Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВАНКО 1 СЕ ОКАЗА ПРОСТО... № 1

Тъпо е, но заради мудността на съдебната система, неадекватното законодателно поведение на депутатите от управляващото мнозинство и липсата на какъвто и да е синхрон между прокуратурата и съда лицето Иван Петров Главчев, по-известно като рапъра Ванко 1, си спести поне 20 000 евро за реклама на бъдещия си албум.

На пръв поглед нито един съдебно-криминален репортер не би трябвало да има проблем с отразяването на събитие № 1 за Пловдив и за феновете на Рапърите от Изтока, както бяха известни Ванко 1 и неговият колега - варненецът Мишо Шамара. Миналия петък следобед (20 октомври) Върховният касационен съд изненадващо съобщи, че изменя мярката за неотклонение на Иван Главчев (това е цивилното име на рапъра) от задържане под стража в парична гаранция 1000 лева.
Още същата вечер ИНТЕРНЕТ пространството се задръсти не само от възторжени дописки и сълзливи опуси, започващи с изречения от типа Фенове чакат нови подвизи от любимия им гангстер Главчев, Ванко 1 записва албум със затворнически рап, Идолът се отдаде на семейството си и Рап певецът не се изкефи на свободата, а се отдаде на дълбок размисъл.
В събота, неделя и понеделник (21, 22 и 23 октомври), заради първия тур от изборите за президент, централните всекидневници пропуснаха да разнищят странното решение на Върховния касационен съд (ВКС). Във вторник обаче (24 октомври)един-двама колеги си направиха удоволствието и откриха, че за освобождаването на Ванко 1 е виновно управляващото мнозинство в 40-ото Народно събрание.
И наистина тази хипотеза изобщо не е за изхвърляне. През май 2003 г. Иван Главчев (Ванко 1), баща му Петър Главчев и братовчед му Димитър Рачелов са арестувани и срещу тях са повдигнати обвинения по четири текста от Наказателния кодекс: чл.155 - склоняване към проституция, чл.159б - трафик на хора през граница, чл.321 - организирана престъпна дейност, и чл.339 - незаконно притежаване на огнестрелно оръжие.
На 22 септември 2003 г. Пловдивската окръжна прокуратура внесе делото в Пловдивския окръжен съд, а на 5 ноември 2003 г. председателят на съдебния състав Христо Крачолов прочете присъдите на тримата: Ванко 1 - лишаване от свобода за срок от 12 години и глоба от 120 000 лв.; Димитър Рачелов - лишаване от свобода за срок от 10 години и глоба от 100 000 лева. Според решението на пловдивските окръжни магистрати, Иван Главчев (Ванко 1) и Димитър Рачелов са признати за виновни за това, че в периода 1999 г. - март 2003 г. са склонили най-малко десет българки (една от които непълнолетна) да проституират в Рим, Париж, Ница, Мадрид и Брюксел. Двамата обаче са обявени за невиновни по останалите три обвинения - за трафик на хора и за участие в организирана престъпна група, както и за незаконно притежание на оръжие.
Колкото до Петър Главчев, той е признат за виновен само за това, че на 6 март 2003 г. е събрал, транспортирал и превел през нерегламентирани места на границата на страната момичета с цел проституция, за което е осъден на три години затвор и глоба от 50 000 лева. .
На 4 август 2004 г. Пловдивският апелативен съд намали присъдите на тримата с по две години, а няколко дни по-късно делото срещу Ванко 1 и роднините му отпътува към Върховния касационен съд. И по протест на Пловдивската апелативна прокуратура, и по жалба на адвоката на тримата - Иван Радичев.
След близо десетмесечно размишление, на 19 април 2005 г., тричленен състав на ВКС отмени решението на Пловдивския апелативен съд и върна делото за разглеждане от друг състав, като поиска пловдивските магистрати да наложат по-сурови наказания за Ванко 1 и за Димитър Рачелов. Колкото до бащата на рапъра - Петър Главчев, тричленката на ВКС се отказа от претенции към тригодишната му присъда и тя влезе в сила още същия ден.
В мотивите си върховните магистрати са категорични, че рапърът и братовчедът му са извършили престъпления, които уронват престижа на българската държава в Европа.
