници. Според прокурора Божидар Джамбазов подобна комисиона е неоправдана. По думите му, на практика Димитров е подписвал договори за доставки на машини и арматура на стойност под законовия праг и по този начин е избягвано изискването за обществена поръчка.
Управителят на една от фирмите посредници - Одекс - Даниел Новоселски, заяви пред съдебния състав в сряда, че е купувал техника от Шибър и я продавал на Топлофикация, но без надценка. По думите му той печелел от комисионата, която получавал.
Натъкнахме се на много фалшиви документи. Сключвани са договори за около 10 000 лв. - прага, над който дружеството трябва да стартира процедура по обществена поръчка. В действителност обаче складовите разписки са били на стойност около 400 000 лв., потвърди в съдебната зала свидетелят Румен Калчев, който заедно със свои колеги е проверявал общинското дружество по заповед на столичния кмет Бойко Борисов. Според Калчев, за да се оправдае голямата сума на разписката за всяко едно техническо оборудване, са били осчетоводявани около 40 различни разписки - за всяка негова отделна част, обясни пред съда Калчев. Ревизията е била ръководена от бившия шеф на отдел Тежки престъпления срещу личността Ботьо Ботев, който сега е главен инспектор в Столичната община.
Казаното от Калчев е пълна лъжа! Машините и резервните части са били доставяни по заявка на началниците на четирите столични топлорайона, а не от мен. Аз не съм господ, за да знам за всички договори в Топлофикация, реагира Димитров. Той добави, че като шеф на парното имал право да поръчва само хартия за машинопис, кламери и други канцеларски материали. Той обвини одитора в некомпетентност и че обслужва нечии интереси в негов ущърб. Димитров каза, че по негово време дружеството било много мащабно и изпълнителният директор не бил в състояние да следи сделките със всяка фирма.
Димитров обяви и прокурора Джамбазов за лъжец.
Това, което ви омайва прокурорът Джамбазов и е говорил, че Димитров е разпореждал доставки, които не са били нужни, е абсолютна лъжа. Доставките са правени по предварителна заявка на съответните поделения на топлорайони, обясни той.
С черно чувство за хумор Топлото се ядоса на журналистически въпрос за сегашните проблеми на столичната Топлофикация и каза: Не ме питайте мен. Аз съм експерт по крадене! Той се оплака също, че върху подчинените му денонощно е оказван натиск да дават показания срещу него по време на одита от общината в дружеството преди две години.
На 30 май Софийският районен съд осъди на пет години затвор Валентин Димитров за това, че като управител на фирмата ПРО МАРК ЕООД не е декларирал пред БНБ сделки за над 10 млн. лева.
Срещу бившия шеф на Топлофикация и членове на борда на дружеството тече още едно дело - за безстопанственост в размер на 2 млн. лв. през периода 2003-2006 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във