Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВАС порица полицейската регистрация

МВР злоупотребява с данните за криминалните прояви на гражданите, които грижливо къта. Съхраняването на такива данни не може да е неограничено във времето, което на практика означава доживот. Трябва да има срок, след изтичането на който те трябва да бъдат заличавани, без да се чака гражданите, попаднали в този информационен масив, да поискат това. Това става ясно от решението на Върховния административен съд от 12 юни, с което тричленен негов състав буквално разпореди на МВР да заличи всички данни, които пази за 24-годишния Бисер Н. от София, съден преди девет години за открадната със сила дамска чанта. Тогава Бисер бил непълнолетен хлапак, който веднага след престъплението си признал всичко и поискал споразумение с прокуратурата. Осъдили го на обществено порицание - прочели му присъдата пред блока. Оттогава изтекла много вода, а междувременно хлапето било и реабилитирано по право - т.е. свидетелството му за съдимост вече е изчистено. В полицейската информационна система обаче все още го водят като "криминален контингент". Това, че 24-годишният днес младеж е вече с чисто свидетелство за съдимост, за МВР очевидно нищо не значи. Само че за Бисер тази регистрация в масивите на полицията означава куп ограничения: не може да започне работа на място, където се иска допуск до класифицирана информация, не може да стане полицай, а дори и прост охранител - няма да му дадат разрешение за оръжие. Но не е само това: най-лошото е, че винаги е на тръни и не може дори да хвърли боклука пред блока, без да си носи личната карта, защото по всяко време могат да го "профилактират" - това е другата екстра, която полицията осигурява за регистрираните като криминален контингент. Да не говорим, че според правозащитници това е драстично нарушение на човешките права - това понятие у нас поне нищо не значи.


Бисер е само пример - в неговото положение са още хиляди българи, без значение дали са били осъждани или оправдани по делата, за които са ги регистрирали. Няма значение и преди колко години е станало това: висят по 20 и повече години в информационната система. Първо, защото никой няма задължението да уведомява МВР, че човекът е оправдан или реабилитиран, за да ги изтрият от информационните си масиви. И второ - защото това се оказва без значение - каквото и да се случва, регистрацията при "криминалния контингент" си остава. Защото е нормативно уреден в една Инструкция на МВР - Инструкция Iз-2843/2010 за организацията на работата в МВР по заявителски материали за престъпления от общ характер.


Тази инструкция всъщност предвижда заличаване на данните за лицето, когато има оправдателна присъда. Въпросът е кой да уведоми МВР за това. Проблемът е с реабилитираните - те се оказват уредени с криминални досиета доживот.


Бисер все пак решава да опита - наема адвокат и заедно пишат молба до МВР за заличаване на данните му от картотеката на кримиконтингента. Но удрят на камък. Ведомството категорично отказва да го заличи, защото така пише в инструкцията им. Тогава адвокатът Светослав Славов решава да опита да пребори МВР в съда и завежда дело, с което оспорва отказа на МВР. И го печели.


Вярно е, че Законът за МВР предвижда полицейските органи да регистрират лицата, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер, признава състав на Върховния административен съд. Това е обработка на лични данни, която е допустима и е предназначена да служи за защита на националната сигурност и за противодействие с престъпността. Според същия Закон за МВР данните трябва да се заличават, ако вече не съществува причина за тяхното запазване. И то в срок, който следва да се определи от администратора на личните данни - в случая министъра. "Съхранението не може да е неограничено във времето", категоричен е ВАС. Законът задължава министъра да определи срок, след който информацията за дадено лице, която вече не служи за националната сигурност и за превенцията на престъпността, да бъде заличена. Инструкцията, която не дава възможност за заличаване на реабилитираните, на практика обаче отменя това задължение - следователно тя противоречи на закона. Затова и съдът отменя отказа на министъра и връща преписката обратно в МВР за произнасяне според законовите норми - сиреч досието на Бисер ще бъде изчистено.


В случая обаче това решение оправя проблема само на този 24-годишен младеж. Инструкцията продължава да съществува и да пази данните за хиляди българи, отдавна забравили, че някога са имали разправии със закона. Така ще бъде, поне докато на някого не му хрумне да оспори самата инструкция. За това обаче все още е рано да се мисли: решението на тричленката от ВАС подлежи на обжалване и пред петчленен състав.

Facebook logo
Бъдете с нас и във