Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВЕЛЧЕВ ПОИСКА ОЩЕ ДВА ПРОКУРОРСКИ СКАЛПА

Шефът на държавното обвинение Борис Велчев поиска още два прокурорски скалпа. В понеделник (22 януари) той внесе предложение във Висшия съдебен съвет за сваляне на имунитетите на заместник окръжния прокурор на Русе Венелин Тодоров и на Станислав Гюров от Софийската районна прокуратура (СРП).
Името на Тодоров бе замесено в скандала с русенския сикаджия Илиян Пенев-Мацола. През юли 2006 г. от Върховната касационна прокуратура съобщиха, че заместник апелативният прокурор на София Николай Ганчев и бившият вече обвинител от Русе Люлин Матев са поддържали нерегламентирани контакти с Мацола. Покрай скандала бе замесено и името на Венелин Тодоров, който като заместник окръжен прокурор е спрял наказателно производство срещу Илиян Пенев за контрабанда с горива. През лятото главният прокурор разпореди срещу Тодоров да започне проверка, която през септември приключи с... образуването на досъдебно производство за престъпление по чл.288 от Наказателния кодекс (НК) - за неизпълнение на служебните му задължения с цел да избави другиго от наказание.
Предварителното производство срещу Станислав Гюров също е по чл.288 от НК, но то започна започна само преди три месеца. Според прокуратурата, Гюров е прекратил досъдебно производство срещу лица, опитали се да внесат 215 000 долара през митницата на летище София, без да ги декларират.
До момента срещу двамата не са повдигани обвинения, защото Висшият съдебен съвет не беше снел магистратските им имунитети. Във вторник (23 януари) обаче Станислав Гюров подаде оставка и съкрати работата на ВСС наполовина. По предложение на главния прокурор Борис Велчев, на 31 януари (когато е следващото заседание на ВСС), Венелин Тодоров ще се изправи на червеното килимче, за да убеди лично висшите магистрати в невинността си.
Междувременно в сряда, малко преди заседанието на ВСС, главният прокурор за пръв път сподели със съдебните репортери какво мисли за имунитета на Стефан Софиянски като евродепутат.
Според мен Софиянски няма такъв имунитет и трите процеса срещу него могат да продължат. В крайна сметка обаче това ще го реши съдът, пред който е висящо делото. Ако той спре производството заради наличието на евроимунитет, ние ще трябва да преценим дали да искаме снемането му сега, или да изчакаме резултатите от изборите за евродепутати, обясни Велчев, но подчерта, че ако Софиянски наистина се ползва с имунитет, неговото снемане със сигурност ще бъде поискано от прокуратурата.
В момента срещу бившия столичен градоначалник вървят две дела в Софийския градски съд (СГС) - за Милениум център и за Бизнесцентър Гурко 1. Първото продължава на 1 февруари, а второто - на 29 март. По третото дело - за приватизацията на Централни хали АД, Софийският градски и Софийският апелативен съд оправдаха Софиянски, но след протест на прокуратурата делото се качи във Върховния касационен съд, който още не се е произнесъл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във