Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Велчев поиска отлагане за спецсъда

Правителството на съдебната власт разгледа на поредното си заседание в четвъртък (24 февруари) статута и функциите на специализираната прокуратура и съд. Висшите магистрати трябваше да определят броя на съдиите и прокурорите, които ще работят в двете структури, както и да обсъдят с какви пари ще разполагат те.
Финансовата част в дискусията доведе до изненадващ обрат в уж изяснената вече позиция за старта на спецсъда. Както е известно, на 27 януари тази година беше гласувана поправката в Наказателнопроцесуалния кодекс, която регламентира появата и на двете структури. Тогава стана ясно, че спецпрокуратурата и съдът ще започнат да работят половин година след публикуването на новия закон в Държавен вестник, с други думи - в началото на август 2011 година.
В неговата компетентност ще бъдат делата за престъпления против републиката, отвличанията, задържането на заложници, трафика на хора, прането на пари, организирането и участието в престъпна група, длъжностното присвояване, измамата, съзнателното сключване на неизгодна сделка, подкуп.
Беше изчислена и годишната ангажираност на специализирания наказателен съд, която вероятно ще варира между 250 и 300 дела. Освен това промените в НПК съдържат и важната подробност, че разрешение за използване на СРС-та по дела, подсъдни на спецсъда, ще дава неговият председател.
На заседанието на ВСС в четвъртък главният прокурор Борис Велчев обаче подложи на съмнение готовността на спецсъда да влезе в действие през лятото на тази година. Обвинител №1 коментира, че за да стане това факт, трябва да е предвиден бюджет, какъвто в момента няма. Това му даде основание да предложи стартът на специализирания съд и прокуратура да се отложи и те да започнат работа от януари 2012 г. нататък.
Позицията на главния прокурор подкрепи и председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев. Трябва да знаем колко ще струва на българския данъкоплатец специализираният съд, за да преценим доколко е необходим, заяви той.
Според висшите магистрати сумата за спецсъда варира от 20 млн. до 50 млн. лв. годишно. Въпреки неяснотата около бюджета ВСС все пак утвърди броя на съдиите и прокурорите, които ще работят в спецсъда: 11 съдии, 9 следователи и 13 прокурори на първа инстанция, на втора - 11 съдии и 9 прокурори.
И това решение на висшите магистрати обаче предизвика реплика от страна на главния прокурор Борис Велчев. Според него служителите в спецсъда ще са твърде малко, за да поемат броя на делата, които се очаква да влязат там. Специализираният съд е бутиков по замисъла си. Не може 1100 дела, колкото са били през 2010 г., да бъдат гледани от 10 съдии, аргументира се Велчев.
Дискусията във ВСС остави впечатлението, че за пореден път управляващото мнозинство е впрегнало каруцата пред магарето. Липсата на конкретен бюджет, който да осигури старта на спецсъда от август, както и на сграда, в която да се разположат съдиите и прокурорите, няма как да не са пречка. Висшите магистрати решиха, че тези въпроси трябва да бъдат обсъдени с мнозинството в НС. За тази цел ще бъде поискана среща с председателите на правната и на бюджетната комисия в парламента Искра Фидосова и Менда Стоянова.
Допълнителните пречки пред старта на спецсъда, формулирани на заседанието на ВСС, изглеждат напълно основателни. Освен ако кабинетът не махне с магическа пръчка и не извади отнякъде двайсетина милиона. Засега не се знае и какво ще е решението на Конституционния съд, където на 18 февруари 58 депутати от БСП и ДПС внесоха искане срещу последните поправки в Закона за съдебната власт и в Наказателнопроцесуалния кодекс, отнасящи се до спецсъда. Те настояват да бъдат обявени за противоконституционни общо 52 текста в двата закона, с които се урежда работата му. Според опозицията създаването на спецсъда е опит за утвърждаването на полицейската държава в България.
Проблемите около влизането в действие на спецсъда със сигурност ще бъдат отбелязани и от Европейската комисия, която в междинния си доклад оцени положително идеята на създаването му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във