Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Вдигат нов зандан във Волуяк

Нов дом с решетки за 2000 обитатели ще бъде изграден в село Волуяк. Там ще излежават присъдите си особено опасни затворници, съобщиха в четвъртък (16 декември) от дирекция Изтърпяване на наказанията в Министерството на правосъдието. Сградата ще е готова след три години, като приблизителната стойност на строежа ще бъде около 100 млн. евро. Важна крачка към изграждането на модерната тюрма бе направена от Столичния общински съвет, който в четвъртък отпусна за безвъзмездно ползване на МП 500 дка. общински терен край Волуяк.
Затворът се гради в рамките на Стратегията за развитие на местата за лишаване от свобода в Република България за периода 2009-2015 г., приета с решение на Министерския съвет № 767/08.12.2008 г. В нея се предвижда през следващите десет години да се извърши генерална реконструкция на съществуващите и построяването на нови сгради, с оглед да се подобрят условията в местата за лишаване от свобода.
През 2010 г. Министерският съвет прие две целеви програми за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода, които по същество представляват актуализиран вариант на стратегията от края на 2008 година. Отделно в изпълнение на влезлия в сила на 01.06.2009 г. Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), с решение на МС от 26 март 2010 г., беше създадена и Инвестиционна програма за 2010 г. за подобряване на материално-битовите условия в местата за лишаване от свобода. Такава програма, но за периода 2011-2013 г., бе приета от кабинета и през септември тази година. Предприетите от кабинета действия са част от мерките, които управляващите набелязаха след унищожителния доклад за състоянието на българските затвори и обитателите им на Съвета на Европа тази есен.
Освен строежа на нови сгради въпреки кризата кабинетът отпусна пари и за ремонти на съществуващите зандани и арести. Нов е арестът в Пловдив, изцяло е обновен корпус на затвора във Враца, отремонтирано е парното в зандана в Ловеч. В ареста на ул. М. Г. Векилски № 2 в столицата също е в ход изграждане на нова вентилация и климатизация, а в ареста на бул. Г. М. Димитров № 42 пък се подменят прозорците и решетките.
От дирекцията Изпълнение на наказанията отчитат, че в повечето от арестите на територията на страната са монтирани климатични инсталации, както и 13 системи за видео наблюдение. Отремонтиран е арестът в Бургас, където задържаните ще се радват на нова PVC-дограма и подова настилка. Комфортът е допълнен от изградените тоалетни и мивки в килиите, с шкафчета за лични вещи на задържаните и телевизори. Арестуваните в Плевен също се радват на нововъведения - подменена е ВиК инсталацията, ремонтирани са килии.
За изграждането на новия затвор във Волуяк вероятно ще се вземе заем от международна банка, уточниха от дирекцията. Ще има няколко корпуса, като в жилищния ще бъдат настанени около хиляда затворници, осъдени за тежки умишлени престъпления. Ще има и зона с повишена сигурност за особено опасни затворници с доживотна присъда, чийто брой към момента е 150 души. В затвора ще има и многопрофилна болница за 200 лежащоболни, корпус за хора с по-леки присъди, както и зона за чакащи присъда.
След като бъде построен новият затвор във Волуяк, Централният софийски ще бъде освободен, защото той е и паметник на културата. В новата сграда вероятно ще бъдат временно прехвърлени и българските затворници, излежаващи присъдите си в ЕС, които са между 1000 и 1500 на брой, обясниха от правосъдното министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във