Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВДОВИЦАТА НА САМОКОВЕЦА СЕ СБОГУВА С ЧАСТ ОТ НАСЛЕДСТВОТО СИ

Вдовицата на Константин Димитров-Самоковеца ще се раздели с част от наследството си. В сряда (29 ноември) Софийският окръжен съд разпространи съобщение, според което част от имотите на Димитров се отнемат в полза на държавата.
Както вече е известно, в началото на 2004 г. (само няколко месеца след смъртта на Самоковеца, който бе убит на 6 декември в Амстердам) Софийската окръжна прокуратура внесе искане в съда за отнемане в полза на държавата на имоти на семейство Димитрови по вече отменения Закон за собствеността на гражданите. Според държавното обвинение в периода 1995-1999 г. Ангелинка и Константин не са платили данъци в размер на 169 371 лева. Прокуратурата твърди, че доказаните доходи се разминават драстично с цените на придобитите от тях двамата имоти. Справката на обвинението показва, че законните доходи на Самоковеца от 7 септември 1990 г. до края на 1999 г. са 101 198 лв., докато имотите му са на стойност 263 643 лева. Само седемте автомобила на Константин Димитров струват над 95 000 лева. Заради това прокуратурата настояваше да бъдат отнети вила в курорта Боровец, земята, върху която е построен хотел Константин Палас, апартаменти в София, Варна и Самоков и седем автомобила.
На последното съдебно заседание по делото на 15 ноември беше представена тройна съдебно-икономическа експертиза, според която доходите на семейството са законни. Изследването обхващаше периода 1995-1999 година. Според заключенията на вещите лица за тези години Косьо и съпругата му Ангелинка са имали доход в размер на 450 017 долара, а разходите им са били 375 593 щ. долара.
Само две седмици след като изслуша изненадващите резултати от експертизата, съдия Нели Куцкова постанови своето решение. В сряда то бе разпространено в медиите. От съдържанието на съдебното решение става ясно, че съдът въобще не се е впечатлил от тройната експертиза.
Установените разходи и придобито имущество за 1990-1999 г. надвишават доказаните законни доходи на семейството с 39 024.03 долара. Разликата е значителна. Съдът не приема за доказани всички доходи, включени в експертизата, пише в мотивите си съдия Куцкова. Като пример за необосновано твърдение тя сочи, че Ангелинка и Константин Димитрови били получили на сватбата си подарък от 50 000 г. марки от своя кум. Освен това няма категорични данни, че цялата печалба от картофопроизводство е в размер на 550 000 лв., както е заявила през 1998 г. в данъчната си декларация Ангелинка Димитрова.
Съдът конфискува в полза на държавата апартамент във Варна, купен през 1998 г. за 20 546.02 долара. Освен това са отнети 5.308% идеални части на стойност 85.72 долара от дворно място в местността Зоопарк в София, чиято площ е 2172 кв. м и е купено през 1998 година. Конфискува се и над 1/4 идеална част от мезонет с площ от 227.78 кв. м, офис с площ от 73,36 кв. м, гараж и мазе, също в местността Зоопарка, които са придобити през 1997 г. за 55 671.26 долара.
Софийският окръжен съд е отхвърлил иска да се отнемат целият мезонет в столицата, вила в Боровец от 83 кв. м и автомобил Тойота Ланд Крузер. Това не можело да стане, защото имотът в Боровец и джипът били продадени още преди образуване на делото. Мезонетът не се отнема целият, защото стойността му надвишава размера на недоказаните доходи.
При обсъждане на доказателствата по делото съдия Нели Куцкова е взела предвид и инфлацията и деноминацията на лева. Тя е изчислявала приходите и разходите в щатски долари по фиксинга на БНБ към момента на получаването им. Заради това съдът приема за доказано, че за деветте години законно получените доходи от семейството са 324 494.41 долара. Една част от тях - 30 000 долара - са дарения от родителите на Самоковеца. Той самият е спечелил 277 641 щ. долара от картофопроизводство, а останалото е печалба от търговска дейност и от услуги с личен труд.
За същото време са направени разходи и е придобито имущество за 363 518.44 долара, пише още в мотивите на съда. Става дума за купената през 1998 г. масивна вила на гредоред в Боровец за 7789.89 долара. Върху нея са доизградени основа и бетонова плоча на 521 кв. м, после е започнал строеж на хотел.
През март 1999 г. този имот е продаден на Борогруп ООД за 7 321 512 лв. (според нотариалния акт). След 1999 г. сградата се превръща в Константин палас, но вече е собственост на Борогруп ООД, а не на семейството. Това е единствената причина хотелът да не е предмет на делото.
През февруари 1999 г. Самоковецът е купил и друг имот в Боровец - масивна вила на три етажа заедно с правото на строеж върху държавна земя за сумата 10 000 000 стари лева. Месец по-късно този имот е продаден на Борогруп ООД на същата цена, на която е купен.
През ноември 1999 г. Борогруп ООД го продава на Ангелинка за 66 400 лева. През 2001 г. собственик на имота става Иван Тодоров-Доктора, който бе застрелян на 22 февруари тази година. Твърди се обаче, че въпреки тази трансформация Ангелинка Димитрова продължава да живее в този имот.
На 30 август 2006 г. срещу съпругата на Самоковеца беше повдигнато обвинение за пране на пари, придобити от контрабанда (чл.253 вр. с чл.242 от Наказателния кодекс).
Според разследващите през 2001 г. Ангелинка Димитрова е натрупала милиони от контрабанда, извършена приживе от съпруга й Косьо Самоковеца. За да изпере парите си, тя започва да строи хотели по Черноморието.
На 27 септември обаче се разрази истинска драма. Оказа се, че прокурорът по делото срещу Ангелинка - Пламен Марков, не е поискал от съда да се наложи възбрана върху имуществото й. Тя се възползвала от този пропуск и успяла да продаде хотел Константин Палас на собственичката на ИНВЕСТБАНК и на Феста холдинг Петя Славова.
Главният прокурор Борис Велчев отстрани Марков от делото и го възложи на Нели Сигридова от Софийската окръжна прокуратура. На 24 октомври държавното обвинение се похвали, че имотите, фирмите и банковите сметки на Ангелинка най-накрая са блокирани. (§22)

КАРЕ
Имотите на Константин Димитров-Самоковеца и на Иван Тодоров-Доктора в Лондон са били тема на разговора на главния прокурор Борис Велчев с английския му колега лорд Питър Хенри Голдсмит. Велчев бе на тридневно официално посещение във Великобритания (от 22 до 24 ноември).
След като събере информация с какво имущество е разполагал Доктора в английската столица, прокуратурата ще поиска да се наложи запор и конфискация. След това имотите ще бъдат продадени на търг, а парите ще бъдат поделени поравно между Лондон и София.
Прокуратурата подготвя документи, които да улеснят конфискацията на имотите на Самоковеца в Англия, чиято оценка е 5 млн. британски паунда. Там той имаше имоти, сметки в банки и участия във фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във