Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВАС ПОРЯЗА МЕРАЦИТЕ НА СТАНКОВ ЗА СЪД В ПРИМОРСКО

Върховният административен съд (ВАС) поряза една от амбициите на бившия правосъден министър Антон Станков, а именно да обзаведе Приморско с районен съд.
В понеделник (7 ноември) петчленен състав на ВАС отмени решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за създаване на съд в черноморското градче. Решението на административните съдии е окончателно и не подлежи на обжалване.
На 6 юли 2005 г. ВСС одобри предложението за разкриване на районен съд в Приморско. Идеята бе на жълтия министър на правосъдието Антон Станков, който в навечерието на парламентарните избори (на 25 юни) внесе предложението в съвета.
Съгласно решението на магистратите районният съд в Приморско трябва да заработи на 1 януари 2006 година. В новосъздадения съдебен район трябва да влязат гр. Приморско и селата Китен, Ясна поляна, Ново Паничарево, Веселие и Писменово. Само две седмици по-късно обаче - на 20 юли, двама нотариуси от гр. Царево - Мария Василева и Димитър Чалъков, атакуваха решението на ВСС пред Върховния административен съд.
В жалбата си нотариус Мария Василева твърди, че в решението на ВСС не е посочено кои селища от районите на Районен съд - гр. Царево, и на Районен съд - гр. Бургас, се изключват от юрисдикцията им. Създаването на нов съдебен район, който изважда от досегашния съдебен район на съда в Царево определени населени места и прилежащите им територии, ограничава компетентността ми чрез географско изключване на част от територията, казва в жалбата си Мария Василева.
В жалбата си до ВАС другият нотариус Димитър Чалъков пише, че проблемът е доста по-сложен от простото изваждане и събиране. В момента Приморско, Китен и с. Писменово присъстват едновременно в териториалните граници на Районен съд - гр. Царево (съгласно решение на ВСС от 14 юни 1995 г.), и на новоразкрития съдебен район около гр. Приморско. По същия начин стои и въпросът със селата Веселие и Ново Паничарево, които са включени едновременно в два съдебния района - на Бургас и на Приморско. И накрая, твърди нотариус Димитър Чалъков в жалбата си, решението на ВСС от 6 юли нарушава чл.3, ал.2 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), според който структурата на прокуратурата съответства на структурата на съдилищата. Което означава, че ако районният съд в Приморско стане факт, курортното градче задължително трябва да се сдобие и с районна прокуратура.
На 13 октомври Върховният административен съд разгледа жалбите на двамата нотариуси и заяви, че ще се произнесе в законовия 30-дневен срок. Но 20 дни по-късно магистратите казаха тежката си дума.
Според съда решението на ВСС за разкриване на районен съд в Приморско е незаконосъобразно. В Закона за съдебната власт (ЗСВ) няма нито един критерий за създаване на нови съдебни райони. В предложението си министърът на правосъдието не е обосновал нуждата от промяна на границите на съществуващия съдебен район на Районен съд - гр. Царево. Липсват критерии, които налагат създаването му, мотивира се петчленният съдийски състав.
Административните съдии не смятат, че слугите на Темида в Царево са толкова натоварени, че да имат нужда от помощ. За периода от 1 юни 2003 г. до 1 юни 2005 г. районните съдилища в Царево и Бургас са гледали общо 114 дела (79 граждански и 35 наказателни) от района на Приморско. Други съдилища в страната са с многократно по-голяма натовареност, има такива, където само на един съдия се падат по 250-300 дела на година, твърди още ВАС. Последният коз, който измъкват административните съдии, е, че даже правната комисия към ВСС е отхвърлила предложението на Антон Станков, който въпреки всичко го е внесъл за разглеждане и гласуване в съвета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във