Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВАРНЕНСКИ СУТЕНЬОРИ ПОЛУЧИХА СЪКРАТЕНИ ПРИСЪДИ

Поредната порция изобличени търговци на женска плът от Варна се възползваха от бонуса на съкратеното съдебно следствие и минаха с тънки наказания. Пред Варненския окръжен съд се изправиха Константин К., Ясен Я., Иван И., Камен К. и Сергей И. - всички подсъдими по дело за участие в престъпна група, създадена за склоняване на жени към проституция и за организиране на трафика им. И петимата се възползваха от процедурата на съкратено следствие, признаха вината си и фактите, посочени в обвинителния акт, и се отказаха делото им да бъде гледано по общия ред. Съдът от своя страна им присъди наказания под минимума, предвиден от закона.
С най-големи наказания от - 7 години и 4 месеца затвор и по 7300 лв. глоба, тръгнаха си от съда организаторите на престъпната група - Константин и Ясен. Съдът призна вината на Константин за склоняването към проституция и за трафика на всяко едно от осемте момичета, жертви на престъпните деяния.
Колегата му по занимание Ясен получи наказание за шест жени, чийто трафик и пласиране на пазара е организирал в съучастие с останалите в различни периоди от време.
Двамата създали престъпната схема в края на 2001 г., като включили в нея свои доверени хора. Целта им била да набират момичета, които склонявали да проституират за тях. Двамата лидери привлекли на работа Иван, след няколко години Сергей и най-късно - Камен. Продажбата на плътски удоволствия ставала под прикритието на клубове за масаж във Варна и в курортен комплекс Златни пясъци. Момичетата изпълнявали сластните поръчки в клубовете Криси и Ели, а договорите с тях били сключвани от името на фирмата Я+К ЕООД, собственост на Константин и Ясен. Двамата осъществявали строг контрол върху всички участници в групата. Клиентите били набирани по обяви в местния вестник Позвънете и чрез разпространени из заведенията флаери и визитни картички. Посредничили и таксиметрови шофьори, които водили клиентите и момичетата.
Третият от групата, Иван, който получи 6 години и 11 месеца затвор и 6900 лв. глоба, е организирал и контролирал работата и отчитал парите, спечелени от момичетата в клуб Криси на улица Цани Гинчев. Двадесет и осем годишният Сергей имал същите отговорности, но в клуб Ели, който действал на улица Генерал Скобелев във Варна. За всяка една от четирите жертви, склонявани към проституция, и за техния трафик той получи различни наказания, като Окръжният съд определи той да изтърпи най-тежкото - 4 години и половина лишаване от свобода и 3000 лв. глоба.
Последният търговец на плът - Камен, влязъл в схемата през юни 2007 г., след напускането на Сергей, и поел неговите функции до септември същата година, когато бандата е задържана. Наказанието на Камен, който е чичо на Константин, е 4 години затвор и 1500 лв. глоба. От петимата мъже само Ясен е с мярка за неотклонение задържане под стража, след като се е завърнал от Австрия, където е изтърпявал наказание за същите престъпления.
Варненският окръжен съд завиши и размера на паричните гаранции, които търпят двама от престъпната група - Константин и Иван - от 1000 на 2500 лв. Гаранцията в пари за Сергей беше потвърдена в размер на 1000 лв., а мярката за неотклонение на Камен бе изменена от домашен арест в парична гаранция от 300 лева.
Поредната партида от сутеньори, отправили се към затвора, е поредно доказателство, че престъпните групи за склоняване към проституция виреят добре на морски въздух. За това красноречиво говори и фактът, че с подобни обвинения в ареста са и трима варненски общински съветници - Веселин и Христо Данови от Народняшката земеделска партия и Иван Славков от ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във