Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Вавилон в КАТ

Истинско вавилонско стълпотворение от хора е тези дни пред Пътна полиция-КАТ и пред районните полицейски управления в София и страната. Причина за невижданите опашки е изтичащият през 2010 г. срок на документите за самоличност и на шофьорските книжки на голяма част от гражданите. По тази причина те трябва да бъдат заменени.
И непоносимата, близо 40-градусова, жега през седмицата не е в състояние да намали наплива от хора. Известно е, че август е най-отпускарският месец в годината. Преди да заминат на море обаче, столичани искат да си подменят документите с изтичащ срок на годност. За целта са готови да пожертват и част от отпуската - ден, два, понякога и три.
При социализма можех да си позволя да отсъствам някой и друг ден от работа, но сега не става - ще ме уволнят. А при тази безработица не знам как ще си намеря работа, казва 49-годишният Стилян Пешев от столичния квартал Хиподрума, който работи във фирма за внос на метали. Като него разсъждават и повечето хора, застанали на безпрецедентната опашка, която се вие отрано пред сградата на столичния КАТ, в квартал Дървеница. Както хората, така и колите са нагъчкани една до друга в тясната уличка край КАТ - по ирония на съдбата - зад знака Паркирането забранено.
Ако някои си беше направил труда да дойде с метрото като мен самата, нямаше да имат толкова проблеми, коментира не без основание униформена служителка. Сградите, по точно бараките на КАТ са все същите от времето на социализма. Но за цялото това време наоколо не е направен нито един паркинг. А посетителите са между 15 и 17 000 души седмично.
Макар че е забранено да се паркира (освен за служебните коли на Пътна полиция), в момента на униформените не им остава много време да вдигат колите на нарушителите, колкото и нахално да е да са спрени под носа им. Имат други, по-важни проблеми. Хората започват да пристигат от 5 часа сутринта, за вземат по-преден номер. След като си изтеглят билетчето, чакат за ред, обяснява заместник-шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев.
Понякога обаче човек чака с часове само за да разбере, че за да си поднови книжката, е необходимо медицинско свидетелство. Тогава всичко започва отново. Още по-сложно става, когато трябва да се подменя професионална книжка - категория С. Хората не знаят, че за целта трябва медицински документ, издаден от консилиум от пет лекари, а не обикновено медицинско, каквото носят повечето от тях. Още един повод да се губи време. В други случаи гражданите са забравили, че се водят на отчет в провинцията, което означава, че по служебен път трябва да се изискат документите им, а тази операция отнема около месец. И т.н. Всеки първо трябва да пита нашия служител, който е отвън, какво е нужно и тогава да се реди за билетче, обясни Тенчо Тенев.
Заради огромния прилив на граждани, нуждаещи се от нови документи, в четвъртък (12 август) пресцентърът на МВР съобщи, че от началото на септември столичните паспортни служби и КАТ минават на двусменен режим на работа. За да бъдат подпомогнати службите по приемането на заявления и издаването на готови документи за самоличност, към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) ще бъдат назначени на временни трудови договори до края на година още 40 служители. Разчита се именно това да даде възможност да се премине на двусменен режим на работа - от 6.00 до 21.00 часа.
За да се справят с проблема, от следващия понеделник в столичния КАТ ще заработят най-малко две нови гишета, а по късно ще станат четири. Ще бъдат разположени във фургони, които вече са оборудвани с климатици и са свързани със сървъра. От Пътна полиция обясниха, че при подаване на документи за книжка водачът може да посочи и лице, което да получи готовите документи вместо него.
Разпоредено е на началниците на районните управления на полицията в столицата да осигурят по един служител, който сутрин ще посреща гражданите и ще им раздава номера, съобщиха от МВР. В момента тази роля - раздаването на номерата, с които се чака ред за подаване на заявления, се изпълнява от доброволец, заел позиция пред някое от РПУ-тата от средата на нощта.
Столичани, преминали през всички перипетии по издаването на новите документи за самоличност, обясниха пред Параграф 22 как са стигнали до заветната цел - гишето. Записванията за чакане през седмицата стават всеки понеделник. За целта е най-добре е да се отиде към 3-4 часа през нощта пред районното, съветват преживели документалната кампания. Най-рано пристигналият открива списъка. След това се раздават номерата за ред за цялата седмица. Човек трябва периодично да проверява докъде е стигнал списъкът. Обикновено биват обслужвани до 150 граждани на ден. Самата процедура по попълване на заявленията трае около десетина минути. Зорът е докато се стигне до нея. С чакането обаче не се свършва дотук. За получаването на готовите документи пак има опашка, само дето за нея не се издават номерца. Това е положението към момента. Дано след нововъведенията с работното време на смени и с назначението на допълнителните служители трафикът се пооблекчи. Препатилите са скептични. Засега единственото, което препоръчват, е ранното ставане.

