Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВАС УЗАКОНИ СПОРНА ЗАМЯНА НА ИМОТИ В БУРГАС

Бургаската фирма БМ ООД може вече спокойно да се смята за собственик на пет златни декара общинска земя в черноморския град. Апетитните терени се намират в комплексите Лазур и Братя Миладинови, смятани за едни от най-престижните в Бургас.
В понеделник (26 март) Върховният административен съд (ВАС) прекрати делото за законността на сделката за замяна на въпросната земя с 22 апартамента в кв. Зорница.
Параграф 22 пръв писа за спорната замяна. Скандалът се разрази на 27 април 2006 година. Тогава местният общински съвет одобри предложението на кмета Йоан Костадинов за замяна на пет общински терена срещу 22 апартамента в новострояща се сграда в кв. Лазур. На пръв поглед бартерът изглежда разумен. Общата площ на терените е малко над пет декара, а кооперацията с 22-ата апартамента е вдигната почти в бургаската Морска градина. Цената на сделката е 3.384 млн. лева.
Единствено общинската съветничка Соня Георгиева от Партията на зелените (партията на футболния бос Христо Порточанов) вдигна скандал по повода и се закани, че ще даде сделката на прокурор, защото ощетявала интересите на общината и на нейните жители с десетки хиляди евро в полза на частната фирма БМ ООД.
Според Георгиева всеки един от 22-та апартамента е оценен средно за 70 000 евро. Сделката е скандална и може да бъде квалифицирана като корупционна. Цената на предлаганите за замяна жилища е фиксирана на 807 евро за кв. м, докато един квадратен метър ново строителство в ж. к. Зорница например не надвишава 600 евро, каза тогава общинската съветничка. Според нея местният парламент трябва да обяви конкурс, а жилищата да бъдат получени с 35% обезщетение за общината. Ако това се беше случило, само срещу имота в ж. к. Лазур общината щеше да получи 85 апартамента в ж. к.Меден рудник, където цената на квадратния метър е 300 евро, завърши Георгиева.
Никой от колегите й обаче не обърна внимание на думите й и сделката бе одобрена. Кой и как е сезирал областната управа в града не е ясно, но на 10 май 2006 г. областният управител на Бургас Любомир Пантелеев спира изпълнението на решението на общинския съвет. А на 17 май 2006 г. бургаският окръжен прокурор Ангел Ангелов внася в окръжния съд в черноморския град протест срещу замяната.
На 29 юни с.г. Бургаският окръжен съд (БОС) отменя сделката. В мотивите си магистратите твърдят, че към момента на одобрение на сделката от общинския съвет в града апартаментите, които е трябвало да получи кметството, не са завършени. Освен това не е даден Акт 16 на сградата, в която се намират жилищата.
Адвокатите на строителната фирма БМ ООД обжалваха решението на БОС пред Върховния административен съд. В понеделник най-накрая излезе решението на съда. Висшите магистрати пишат в мотивите си, че решението на окръжния съд в Бургас е недопустимо и заради това се обезсилва, а производството по делото се прекратява. Основание за това е фактът, че решенията на местния парламент за разпореждане с общинска собственост не подлежат на административен контрол от страна на областния управител и съответно на контрол по законосъобразност пред окръжен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във