Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Велчев разпнат да пълни бюджета

Нямам усещането, че прокуратурата трябва да запълва дупка в бюджета? С тези думи главният прокурор Борис Велчев подсказва току преди Разпети петък, че му идва в повече да го разпъват на кръст за всички неуредици в държавата. Реакцията на обвинител №1 дойде в резултат на поредната порция свръхочаквания, която управляващите му сервираха. Този път го нагърбиха не със задачата да повдигне обвинения срещу поредната порция престъпно организирани мутри, срещу бивш или дори действащ министър. Премиерът и съратниците му поискаха от Велчев да разследва близо 150 договора, сключени от държавата с частни фирми за има - няма 2 158 455 515 лева.
Договорите, за които не било осигурено финансиране, са последният хит в арсенала на управляващите за обясняване на тежката криза. Бойко Борисов съобщи дни по-рано, че по негов сигнал Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу длъжностни лица в 13 министерства за въпросните договори. А Велчев се запъти към Голгота с предупрежденията на Борисов, че ако не бъдат анулирани тези договори, допълнителният дефицит в бюджета ще е 2.16 млрд. лева. Което ще го принуди да вдигне ДДС.
Когато ти възлагат да отървеш държавата от фалит, неизбежно е да изстенеш. Както стене финансовият министър Симеон Дянков: Всеки ден излизат нови бомби! На фона на неспирната бомбардировка бомбата за Велчев се откроява и той с основание се пази отдалеч от ударната й вълна. Дянков, който наредил да бъдат проверени сключените от държавата договори във всички ведомства, каза, че установеното го шокирало. Към договорите, сключвани от 2006 до 2009 г., изскочили несъобразени с бюджетните възможности анекси, които изобщо не били представени на финансовото министерство. (За тях подробно писа в.БАНКЕРЪ в своя брой 13/09.04.2010 година.) Анексите са подписвани главно в периода ноември - декември 2008 г. и през пролетта на 2009 година. Дянков предположи, че понеже това е станало извън бюджетните закони за 2008 и 2009 година, те би трябвало да бъдат анулирани. Дали могат обаче да бъдат анулирани, е работа на прокуратурата, отправи пас към Велчев финансовият министър.
Прокурорът обаче се усети, че пасът е привидно силен, но не е голов. И затова предупреди да не му се сърдят, ако не падне гол. Дори прокуратурата да установи виновно поведение на длъжностни лица, дори те да бъдат осъдени и да отидат в затвора, това няма да промени факта, че тези договори са налице и трябва да бъдат изпълнявани. Наред с евентуалното търсене на наказателна отговорност става дума за 150 договора, които не могат да бъдат третирани под общ знаменател. Става дума и за една оценка от гражданскоправна гледна точка, за да се прецени кои от тях да бъдат изпълнявани и кои могат да бъдат обявени за недействителни или развалени. Сто и петдесетте договора са подписани от различни хора, а гражданскоправната оценка не се прави от прокуратурата. Има си други органи, които да направят това - правните служби на всяко едно министерство, според договорите, които са подписани, заяви главният прокурор.
Всъщност Велчев започва да осъзнава, че партньорството му с изпълнителната власт става все по-изтощително. Едно е да повдигаш обвинения срещу онези, които някой сочи като пипала на Октопода, а съвсем друго - да оправиш бюджетния дефицит на държавата. С подобна задача не се е справил нито един главен прокурор, а и едва ли в някоя страна на главния обвинител му е възлагана подобна работа. Велчев е особено неприятно изненадан от превантивната тактика да товарят със свръхочаквания ръководеното от него ведомство, която се прилага в последните месеци. И започна да подсказва, че прокуратурата не е пенкилер, за да се иска от нея да изцери всички болежки в държавата. Но управляващите вместо да го чуят, направо искат да вдигне смъртноболния на крака.
Дано обаче главният прокурор не прекали с усилията да отбие мегапоръчката и да не се увлече по тънки сметки в смисъл - докато вика силно срещу това, което не му е работа, да пропусне и онова, което трябва да свърши. Факт е, че правомощията на прокуратурата за намеса в гражданскоправните отношения са ограничени и тя не може току-така да анулира, да разваля и да прекратява договори. Самият Велчев вече се ангажира с мнение за действия на държавата по друг мегаскандал с огромен финансов потенциал - заменките на гори и терени. Покрай голямото чудене как да бъдат възстановени щетите от тази форма на узаконен грабеж главпрокурорът предложи да се ползва чл. 40 от Закона за задълженията и договорите, който гласи, че ако представителят и лицето, с което той договаря, се споразумеят във вреда на представлявания, договорът не произвежда действие за представлявания. Ще рече: ако договорите, съответно анексите са сключени от чиновници във вреда на държавата, тя да не се счита за задължена по тях.
Но това трябва да се установи по съдебен ред в граждански процес, а инициативата в случая не може да изхожда от прокуратурата. Това не означава обаче, че за 1700-те подчинени на Велчев няма работа по тези договори. И гаргите знаят как се стига до договор с държавата и особено до благ анекс. Прокурорският натиск, образуваните проверки, досъдебни производства и повдигнатите обвинения трябва да вървят в синхрон с развалянето на договорите. Ако последното може да свали от плещите на Дянков два милиарда задължения, Велчев е длъжен да направи всичко възможно да се върне поне част от прахосаната държавна пара по тези договори и анекси в бюджета. А това става с обвинения, които да бъдат придружени със солени обезпечителни мерки върху имуществото на обвиняемите. И най-важното е все едно и също - да се стигне до осъдителни присъди, гарнирани с тежки конфискации на това имущество. Така че, работа за Велчев има. Но пък чак да запуши бюджетния дефицит - ще му е множко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във