Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВАРНЕНСКИТЕ МАГИСТРАТИ ПОДБРАХА ТРАФИКАНТИТЕ НА ПЛЪТ

Морската ни столица Варна явно се очертава като важно средище и в трафика на хора. За това говори фактът, че там напоследък всеки месец текат дела срещу организирани престъпни групи за търговия с жива плът. Резултатът от тази активност засега обаче е една осъдителна присъда на Варненския окръжен съд срещу нашумелия у нас и в Европа трафикант на жени Евелин Димов, по-известен като Иво Джуджето. На 9 юли Джуджето и неговите сподвижници получиха символични присъди за една от най-мащабните групи за износ на женска плът - 2.5 години за Димов и по 11 (и по-малко месеци) за останалите петима сводници, за някои от които - условно. Подсъдимите по делото срещу организирана престъпна група, склонявала жени към проституция и осъществявала нелегален трафик в чужбина, се възползваха от процедурата за съкратено съдебно следствие и получиха наказания под законовия минимум.
В началото на изминалата седмица стана ясно, че наблюдаващият прокурор Йорданка Стайкова е внесла
50 страници протест на обвинението
срещу решението на магистратите от първата инстанция. Според прокурорите не е нормално едни и същи хора, уличени в престъпление, да бъдат осъдени в Белгия, а в България да останат с присъди под минималните.
Едва затихнало ехото от скандалната присъда срещу Джуджето и хората му (без почивка в знойното лято), магистратите подхванаха друга организирана престъпна група за трафик на хора. На закрито заседание във вторник (29 юли) за трети пореден път през тази година Варненският окръжен съд разгледа делото срещу Ники Станков, Пламен Недялков и Георги Баев, които са подсъдими за склоняване към проституция на жени и организиране на трафика им към Франция и Германия. Освен това първите двама са обвинени и в пране на пари, след като са придобили имущество от престъпната си дейност. Процесът се гледа при закрити врата, по молба на пострадалите жени, за да се избегне разгласяването на факти от интимния живот на жертвите на престъпленията.
Делото е събрано в 22 тома
Обемистата документация по случая обхваща престъпната дейност на групата в периода от 2000-а до 2006 година. През това време мъжете са трафикирали жени с цел проституция основно в Хамбург, Германия. Те склонявали момичетата да проституират, като ги примамвали с обещания за бърза и лесна печалба. Едното от момичетата с инициали М. Б. доброволно потърсило техните услуги чрез свой познат. Станков и Недялков я поели, заедно с друго момиче. Друга от свидетелките - В. У., също по собствено желание поискала да проституира в Ница за месец, за да може да си купи автомобил. Те били настанени в квартира, като сами трябвало да си набират клиенти от централния булевард, се посочва още в обвинението. Момичетата описвали приходите и разходите си в тетрадка, а в края на деня съобщавали по телефона за получените доходи. Според показанията и,
М.Б. заработвала средно по 3000 франка на ден
а всекидневните й разходи възлизали на около 450 франка. Остатъкът от сумата е предавана на Станков и Недялков. Баев осъществявал постоянен контрол над момичетата, водейки ги с автомобил на определени места за обслужване на клиенти, а после ги вземал обратно.
Останалите момичета, част от които са били разпитвани през изминалата седмица, са работели по същата схема. Уговорката била, след като се приберат в България, парите да им бъдат върнати. Вместо това обаче сутеньорите завъртели бизнес с коли втора употреба. За тази цел те регистрирали фирмите „Аутофест и „Недялков Ауто ЕООД, чрез които Станков и Баев купували автомобили от Германия и ги вкарвали в България.
В обвинителния акт се посочва, че за целия период на престъпната дейност, до задържането му на 11 юни 2006 година Станков е придобил на свое име чрез фирмата си движимо и недвижимо имущество на обща стойност 147 587 лева. За същото време и от същата престъпна дейност Недялков е придобил
имоти и коли на обща стойност 279 234 лева
По данни на прокуратурата организираната престъпна група е закупила във Варна и околността имоти, придобити от нерегламентираната им дейност. Отделно от това са установени над 430 000 лв. в брой, придобити също от трафика на жива плът. Най-тежкото от обвиненията, за които са изправени пред съда тримата мъже, е трафик на хора, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години затвор, глоба до 20 000 лв., както и конфискация на част или на цялото имущество.
Украйна и България са главните източници за трафика на хора в Европа, съобщи американското списание Форбс в материал, озаглавен Европейските столици на престъпността. Чехия често служи за транзитна страна, а основни дестинации са Германия, Холандия и Великобритания. Трафикът на хора, насилвани да полагат принудителен труд, е разрастващ се, макар и труден за измерване проблем. Една от причините за увеличаването на този вид престъпност е все по-безпрепятственото придвижване между страните от ЕС, особено след като десет източноевропейски страни се присъединиха към блока през май 2004 година.
По данни на Европол около 10 000 български жени и момичета са жертви на трафик на хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във