Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Велчев се закани на Килъри и Маргини

Готовност за нови ходове на прокуратурата по делата Килъри и Маргини загатна в четвъртък (2 септември) главният прокурор Борис Велчев. Килърите са опасни хора и в близките месеци предстои да видим какъв ще е окончателният брой на повдигнатите обвинения. Те са задържани неслучайно. Хората, които бяха освободени, бяха арестувани за друго дело, но във връзка с първото. Това е една организирана престъпна група, която по всяка вероятност е била ангажирана с повече от едно убийство. Засега има повдигнати обвинения за две убийства. Предстои в близките месеци да видим окончателния брой на обвиненията, които ще им бъдат повдигнати. Уверявам ви, че по този случай ще има развитие в близките, надявам се, седмици, заяви пред медиите главният прокурор. Той увери също, че прокуратурата си остава на мнение, че по делото Маргини трябваше да има осъдителни присъди.
Велчев обаче бързо възстанови баланса между изпълнителната и съдебната власт с думите, че не може да приеме за нормален тона, с който се дават оценки на нейната работа, имайки предвид освобождаването на задържаните по Килърите от ареста по първоначалното обвинение. Главният прокурор настоя за професионална етичност и обясни, че и между прокуратура и полиция често има сериозни противоречия, на които не се дава публичност. Ако мислите, че нашето взаимодействие е безпроблемно, се лъжете. Не полицията предоставя доказателствата пред съда, а прокурорът, след като е направил оценка, че те са достатъчни. Но няма конкуренция между МВР и прокуратурата, каза Велчев.
Главният прокурор подчерта за пореден път и тезата си, че прокуратурата не може да замести бездействащите контролни органи в държавата. От два дена с нетърпение очаквам да видя на бюрото си одита за електроразпределителните дружества. Разбира се, внимателно ще го прочета. Но отсега не мога да си представя каква е функцията на прокуратурата спрямо ЕРП-тата. Много се надявам в този доклад, който ще получа, да има данни за конкретно извършено престъпление. Ако няма такива данни, аз просто ще го върна на неговия подател, за бъде така добър да си свърши работата, и тогава да ни сезира. Ние не сме някакво държавно юрисконсулство - държавен консултант по всички нередности, за да се хвърлят едни материали по бюрата на прокурорите и да чакат ние сами да си намерим някаква престъпна дейност. Не се работи така, заяви Велчев - и с основание.
По отношение на образуваната от Инспектората на Върховната касационна прокуратура проверка за декларираните от заместник градския прокурор Роман Василев 80 000 лв. доход от игра на борсата главният прокурор далеч не беше така убедителен. Той поясни, че това е станало по молба на проверявания и че има и други публични личности, които декларират подобни печалби в годишните си декларации до Сметната палата. А в това нямало нищо противозаконно. Да, не е противозаконно, но е крайно подозрително прокурор с такъв ранг да се занимава с борсови спекулации, за които нито има познания, нито време. Че и да печели, и то когато всички губят. За капак проверката била от лятото, но Велчев дори не знаел конкретно какво съдържа молбата. Как заместник-шефът на най-натоварената прокуратура в страната, водеща досъдебни производства и участваща в съдебни процеси по най-шумните и знакови дела, успява да надхитри не само борсовите спекуланти, но и общия пазарен срив шефът му явно също не знае.

Facebook logo
Бъдете с нас и във