Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВАРВАРСКО

Айде, разкарайте ги вече тия журналисти! С тези учтиви думи председателят на съдебния състав на пловдивския апелативен съд Евдокия Кемалова нареди на съдебната охрана да изхвърли нахълталите в залата репортери, които правеха снимки преди началото на заседанието на процеса срещу наркотрафиканта Будимир Куйович миналата седмица. Нещо повече, тя заплаши досадните представители на четвъртата власт със съд за дребно хулиганство, ако не напуснат незабавно съдебната зала.
Гневът на юристката бе провокиран от груба реплика на подсъдимия към нея, но кой знае защо тя си го изкара на журналята.
Този случай ни припомня известната легенда за гъските, които спасили Рим. През 3 в.пр.н.е. галите навлизат в древна Италия и обграждат Рим. Свещените гъски от храма на Юпитер, намиращ се на Капитолийския хълм, усещат пълзящите по стените на града гали. Крясъците на пернатите събудили не само заспалите стражи, но и всички жители. Така Рим бил спасен.
По аналогия с този мит в днешно време на някои издания в чужбина им викат гъските - когато има опасност, те започват да крякат и така предпазват обществото от нея.
У нас обаче нещата стоят иначе. Гъските си крякат, но никой не ги слуша. Това е една от причините, поради която съвременните варвари, подобно на древните си предшественици, вече са се изкатерили и са овладели високите етажи на властта и оттам спокойно източват парите на европейския данъкоплатец. Така че най-добре да ги разкарат. Какъв смисъл има от крякането на гъските, ако Темида освен че е със затворени очи, си запуши и ушите? Само дето се вдига излишен шум и хвърчи перушина...

Facebook logo
Бъдете с нас и във