Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВАС натири ревнив следовател

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отхвърлил жалбата на варненски следовател да бъде възстановен на работа, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) го уволни. Висшите магистрати го натириха заради скандал, избухнал, след като следователят пуснал телефона на жена си за подслушване. Решението на ВАС бе публикувано на официалния му сайт в ИНТЕРНЕТ.
Както Параграф 22 писа, скандалният следовател Михаил Желев бе изхвърлен от съдебната система с решение на кадровия орган на Темида от 25 февруари тази година. Под предлог, че му е нужна информация, свързана с работата му по дело, Желев изискал от мобилния оператор Мобилтел - ЕАД разпечатка с телефонните разговори на жена си и от кои клетки в града са били извършвани те в точно определен отрязък от време, пише в решението си административният съд. В искането си до мобилния оператор Желев дори настоял справката да бъде направена спешно, за да не се бави разследването по делото. Мнителният съпруг поднесъл въпросната разпечатка на жена си, която на всичко отгоре е съдия. Естествено, избухнал ожесточен семеен скандал. Този случай сложил край на и бездруго обтегнатите отношения между съпрузите. Разярената съпруга сезирала прокуратурата, която образувала проверка по случая, а тя в крайна сметка довела до уволнението на следователя.
ВСС мотивира своето решение за най-тежкото дисциплинарно наказание с това, че магистратът е направил дисциплинарни нарушения и е злоупотребил с правомощията си. Най-тежкото наказание му е наложено, защото има и други наказания. Едно от тях - за това, че не предоставял регулярно данни за движението на делата, които са му възложени, а също и за неправомерно задържане на заподозрян.
Административните съдии са констатирали, че производството по дисциплинарно дело № 59/2009 г. по описа на ВСС (случаят с Желев) е проведено в съответствие с нормативната регламентация в Закона за съдебната власт (ЗСВ).
Всички събрани доказателства, както и възраженията на привлечения към дисциплинарна отговорност следовател, който е изслушан и лично, са били обсъдени от дисциплинарния състав и от самия ВСС, пише в решението си ВАС. Съдът смята, че оплакването на жалбоподателя, че липсват мотиви за решението на кадровия орган, е неоснователно.
В жалбата си Желев оспорва констатацията на ВСС, че през 2008 г., когато е извършено нарушението, е бил в процес на развод. Според съда не е установено дали това е вярно, но този факт е без значение за правоприлагането и за решаването на въпроса за дисциплинарната му отговорност. От значение в случая е, че е използвал служебното си положение за лични цели, с което е уронил престижа на институцията, пише в решението.
Доводите на Желев, че правните изводи на ВСС са необосновани поради неправилна интерпретация на фактите не кореспондират със събраните доказателства. Правилата от Моралния кодекс на следователя го задължават да съдейства за утвърждаване на законността, да допринася за утвърждаване на авторитета и общественото признание на съдебната власт. Нарушавайки ги, жалбоподателят е злепоставил професията и съдебната система, отсичат административните магистрати.
Между другото, Желев се прочу и с друго. Миналата година той постави рекорд в национален, ако не и в световен мащаб, като сам се предложи за административен ръководител на 17 районни съдилища в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във