Зам.-началникът на Пътна полиция - СДВР, главен инспектор Тенчо Тенев:
Бумът ще е през септември и октомври

Г-н Тенев, на какво се дължи това стълпотворение от хора пред КАТ и вътре пред гишетата точно сега?
- Сега е сезонът на отпуските и повечето хора използват това време, за да си подновят документите за правоуправление. Наистина хората са много, но въвеждаме ред. Поставили сме четирима служители да ориентират гражданите още на входа и вътре в залата с гишетата.
Имате ли достатъчно персонал, за да се справите с тази голяма натовареност?
- По 1000 души минават на една смяна. При това положение служителките не могат да смогват да обработят документите. Периодично спираме машината за отпечатване на номерата. Спираме машината в 9.30 часа сутринта и след около час отново я пускаме. Отпуските на нашите служители са спрени - излизат само единици от тях, ако имат крайна необходимост. След като намалее трафикът, ще ги пуснем в отпуск. Както е известно, работим и през съботните дни.
Сега ли е върховият момент в издаването на шофьорските книжки с изтекъл срок на валидност?
- Не, очакваме пиковия момент да настъпи през септември и октомври. Това е периодът, в който изтича срокът на най-голям брой свидетелства за правоуправление.
Има ли някакви възможности за отваряне на повече гишета, които да поемат огромния поток от хора?
- Да, в началото на следващата седмица ще отворим поне още две гишета. Отвън имаме фургони, които са климатизирани и вече са снабдени с компютри и са вързани към общия сървър, оборудвани са вече с климатици.
Очаквате ли да намалеят опашките, след като и в районните управления започнат да приемат такива документи.
- Да. След 20 август в РПУ по местоживеене ще може да се подават документи както за лични карти и паспорти, така и за шофьорски книжки. Тогава може би малко ще намалеят опашките при нас. Очаквам потокът от граждани да се редуцира с около 20 на сто. Причината е, че всеки идва по навик за книжка в КАТ. Не можем да се сърдим на хората, че се трупат на опашки. Проблемът е, че щатният състав на КАТ е с една и съща численост от 20 години, а през това време населението на София набъбна вероятно на 2 милиона. Многократно се увеличиха и автомобилите.

Инструкции за издаване на нови документи за самоличност (от блог в ИНТЕРНЕТ)
1. Влизате в двора на РПУ-то и търсите лелката със списъка.
2. Не се плашете, ако установите, че преди вас има още 2000-3000 души.
3. Запишете имената си и добре запомнете номерчето, което ще ви дадат. Това е общ списък, на базата на който ще ви дадат нов номер за подаване на документи.
4. Разпитайте по колко човека минават всеки ден, така ще се ориентирате кога ще дойде вашият ред.
5. Разпитайте за телефон за справка, на който можете да попитате до кой номер са стигнали в конкретния ден. Така няма да се налага да се разхождате до паспортното (В 6-то РПУ телефонът е: 982 17 15).
6. Всеки ден минават между 120-140 души, а отпадат около 180-200 номера. Причината - не всеки записал името си идва да получи талон за влизане в съответния ден. Така ако запишете днес името и сте номер 5000, това означава, че след 6-7 работни дни идва и вашият ред.
7. След като сте наясно с деня, в който ще дойде вашият ред, пристигате преди 8 ч. сутринта пред паспортния отдел. Малко след 8 ч. шефът на отдела излиза и гражданка доброволка му предоставя актуалния списък. Той започва от последния номер, получил покана предишния ден. Ако сте сред късметлиите, ще ви дадат специален талон с индивидуален номер за деня.
8. Подавате заявлението за смяна на документите за самоличност. Дават ви номерче и ви казват кога можете да ги получите. За всеки случай обаче не е лошо да проверите първо тук, преди да отидете до районното, за да не се окаже разходката напразна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във