Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВАС отряза още петима по случая Красьо

Върховният административен съд (ВАС) продължава да отхвърля жалбите на магистрати, получили различни наказания от Висшия съдебен съвет (ВСС) заради контактите си със съдебния лобист Красимир Георгиев - Красьо. Миналата седмица ВАС потвърди понижаването в ранг и на прокурора от Стара Загора Петър Василев, който бе санкциониран заради нерегламентирани контакти с плевенския предприемач.
В понеделник (12 юли) се разбра, че тричленка на ВАС е отхвърлила протеста на заместник окръжния прокурор на Пазарджик Ангел Панков срещу уволнението му от този пост от страна на Висшия съдебен съвет. Той бе освободен от длъжност заради нерегламентирани контакти в период, когато вървяха назначения на магистрати на ръководни длъжности. Миналата година, когато гръмна скандалът, Панков заяви, че изобщо не се познава с бизнесмена и че мобилния телефон го ползвал не само той, но и съпругата му. Съдът обаче е приел, че е имало контакти между Панков и Красьо и че това е довело до отрицателна обществена оценка за професионалния морал на магистрата, като по този начин той е компрометиран в обществото.
От Върховния административен съд са отхвърлили жалбата и на Милчо Ванев, съдия от апелативния съд във Велико Търново, също наказан по аферата с плевенския бизнесмен. Ванев бе заместник-председател на Великотърновския апелативен съд, но след избухването на скандала подаде оставка като административен ръководител и остана само съдия. За него се разбра, че е разговарял 66 пъти с Красьо Черния (в периода 29 април - 10 юни 2009 г.) и че имат разменени три есемеса. По това време се провеждаха избори за председател на Апелативния съд във Велико Търново - пост, за който Ванев се беше кандидатирал. Като причина за разговорите съдията посочи тежкото здравословно състояние на баща му, за когото търсил помощ. За нерагламентираните си контакти магистратът бе санкциониран с понижаване в ранг за две години.
Съдията от Несебър Пламен Найденов също е с понижен ранг за три години. Това наказание ВСС му наложи през октомври миналата година заради контактите му със съдебния лобист. За него е установено, че е разменил девет есемеса и е разговарял общо 21 пъти с Красьо Черния. Според административния съд и той - с поведението си, е накърнил престижа на съдебната власт.
Друг магистрат, който остава неудовлетворен от ВАС, е Генко Драгиев, военен съдия от София. Той също е понижен в ранг за две години. Драгиев е засечен в две лични срещи и девет телефонни разговора с лицето Георгиев. В мотивите на съда е записано, че като обект на постоянен публичен контрол магистратът следва да си наложи лични ограничения и да се държи по начин, който съответства на достойнството, присъщо на заеманата длъжност.
Даниел Минов от окръжния съд във Велико Търново също ще остане разочарован, тъй като ВАС е потвърдил и неговото дисциплинарно освобождаване от длъжност. За Минов бе съобщено, че е провел 14 телефонни разговора с бизнесмена Георгиев, а веднъж се е срещал и лично с младия предприемач. Това е станало в края на мандата му на председател на Окръжния съд във Велико Търново.
Минов бе единствен участник в конкурса за нов председател на същия съд. Той обаче не успя да остане на поста за още пет години, тъй като при вота в съдебния съвет не му достигна един глас. Минов беше и първият дисциплинарно уволнен по тази афера магистрат. Последният уволнен пък е бившият член на ВСС Стойко Стоев и доскорошен съдия от Софийския военноокръжен съд, който бе отстранен от съдебната система с решение на ВСС от 9 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във