Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Велчев брани честта на прокуратурата

Похвално слово и ревностна защита на ръководеното от него ведомство дръпна главният прокурор Борис Велчев при обсъждането на годишния Доклад за прилагането на закона и за дейността на прокуратурата в Народното събрание в четвъртък (9 септември). Велчев заяви, че е привърженик на специализиран съд, но ако той се посвети на борбата с тежката организирана престъпност.
Той трябва да разглежда най-тежките дела - за създаване на групи с цел убийства, отвличания, наркотрафик, пране на пари. Идеята е добра, но трябва да внимаваме да не обрасне с още задачи. Съдът трябва да се специализира само за борба с организираната престъпност, но не с всяка, а само с тежката, и той да не се занимава на този етап с хора с имунитет, каквито са депутати, магистрати и представители на изпълнителната власт, заяви Велчев и призова депутатите да обмислят още веднъж създаването на новата съдебна структура.
Главният прокурор призна, че индикатор за ефективността на прокуратурата не е броят на образуваните дела, а на осъдителните присъди. Велчев отчете, че за 2009 г. осъдителните присъди и санкционни решения на първа инстанция са 96.5 на сто, което би трябвало да се тълкува като феноменална успеваемост. Ако не е срокът, че повечето присъди са изключително леки, много от тях падат на горните инстанции и сред осъдените рядко има криминални босове.
Главният прокурор засипа депутатите с числа. През 2009 г. всеки от колегите му трябвало да реши 290 преписки, 175 досъдебни производства, да участва в 154 заседания, да прекрати по давност 117 дела, да спре други 538 поради неиздирен извършител. През последните три години пък прокурорите работели по над 400 хиляди преписки годишно. Делът на решените спрямо общо наблюдаваните преписки през 2009 г. е 92 процента. В 86 от случаите до решение се е стигнало в рамките на един месец. Внесените в съда прокурорски актове са 45 147, а предадените на съд лица са 52 883. Нараства броят на осъдените лица за пране на пари, за злоупотреби с фондовете на ЕС, за трафик на хора, наркотици, за данъчни престъпления. През 2009 г. за участие в организирана престъпност са осъдени 185 лица, докато през 2007 г. те са седемдесет и седем. Оправдателните присъди миналата година са били под 4%, а мерките за неотклонение, отхвърлени от съда, са само 3% от всички поискани.
Главният прокурор предупреди и за негативен ефект от прекомерното използване на СРС. Те са полезни, но тяхното често използване деморализира разследването, кара разследващите да забравят, че СРС са последно средство, когато няма други начини да се събере доказателствена информация. Налага се да дисциплинираме органите, които ползват такива средства, заяви Велчев. Главният прокурор настоя за пореден път, че една от главните причини за голямата натовареност на прокуратурата е липсата на контролна система. Докато не се мобилизира цялата контролна система на държавата и всички очаквания се насочват към прокуратурата, особено ефективна прокуратура няма как да има, посочи Велчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във