Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВДИГНАХА ЗАВЕСАТА НА СЪДЕБНАТА ПОСТАНОВКА МАЙСТОРЪТ И МАРГИНИТЕ

Очите на цяла България и на цяла Европа са вперени в Софийския градски съд (СГС). В петък (5 май) тричленен състав с председател съдия Лада Паунова се събра, за да гледа делото срещу станалите известни даже и в Брюксел братя Красимир и Николай Маринови, известни като Големия и Малкия Маргин. Заедно с тях на подсъдимата скамейка сядат още петима души - Бисер Илиев, Стефан Рангелов, братята Светлин и Иво Карагеоргиеви и Веселин Тошев.
Срещу седмината са повдигнати по три обвинения - подготовка за убийство (чл.117, ал.1 от Наказателния кодекс), незаконно притежаване на оръжие (чл. 339 от НК) и участие в организирана престъпна група (чл. 321 от НК). Стефан Рангелов ще отговаря и за притежание на дрога (чл.354а от НК). В материалите по делото Красимир и Николай Маринови са посочени като подбудители на трите поръчкови убийства, а останалите петима - като съучастници и извършители.
Мишената на групата са били о.р. ген. Любен Гоцев, бизнесменът Никола Дамянов и обявеният за контрабандист №1 Иван Тодоров-Доктора (който бе застрелян на една от софийските улици на 22 февруари).
Според обвинителния акт Големия и Малкия Маргин са давали поръчките си чрез Иво Карагеоргиев на изпълнителите Бисер Илиев, Стефан Рангелов, Веселин Тошев и Велин Добрев (основния свидетел на обвинението). Цената на всяко поръчково убийство е била фиксирана на 40 000 евро.
Трите екзекуции е трябвало да бъдат извършени в периода юни - септември 2005 година. За целта Велин Добрев и останалите ударници се снабдяват с два автомобила - Ауди 80 и Форд Фиеста, с мотоциклет Ямаха, с две оръжия - саморъчно сглобен пистолет (от части за Байкал и за Иж 79-8) и 9-милиметров Валтер, както и голямо количество боеприпаси.
В обвинителния акт се твърди, че групата килъри е успяла да идентифицира мишените, да изучи навиците им, да проследи маршрутите и начините им на придвижване, но не са успели да изпълнят поръчките по най-различни причини. Например о.р. ген. Любен Гоцев се е разминал със смъртта на косъм. Една сутрин изпълнителите са го чакали да излезе за вестник, какъвто навик имал, но точно този ден той не се появил. Впоследствие се разбрало, че тъй като е бил избран да членува в Обществения съвет на МВР, той е променил навиците си. Но и именно заради този избор братята Маргини оттеглили поръчката. Притеснявали се, че при новите обстоятелства може да се получи политическо тълкувание на убийството.
През септември се случва и нещо друго. Велин Добрев е задържан за незаконно притежаване на оръжие. Той решава да признае за заговора. На 17 септември МВР полицията задържа Бисер Илиев и Стефан Рангелов, а на 29 октомври са прибрани и останалите.
Обвинителният акт срещу седмината бе внесен в Софийския градски съд на 23 март. Само седмица по-късно чрез жребий бе определен и съдията, който ще гледа делото. Честта се падна на Лада Паунова.
Преди съдията да определи 5 май като дата за начало на процеса, се случиха няколко неща. Първо тя назначи колежката си Милена Панева за резервен съдия. Второ - определи и резервен съдебен заседател. А десетина дни преди съдът да се събере на първото си заседание плъзна и една мълва - че Лада Паунова ще бъде повишена в Софийския апелативен съд (САС). В замяна тя трябвало бързо и ефективно да изгледа делото и да го приключи задължително с осъдителни присъди.
Първото твърдение се оправда. На заседанието си в сряда (3 май) Висшият съдебен съвет повиши Паунова. До 17 май председателят на САС Евгений Стайков ще подпише съответната заповед.
Но дали ще се изпълни и второто условие все още не е ясно. Паунова се слави като една от добрите съдийки в СГС. Много рядко въззивната инстанция отменя нейни решения. Освен това тя се е зарекла пред свои близки колеги, че няма да се поддаде на влияние, на натиск или внушение по делото срещу Маргините, а ще спазва буквата на закона.
Но на Лада Паунова може и да й се размине успеха в това дело. Ако на 5 май тя не успее да му даде ход, то ще бъде поето от нейната колежка Милена Панева, защото ще трябва да се отложи най-малко за след два месеца. А дотогава Паунова вече ще бъде в Софийския апелативен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във