Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Вечни интереси клатят "Булгартабак"

Бъркотиите около "Булгартабак холдинг" не спират, стрели летят във всички посоки. Единственото сигурно засега е, че депутатът от ДПС Делян Пеевски се е барикадирал в тютюневия холдинг и движи "бойните действия" оттам.


Парите и имуществото, за които се спори, не са малко. А печалбата на компанията за първото тримесечие е най-голямата за такъв период в цялата й история. Оттеглянето на руската Внешторгбанк след продажбата на мажоритарния й дял (79.83%) през март само изостри отношенията между акционерите. А холдингът изведнъж отиде в "нечии" ръце - лихтенщайнска офшорка, зад която пък стои дубайска фирма, а зад нея е едно физическо лице, което ще упражнява контрол - това ни каза Комисията за защита на конкуренцията. Тя обаче отказа да даде повече информация. Според Търговския регистър 79.83% от "Булгартабак" се държат от регистрираната в Австрия "БТ Инвест" ГмбХ. Зад нея пък стои лихтенщайнската офшорка "Ливеро Естаблишмънт".


В разрастващия се междуакционерен конфликт козовете на Пеевски засега са повече и той цака силно. Например съдът спря предложените веднъж от КТБ (акционер с 6.02%) и втори път от миноритарния акционер E. Mirolio Finance (със 7.2%) нови точки в дневния ред на общото събрание на 30 юни. А те искаха смяна на борда на директорите, назначаване на финансов контрольор в холдинга и разпределяне на дивидент от печалбата за 2013-а и от минали години. Така че банката остава извън управлението на холдинга (въпреки че с над 5% от акциите може да претендира за място в борда на публичното дружество) поне до края на месеца . А "Булгартабак" има какво да разпредели между акционерите си. Само печалбата му от миналата година е 81 млн. лв. и това може да донесе по 10.99 лв. дивидент за всяка притежавана акция.


Междувременно мениджърите на "Булгартабак" обявиха, че нямат никакви кредити и задължения и закриват всички сметки в банката на Цветан Василев.


Продължават и акционерните размествания в тютюневия холдинг. "Табако инвестмънт" ЕООД е увеличило на 13 юни дела си в "Булгартабак" до над 5%, сочат данните от "Централен депозитар". Дружеството е регистрирано през септември миналата година. Негов управител е Петър Манджуков, а едноличен собственик на капитала му е "Дженерейшън Интернешънъл Инвестмънт Лимитед" от Дубай (който и да стои зад него).


Освен това стана ясно, че друго дружество с регистрация в Лихтенщайн - Woodford Establishment, ще влезе като съакционер с "Ливеро Естаблишмънт" в "БТ Инвест" ГмбХ - Австрия. И двете фирми обаче привличат интереса с... неясната си собственост.


В Комисията за защита на конкуренцията вече е внесено уведомление (на 17 юни), с което се иска разрешение двете фирми да осъществят концентрация, като придобият контрол върху фигуриращото в Търговския регистър "БТ Инвест". И трите дружества, засегнати от процедурата, нямат търговска дейност. "Не се очаква операцията да окаже въздействие върху продуктово-географски пазари в страната", смятат вносителите.


Всичко случващо се очевидно е част от опитите за промяна в собствеността на "БТ Инвест" и съответно на "Булгартабак". Така с раздробяването на капитала на австрийското дружество се появява още един съдружник, който вероятно ще има право на глас в общото събрание на тютюневия холдинг.


Комисията за финансов надзор пък се намеси на 18 юни и предупреди, че ще санкционира всякакви опити за манипулиране на пазара по повод на публичната компания "Булгартабак".


Решителният сблъсък за обладаване на "Булгартабак" явно се отлага за 30 юни, за когато е насрочено общото събрание на акционерите.


Играчите на БФБ бързо "прочетоха" новините около "Булгартабак". Цените на акциите на холдинга плавно се спуснаха надолу и от 80.09 лв. за един брой в началото на седмицата в четвъртък по обяд (19 юни) те се търгуваха при цена от 75.10 лева.


 


 


 


Цветослав Цачев, ръководител "Анализи", "Елана Трейдинг":


"Цената на акциите на "Булгартабак холдинг" падна значително от началото на юни, като по принцип търговията е слаба. Спадът се дължи на предложението да не се изплаща дивидент и на влошаването на финансовия резултат на холдинга.Промяната на собствеността в компанията не е гаранция за извоюване на нови пазари или прилагане на по-добри корпоративни практики. По-високата печалба от първото тримесечие на "Булгартабак" всъщност инкорпорира в себе си приходите от продажба на финансови активи. Става въпрос за прехвърлянето на 100% от акциите на фирмата "Табак маркет", която държи марката Lafka."

Facebook logo
Бъдете с нас и във