Освен това ВКС настоя да бъде отчетена водещата роля на Ванко 1 в престъпната структура и предложи на Пловдивския апелативен съд да преразгледа обстоятелствата, смекчаващи вината на подсъдимия Иван Главчев - добра характеристика, чисто съдебно минало, млада възраст и семейното му положение - женен с три деца.
На 10 ноември 2005 г. Пловдивският апелативен съд изпълни точ в точ (както се казва по друг повод) указанията на Върховния касационен съд (ВКС). Присъдите на Ванко 1 и Димитър Рачелов бяха увеличени с по две години, след което делото отново потегли към ВКС, този път само по жалба на адвокат Иван Радичев.
Вместо да решат съдбата на делото през следващата половин година, магистратите във Върховния касационен съд отново се отдадоха на тежък размисъл, който продължи точно единайсет месеца и три седмици.
Според хипотезата на някои колеги журналисти ВКС се е забавил с произнасянето по делото срещу Ванко 1 и братовчед му до... влизането на поредните червени изменения в Наказателния кодекс, според които наказанието за системно склоняване към проституция (в това число и на непълнолетни) пада драстично - от затвор за срок от 10 до 20 години, на лишаване от свобода за срок от една до шест години.
Всичко това бе извършено от управляващото мнозинство с елементарното действие... прибавяне, което в случая се изразява в следното. До преди месец и половина, разпоредбата на чл.155, ал.5 от НК гласеше: Когато деянието (склоняването към проституция - бел. ред.) е извършено:
1. от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група;
2. по отношение на малолетен, непълнолетен или невменяем;
3. по отношение на повече от две лица;
4. повторно, наказанието е лишаване от свобода от 10 до 20 години и глоба от 100 000 до 300 000 лева.
А при септемврийския ремонт на Наказателния кодекс, който влезе в сила на 13 октомври, в първото изречение на алинеята бе добавено по ал.4 и първото изречение на разпоредбата придоби следния вид: Когато деянието по ал.4 е извършено....
На пръв поглед разликата е несъществена. На практика обаче това означава, че сутеньорството изпада от портфолиото на мафията и че оттук нататък нито един трафикант на проститутки зад граница трудно ще бъде осъден за организираната престъпна дейност. Стига, разбира се, ако не попадне под ударите на чл.155, ал.4 от НК, т.е. не е направил жертвите си най-напред наркоманки, а след това - проститутки.
Оттук нататък съдбата на Ванко 1 е горе долу ясна. Според действащата нормативна уредба, ако до приключването на дадено дело с влязла в сила присъда парламентът измени Наказателния кодекс, съдът е длъжен да приложи онази норма, която е най-благоприятна за дееца. Тоест ако в ремонтирания НК за съответното престъпление се предвижда по-леко наказание - съдът е длъжен да наложи именно него. Ако пък новата санкция е по-тежка, съдът кара по стария Наказателен кодекс.
Така че вместо очакваните 12 и 10 години лишаване от свобода оттук нататък Ванко 1 и Димитър Рачелов могат да получат най-много по шест години затвор, от които те вече са излежали повече от половината, защото от май 2003 г. двамата са с постоянни мерки за неотклонение задържане под стража.
Другият вариант е Върховният касационен съд отново да върне делото на Пловдивския апелативен съд, където рапърът и братовчед му да сключат споразумение с прокуратурата, да признаят вината си и да бъдат осъдени на две-три години затвор. Тоест - да излязат на свобода немедлено, защото, както вече стана дума, по закон предварителният и домашният арест се приспадат от ефективната присъда.
Всъщност, каквото и да решат магистратите през следващите няколко дни или седмици, то отдавна няма никакво значение. Защото и този провал на държавата в борбата срещу мафията се оказа предизвестен. За разлика от друг път обаче, в случая Ванко 1 голямата вина е на т. нар. органи на досъдебното производство - МВР, следствието и прокуратурата. Защото, ако те бяха провели разследването като хората, присъдите на рапъра и на братовчед му отдавна щяха да са влезли в сила. И то за участие в транснационална организирана престъпна структура за трафик на проститутки и за пране на пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във