Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Велчев с идеи за друг ВСС

Идеи за реформа на Висшия съдебен съвет(ВСС) сподели за първи път на неформална среща с журналисти главният прокурор Борис Велчев. В обичайния си предпазлив стил в сряда (10 март) той каза, че има начини да се подобри работата на ВСС, след което предложи промени в две насоки. Първата се отнася до корекция в механизма на избора на неговите членове. Главният прокурор изказа мнение, че политическата квота в съвета може бъде намалена, което ще рече - по-голямата част от 25-те членове на висшия орган на съдебната власт да бъдат избирани от самата нея. Досега Народното събрание и съдебната система излъчваха равен брой членове - по 11, а председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главният прокурор са членове по право. Велчев предложи и друга идея: да има два отделни съвета: един, съставен от съдии, и един - от прокурори. Когато се решават важни въпроси в съдебната система обаче, те трябвало да заседават на общо събрание.
За разлика от вижданията му за формирането на ВСС, в предложенията на обвинител №1 за реформа в прокуратурата нямаше нищо ново. По думите му тя трябва да бъде насочена към децентрализация на ръководството на Върховната касационна прокуратура (ВКП). Според Борис Велчев много по-ефективна би била работата на системата, ако главният прокурор упражнява контрол само върху апелативните прокурори, които от своя страна да могат да упражняват контрол върху прокурорите в съответните апелативни райони. В момента главният обвинител контролира всички прокурори в страната, което според Велчев е трудна задача. Той не пропусна да поясни, че тази реформа не може да стане без промени в конституцията.
Велчев има оптимистични очаквания за констатациите в предстоящия технически доклад на Европейската комисия (ЕК) по отношение на работата на прокуратурата за противодействие на измамите с пари от еврофондовете.
Главният прокурор обаче охлади настроенията за нов процес със сензационни разкрития по повод на смъртта на Ахмед Емин. Велчев настоя, че целта е да се даде пълна картина за мотивите за самоубийството му, тъй като за убийство няма данни. Категоричността на това твърдение той обоснова с разпитаните 83-ма свидетели, но не скри, че от показанията им не е установена и склонност към самоубийство. Обвинител №1 припомни, че делото не е възобновено, а е изпратено в ДАНС за анализ.
Велчев не подмина и делото Октопод. По думите му прокуратурата прави преценка на откритите в офисите на Алексей Петров секретни документи, част от които съдържат класифицирана информация. До момента не можело обаче да се твърди дали част от тези масиви са липсващите секретни документи от ДАНС, за което може да бъде повдигнато обвинение срещу бившия премиер Сергей Станишев. Колкото до подозренията за липса на достатъчно доказателства срещу групата на Трактора, Велчев поясни, че практиката в съдебната система е да бъде задържан заподозреният, докато не бъдат събрани достатъчно улики за престъпната му дейност. Срещу организирани престъпни групи пък се работело трудно, затова няма нищо чудно, че в една част делото е солидно изградено, а в друга тепърва ще се събират доказателства.
Велчев коментира и един от последните слухове за кадровата си съдба след изтичане на мандата му тази година. Той увери, няма намерение да се кандидатира за президент на предстоящите избори. Имам какво да правя, след като изтече мандатът ми. Смятам, че след седем години в прокуратурата ще бъда по-добър университетски преподавател, каза главният прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във